Hodnotenie TRENDU

Ako doma

174
Foto: Ako doma
ročník hodnotenia: 2017
špeciálne ocenenia: TREND TIP
Lovinského 11, Bratislava
0903 791 243
denne: 11.00 – 23.00
medzinárodná, regionálna
Filip Pernis
3cenová úroveň

Keď sa reštaurácia volá Ako doma, je to veľká výzva pre jej majiteľa i pre personál. Hosť totiž automaticky porovnáva a prípadné nedostatky neprepáči. Kritizovať však nebolo čo – názov bratislavskej reštaurácie sedí. Slovenské domácnosti by sa mohli na tejto kuchyni všeličomu dobrému aj priučiť. Napríklad tomu, aké suroviny pri varení používať, alebo ako pripraviť slovenskú klasiku tak, aby chutila ešte viac. Dobrý nápad je, že recepty šéfkuchára nájdete na webe reštaurácie.

Ako doma je kulinárska stálica. Výborná kuchyňa domáceho charakteru s týždennými vychytávkami.

Dobré jedlo si hosť nájde. Do reštaurácie sme prišli o pol dvanástej. Veľké stoly v nefajčiarskej zóne už boli všetky rezervované. Dobrý signál, keďže miesto pri stole si zvyčajne rezervujú ľudia, ktorí majú dobrú skúsenosť so zariadením a chodia tu pravidelne. Keď sme o hodinu odchádzali, reštaurácia bola plná. Takže určite odporúčame rezerváciu stola.

Reštaurácia sa nachádza na dvoch poschodiach v dome zasadenom do svahu. Na prvom poschodí, v nefajčiarskej časti, je barový pult. Jedálenská časť je oddelená veľkými presklenými oknami, čo je pre hosťa fajn. Atmosféru dodáva horiaci krb. Na druhom poschodí je časť určená pre fajčiarov. Plusom je jej prepojenie so záhradnou terasou.

V jedálnom lístku nájdete Dennú hotovku. Je to ponuka, ktorú šéfkuchár obmieňa každý týždeň. Každý deň jeden druh hlavného jedla a polievka podľa vlastného výberu (10 eur). Ide o osvedčené klasické jedlá, ale podávané so zaujímavými, modernými (a aj zdravými) prílohami. Napríklad pikantné kuracie karí vám tu naservírujú s kokosovým mliekom, jazmínovou ryžou a ananásom. Grilovaný sumček africký je zase pripravený na bylinkovom masle s varenými zemiakmi a kôprovou omáčkou.

Pre náročnejších gurmánov tu majú tiež ušitú ponuku v Topkách týždňa. Päť zaujímavých jedál, ktoré majú v ponuke týždeň, tu môžete ochutnať každý deň. Ich ceny sú, pochopiteľne, o čosi vyššie. V týždni našej návštevy by ste si mohli vybrať vyprážanú tresku v cestíčku s hranolkami Fish and chips s citrónovú majonézou (12,90), Rump steak so štvorfarebným korením s pečenými zemiačikmi na tymiane, šampiňónmi a omáčkou z červeného vína (17,90), Špagety “all´arrabbiata“ s paradajkovou omáčkou, cesnakom, chilli, bazalkou a parmezánom (10,50).

Skúsili sme Doružova upečené kačacie prsia (14,50). Svojim názvom neklamali – boli naozaj ružové a k tomu ešte aj chrumkavé. Podávajú ich tu s chutnou slaninkovo-žemľovou knedľou, za ktorú by sa nehanbila ani dobrá gazdinka. Osviežujúcou prílohou k mäsu bolo jablkové chutney.

Grilovaná bravčová kotleta s cesnakom (13,50) bola dobre prepečená, mäsko sa ľahko oddeľovalo. Podávajú ju tu s dobre zvolenou prílohou –restovanými zelenými fazuľkami, mätovou salsou s ančovičkami a pečenou bagetkou. Mňam.

V Stálej ponuke reštaurácie je päť druhov predjedál – gratinovaný kozí syr, tatarák z baklažánu, papriky, paradajky, orechov a fety (5,90), tatarák z lososa a hovädzej sviečkovice ale tiež krevety. Potom tri druhy polievky –  vývar z kohúta, dubáková polievka na kyslo a cesnačka. Dubáková polievka (3,50) by sa mohla volať aj „neoklamaná“. Bola hustá, smotanová, s množstvom húb, zemiakmi a kyslá tak akurát. Ani cesnačke (2,50) nebolo čo vytknúť.

Hosť si môže vybrať aj z bohatej ponuky hlavných jedál. A opäť tu platí: dobrá klasika a z dobrých surovín.  Teda napríklad „stálica“ sviečková na smotane s brusnicami s knedľou, teľací rezeň, bravčová panenka v zemiakovom cestíčku so syrom alebo obalená v slaninke a pripravená na grile či bryndzové pirohy.

Pestrá je aj ponuka cestovín. Aby ste mali predstavu. Ak si objednáte fusilli Ako doma, pripravia vám ich s cuketou, hráškom, cherry paradajkami, červenou cibuľou, cesnakom, mozzarellou na červenom víne a smotane (9,20).

V ponuke dezertov sme našli zemiakové šúľance s makom (4,50) alebo orechmi, lávový koláč s ovocím (5,80). My sme ochutnali domáci dezert z dennej ponuky. Na nadýchanej piškóte sa tvarohovou plnkou, jahodami a jahodovým krémom navrchu sme si naozaj pochutili.

Pri ďalšej návšteve sme neodolali Cesnakovej polievke so strúhaným oštiepkom a krutónmi (2,50) a urobili sme dobre, lebo chuťovo bola výborná.

Sviečková na smotane s varenou knedľou (11,60) je klasika, ktorá preverí každú reštauráciu, no ani tu sme nemali čo vytknúť. Ochutnali sme aj bravčovú panenku na grile obalenú v gazdovskej slaninke s varenými zemiakmi a omáčkou z gorgonzoly.

Mäso bolo pripravené vynikajúco  a celá kombinácia mi veľmi chutila. (8,70). Dezert nemohol byť iný ako zemiakové šúľance preliate maslom na ktorom naozaj nešetrili (4,50). Nielen, že výborne chutili, ale boli servírované na krásnom, priam romantickom kvetinovom tanieri, ktorý nám pripomenul letné prázdniny z detstva. Z Ako doma, sme odchádzali dobre najedení a príjemne naladení, takže názov reštaurácie zámer určite vystihuje to, ako sa tu človek cíti. .

 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel