Hodnotenie TRENDU

Bástya Csárda

321
Foto: Pavel Kováč
ročník hodnotenia: 2013
Okružná 271, Komárno
0903/744 061, 035/77 10 459
Po, Štv, Ne: 10:30 – 22:00, Pia, So: 10:30 -23:00
regionálna, maďarská
3cenová úroveň

Keď auto skrúcate na nádvorie šiesteho bastiónu slávnej komárňanskej pevnosti, menej skúsenému šoférovi sa skráti dych. Okolo spätných zrkadiel zostáva len pár centimetrov miesta. Otvorí sa však pred vami nádvorie krásne zrekonštruovanej bašty, v ktorej je nielen reštaurácia, ale aj múzeum – rímske lapidárium. Vstúpite dovnútra, obdivujete precízne vykladané klenby a mohutnosť stavby, z ktorej pritom vidíte len nepatrný zlomok.

V objektoch unikátnej komárňanskej pevnosti je v súčasnosti niekoľko reštaurácií, no Bašta čárda v najkrajšom VI. bastióne je z nich zrejme najštýlovejšia. V interiéri sa totiž majitelia do detailov pohrali aj s motívmi typickej maďarskej čárdy. Je tu strecha z tŕstia, množstvo keramiky, modré kárované obrusy a závesy, červené papriky a maďarské víno aj ako dekorácie. Navyše, obsluhujúci starší čašník je akoby vystrihnutý z dobového maďarského filmu –čierny oblek, biela košeľa s malým golierikom zapnutým až ku krku, výrazné ostré črty... Svoju úlohu však zvláda s prehľadom a šarmom. Je pozorný, keď pred jedlom začul, že deti sú smädné, sám od seba priniesol v krčahu čistú vodu. Reaguje rýchlo a kuchyňa je priam bleskurýchla. Sotva sme si stihli objednať, večera už bola na stole.

Sedemjazyčný (!) jedálny lístok chce zrejme naznačiť bohatstvo historického odkazu tohto miesta a pripomenúť národy a národnosti, ktoré sa tu vyskytli. Navyše, sú v ňom fotografie jedál, ktoré pomôžu pri výbere aj zvyšku sveta. Sortiment je na náš vkus príliš široký, až na ryby, ktorých by sme na sútoku Dunaja a Váhu očakávali viac. Podoba jedál je, pokiaľ ide o zeleninové obloženie, unifikovaná, ako je to, žiaľ, typické v priemernej slovenskej gastronómii.

Typické sú aj zbytočné chyby, ako napríklad „gordon blue“. Na druhej strane, zostavovatelia menu osvedčili svoj zmysel pre realitu, pretože za slovenské národné jedlo označili nielen bryndzové halušky, ale aj bravčové pečené s dusenou kapustou a knedľami.

V menu hľadáme to, čo by tu malo byť výnimočné. Okoštované jedlá nám potvrdzujú, že sa oplatí staviť na región. Vynikajúca je slepačia polievka Újházi (2 €) aj halászlé (2,90 €), oceán krásnej červenej papriky nachádzame aj v paprikáši z kvalitnej a mäkučkej hovädzinky (5,23 €), ktorý si dávame s haluškami. Zo špecialít si vyberáme Jampiho drobné pečené s opekanými zemiakmi (6,53 €), za ktorým sa skrýva špecialita pomenovaná podľa šéfkuchára. Je to klasická minútka, do ktorej šéf kuchyne zapracoval okrem bravčového aj šunku, šampiňóny a viac druhov zeleniny.

Je to chutné, je toho veľa, jedlo dobre vyzerá, no klasické maďarské recepty sú nám na tomto mieste vzácnejšie. Za pozornosť určite stoja jedlá z husacej pečienky (vyprážaná, ale aj na rošte s cibuľovo-bazalkovým lekvárom), držky na šampiňónoch, klasické roštenky, kuracie azu s plackami, údené koleno či zabíjačkové špeciality. A ako dezert vynikajúce palacinky, ktoré tu pripravujú na šesť spôsobov. Zaujímavosťou podniku je ponuka maďarských vín z viacerých regiónov, ktoré si sem zákazníci chodia kupovať aj do svojej vinotéky.

TIPY:

© 2012 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel