Hodnotenie TRENDU

Biograf

307
Foto: etrend
ročník hodnotenia: 2019
špeciálne ocenenia: TREND TIP
Hurbanovo nám. 42, Bojnice
0908 657 254
Po-So: 11.00-23.00, Ne: 11.00-21.00
medzinárodná
3cenová úroveň

Tí istí hviezdni herci, tí istí skvelí scenáristi a známi režiséri... nuž nečudo, že aj na ďalší film prídu tisíce divákov. Aj keď si potom možno povedia, že to už celkom nebolo ono. Presne tak, ako keď sa vyberie hosť do Biografu v Bojniciach. Samozrejme, dnes už do budovy najstaršieho tamojšieho kina nie na dobrý film, ale na jedlo.

V kinematografii  platí, že dobrá povesť a meno sú na nezaplatenie, pretože automaticky prilákajú do kín zvedavých návštevníkov. To isté však zažíva gastronómia. Našťastie tu už pri otvorení reštaurácie postavili latku dosť vysoko a počas ďalších rokov ju ešte posúvali nahor. Takže je stále z čoho profitovať a ťažiť. Aspoň tak sme to videli a zažili počas našej poslednej návštevy. Reštaurácia Biograf (pôvodne nazvaná Staré kino) vtedy praskala vo švíkoch. Ale v ten sviatočný deň to platilo pre celé kúpeľné mestečko. Reštaurácii a bistier je tam nepočítane a všetky boli plné do posledného miesta.

Mali sme však šťastie, na dvoch väčších stoloch na terase Biografu bola tabuľka Rezervované. Ako nám však vysvetlili, je to pre prípad, aby im stôl neobsadil jeden či dvaja hostia. Nás bolo viac, a tak nás k stolu radi usadili. Aj keď sa na prípravu jedla čakalo dlhšie, kuchyňa i obsluha nával zvládli pomerne slušne.

V príjemnom prostredí pod slnečníkmi a pri brečtanom obrastených múroch – navyše s detským kútikom, nerezovou miskou vody pre štvornohých hostí a desiatkou zaujímavých kinematografických artefaktov – bolo aj čakanie príjemným oddychom. Navyše sme si všimli, že všetkým chutilo, taniere odnášala obsluha celkom prázdne. Už voda s citrónom a mätou (1,80 € za liter) osviežila a na Kačaciu paštétu s brusnicami a bagetou (4,90 €) sme nemuseli dlho čakať.

Jedinou chybičkou bol nepomer medzi množstvom paštéty a plátkov bagetky; aj keď sme si vypýtali dupľu pečiva (0,40 € za 2 rezy), stále to bolo k výdatnej paštéte málo.  Dobrou správou pre hostí je však fakt, že stačí viac bagetky a najmä v horúcom počasí vstáva človek príjemne sýty už od predjedla.

Hostia si mohli jedlo vyberať nielen z jedálneho lístka, ale aj z graficky mnoho príťažlivejšieho sezónneho lístka. Vďaka fotografiám od profesionála bol výber uľahčený a každý vedel, čo môže očakávať. No... aspoň po vizuálnej stránke. Pretože ani my sme podľa fotiek neodhadli, že Listový šalát s údenou kačicou, ovocím a ciabattou (12,90 €) bude bez akéhokoľvek dochutenia. Skrátka, namiešané listy a lesné plody...

Lepšie nám chutili gnocchi s bryndzou a slaninou (7,20 €), aj keď zahraničných i domácich hostí odrádzal pojem gnocchi namiesto lingvisticky ale aj kulinársky výstižnejších halušiek. Tobôž na strednom Slovensku. Maturitou dobre prešla Grilovaná pražma s rajčinami a šalotkou (13,50 €). Jej svieža chuť potvrdzovala slová čašníčky, že ryby sem nakupujú čerstvé a biele jemné mäsko nie je teda znehodnotené mrazením.

Jediným nedostatkom bol olejovitý pás, ktorý rybu obkolesoval a ľahké jedlo robil chuťovo ťažším. Mastnota sa však vynikajúco hodila k spomínanému listovému šalátu s kačacinou, pretože ten zase urobila chuťovo zaujímavejším a príjemnejším. Skrátka sme si tie jedlá na stole „šérovali“  a dopĺňali ako partia.

V tej chvíli sme už mali za sebou celkom slušnú útratu, a tak nás nanajvýš zarazili slová obsluhy, že dezerty skrátka nedostaneme. Vraj má kuchyňa dosť roboty s  hlavnými jedlami nových hostí. Zdá sa nám, že toto je námietka hodná závodnej jedálne alebo lacných menučkových reštaurácií.

Veď prečo by mali dostať prednosť noví hostia pred tými,  čo tu už stolujú...  A tak sme na kávu, ktorá obvykle korunuje dobrý obed, už nemali chuť.  O to viac, že obsluha sa ani raz neopýtala, ako nám chutí a či je všetko v poriadku. Dokonca ani pri platení a záverečnom „do videnia“...

Ešte pred dvoma-troma rokmi bol Biograf na špičke bojnickej reštauračnej scény. Odvtedy však vznikli ďalšie zariadenia, ktoré oslovujú hosťa kvalitnou modernou gastronómiou. Najvyšší čas, aby reštaurácia v najstaršom kine kúpeľného mestečka chytila druhý dych.

Zhrnutie:

Plus: Príjemné prostredie, slušná úroveň kuchyne

Mínus: Chceli sme si dať dezert, obsluha nám ho odmietla ponúknuť  

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel