Hodnotenie TRENDU

Al Faro

237
Foto:etrend
ročník hodnotenia: 2017
Pribinova 1/B, Bratislava
0917 344 444
denne: 11.00-24.00
mediteránska
4cenová úroveň

Maják pre topiacich sa (hladom). Miesto, okolo ktorého plávajú húfy rýb. Orientačný bod, ktorý spoľahlivo svieti, aj keby bola všade tma. Toto všetko mali asi na mysli tvorcovia reštaurácie Al Faro, teda maják, keď do bratislavskej Eurovey nasťahovali túto reštauráciu. Neprezentuje sa obligátnou červeno-bielo-zelenou trikolórou, a predsa sa hlási k talianskej gastronómii. Tunajšie rizotá, pizza, cestoviny, ryby, mäsité hlavné jedlá, dezerty, polievky – je toho v jedálnom lístku naozaj bohato - patria väčšinou k talianskej klasike, alebo sa ňou inšpirujú.

Od čias otvorenia nesie reštaurácia imidž vysokej úrovne. A to jej aj dnes, keď pribudli v hlavnom meste i po Slovensku mnohé ďalšie, privádza stovky hostí. Aj napriek cenám, do ktorých sa premieta kvalita surovín, ale aj drahá atraktivita  miesta. Reštaurácia nepripravuje žiadne obedové menu za zvýhodnenú cenu, napriek tomu hosťa-nováčika môže počas obeda zaskočiť ruch, ktorý tu vládne. Jednoducho plno. Samozrejme, kráľovskú obsluhu, ktorú hostia spomínajú v recenziách, vtedy asi netreba očakávať a uspokojiť sa so stolíkom pre dvoch, keďže tie pre štyroch čakajú na väčšie spoločnosti. Ale tak to je aj vo frekventovaných podnikoch v zahraničí.

Z niekoľkostranového jedálneho lístka sme sa snažili vybrať si iné jedlá než pri vlaňajšej návšteve. A tak sme zvolili Créme brûlée foie gras – ale z kačacej pečene - (12,99 EUR) Kompozíciu dotvárali chutné opečené toastové trojuholníčky a tenučké kolieska zo sušeného jablka. Keďže na stoloch sú aj košíčky s čerstvým chlebom, z predjedla sa najedia aj dvaja. Z polievok sme si vybrali fazuľovú (5,90). Ako hlavné jedlo sme chceli skúsiť bravčovú plumu s bazalkovým pestom a paštrnákovým pyré (18,99), ale až pri objednávke sme sa dozvedeli, že plumu podľa „interného zoznamu chýbajúcich surovín“ nemajú. Bolo by dobré, keby čašník upozornil na chýbajúce jedlá vopred. 

Náladu nám vylepšili Teľacie líčka so zemiakovým pyré a hľuzovkou (18,99), ktoré sme ochutnali aj v predošlom ročníku. Keďže sa „Maják“ špecializuje na tvory mora a rybacia ponuka tvorí osobitú časť jedálneho lístka, oko morského fajnšmekra rado spočinie na rybách na ľade vo vitríne. Počas našej návštevy ich tam bolo poskromne, pár kúskov z jedného druhu. Ponuke mäsa s plutvami sme ale neodolali a našu voľbu vyhral tuniak v sezamových semienkach s horčicovou salsou (18,99). Obsluha sa opýtala na stupeň prepečenia a odporučila jednoduchý listový šalát (5,99).

Bol to jeden z najdokonalejších tuniakov, čo nám kedy na slovenskej reštauračnej scéne servírovali. Rovnako ako aj orieškové tiramisu (6,59); správne ľahké, šťavnaté, príjemné. Dokonalá bola aj horúca čokoládová tortička so zmrzlinou (5,99), len po predchádzajúcich troch chodoch trochu priťažká a sladká. Škoda, že sme sa dali obsluhou odradiť od studeného pistáciového krému s opaľovaným snehom (2,99), ktorý sa vraj lepšie hodí v lete.

V jedálnom lístku sa spomínajú aj dezerty podľa dennej ponuky. Ak by si hosť želal, obsluha mu vraj prinesie dezert z vedľajšej kaviarne-cukrárne, ktorá patrí do rovnakej spoločnosti. Zrejme ich mať ale asi naštudované, alebo sa na ne pýtať obsluhy, lebo čašník, ktorý sa o nás staral ich neponúkol. Profesionalitu mu ale uprieť nemožno a aj na to, či nám chutí, sa pýtal aspoň desať krát.

TIPY:

© 2017 News and Media Holding