Hodnotenie TRENDU

Bistro St.Germain

429
Trend
ročník hodnotenia: 2016
Rajská 7, Bratislava
0911 331 999
Po-Pia: 10:00 - 23:00, Sob-Ne: 12:00 - 23:00
bistro
2cenová úroveň

Kaviareň s malou kuchyňou St. Germain patrila medzi prvých zástupcov bratislavskej vlny bistier. Na rozdiel od iných sa v uliciach udržala, ladením našla optimálnu podobu menu a presťahovaním dokonca zväčšila priestory. Po piatich rokoch prevádzky je St. Germain istotou príjemnej atmosféry, obsluhy a kvalitného jedla, ktoré sa len veľmi zriedka odchyľuje od stabilnej úrovne.

Pôvodná kaviareň bola maličká a tak St. Germain našiel svoj nový domov oproti kinu Lumiére. Celé priečelie tvoria veľké francúzske okná, priestor presvetľujú a otvárajú, ale prekvapivo nerobia menej intímnym ako bol ten pôvodný, veľkosťou možno tretinový St. Germain.

Popri oknách je niekoľko súprav sedačiek a gaučov s nízkymi stolíkmi - ideálne sú na (dobrú) kávu a nápoje. Väčšina z vyše 60 stoličiek stojí okolo kaviarenských stolíkov rozmiestnených v priestore. V zadnej časti je bar a kuchyňa oddelená presklenými panelmi. Po počiatočných problémov s vzduchotechnikou a klimatizáciou už otvorená kuchyňa nerobí problém.

Po presťahovaní sa St. Germain nezmenilo, iba zväčšilo. Dokonca zostala aj dlhá červená sedačka pri stene, historické rebrové radiátory či špeciálna tapeta na toaletách. Útulnosť priestoru dotvára množstvo rekvizít ako obrázky motýľov, glóbusy či lampióny.

Celé menu St. Germain je stručné, nápoje aj jedlá sa zmestia na preložený list papiera A4. Kuchyňa nie je postavená na originalite, ale vycibrených špecialitách, na ktoré sa môžu zákazníci s istotou vracať. Nevypadávajú z menu, len občas ich mierne obmenia.

Jednou z nich je veľký Cézar wrap (6,50 €), bohatý, chrumkavý, prekrojený na polovicu. Alebo domáci burger z hovädzieho orecha (6,99 €) - nedávno koriander vymenili za rukolu a žemľu zamenili za chutnú špaldovo-pšeničnú briošku. Burger mnohí chvália, my sme sa občas stretli s príliš dlhým pečením, ale stále sa dá odporúčať. Z ľahších možností je nastálo v ponuke hummus (4,99 €) - prichádza obložený množstvom mrkvy a uhoriek. Podáva sa s kúskami opečených bagetiek (niekto možno radšej klasickú pitu).

Nedávnou novinkou v stabilnom menu sú dve slané palacinky plné syra, šunky a húb (6,99  €). Jedlo nie je práve fotogenické - sú to len palacinky. Ale sú veľmi jemné a skrývajú syr gruyère (chutí po orechoch) a tmavé, mäsité šampiňóny.

Výborný snack pre dvoch sú pečené zemiakové lupienky s voňavým rozmarínom alebo parmezánom (okolo 4 €). Z malých šálok vytŕčajú na všetky strany, sú veľmi chutné. Ak si chcete niektoré jedlo spestriť o zeleninu, majú listový šalát (2 €), ale skutočne ide len o pár listov šalátu v malej miske.

Podobne maličká (len 2 dcl) je polievka - v jesennom menu bola tekvicová. s množstvom tekvicového oleja a semiačkami na vrchu. Ak chcete polievku viac ako len na chuť, oplatí sa zvoliť násobne veľkú verziu (2 / 4 €) .

Kaviareň občas doplní ponuku aj o sezónny špeciál - často sa takto vracajú veľmi jemné hovädzie líčka so zemiakovou kašou, teraz na jeseň to sú tartiflette, ktoré sa dajú predstaviť ako “originálne” francúzske zemiaky. Prichádzajú zapečené so syrom v miske, sú krémovejšie, s cibuľou, slaninou, cesnakom, vínom a bylinkami.

Stabilný hosť ocení aj stabilný personál, presný výber hudby a v lete malú terasu, ktorá spolu ďalšími novými prevádzkami na bývalom rozbitom parkovisku pozdvihla jeden kút centra Bratislavy. Ktokoľvek iný určite ocení intímnu, príjemnú atmosféru, ktorá je ideálna pre stretnutia v dvojici pri víne, aj pre menšie skupinky.

TIPY:

© 2015 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel