Hodnotenie TRENDU

Camelot

82
Camelot
ročník hodnotenia: 2018
Kováčska ul. 19, Košice
055/6854 039
po-pia: 11.00 – 24.00, so-ne: 12.00 – 24.00
regionálna, lokálna
Maroš Jendrál
3cenová úroveň

Camelot bol legendami opradený hrad britského kráľa Artuša. Na tomto hrade s ním žili rytieri okrúhleho stola. Historici sa nevedia zhodnúť na tom, či hrad skutočne existoval, alebo či ide len o rozprávky.

Na tejto krásnej legende si postavil svoj reštauračný biznis Peter Škripko, spolumajiteľ košického Camelota. Je to miesto, kde v Košiciach čapujú skvelú tankovú, nepasterizovanú Plzeň (0,5 l za 2,09). Ale nielen to.

Aj košický Camelot má svoj príbeh a atmosféru. Domáci tento kultový podnik dobre poznajú, návštevníci metropoly východu by ho mali spoznať. Nájdu ho neďaleko najkrajšej časti historického centra, na Kováčskej ulici.

Okrem dobrého piva, načapovaného tak ako sa má, zaujme priestormi v štýle stredovekých rytierov. Na prízemí sa nachádza kaviareň a priestranná piváreň, zaujímavé a štýlové sedenie je v podzemí. Zariadenie je štylizované do obdobia ranného stredoveku, s mohutnými drevenými stolmi a lavicami, kamennými stenami a  klenbami z pálených tehál, s interiérovými kovanými svietnikmi, svietidlami, replikami mečov, kopií a brnení.

Na lístku nájdete tri druhy studených predjedál (tatarák, hrianka, nátierka z kačacej pečene a bryndzová nátierka) a tanier špecialít, ktoré k pivu patria (tlačenka, nakladaný camembert a utopenec).

Ak máte chuť na malé teplé predjedlo, v ponuke je varené hovädzie mäso s chrenom, horčicou a uhorkou, kačacia pečeň na cibuľke a jablkách alebo pečená klobása z mangalice a hovädzieho mäsa.

V ponuke sú štyri druhy polievok: dvojitý vývar s domácimi fliačkami, kapustnica, cesnačka (5,90) a demikát (5,40).

My sme si vybrali cesnačku a demikát. Obe polievky majú na jedálnom lístku prívlastok „ako sa patrí.“ Boli servírované v chrumkavom chlebe s „chlebovou pokrievkou“. Demikát, je tradičná slovenská bryndzová polievka, ktorá sa v domácnosti už varí veľmi málo. Takže pomaly už zabúdame na to, ako má vlastne chutiť. Niektoré reštaurácie demikát síce varia, ale má zakaždým inú chuť. Demikát v Camelote bol krémový a chutil výborne. Aj cesnačka sa mu chuťou vyrovnala. Nebola len priehľadným vývarom z cesnaku a bujónu, z ktorého sa ťahá lacný syr.

Príbeh rytierov pokračuje na jedálnom lístku. Nenájdete v ňom pizzu či kebab. Kuchyňa vychádza z klasických českých a slovenských jedál, doplnených zaujímavými ingredienciami.

Základom jedálneho lístka je 13 jedál okrúhleho stola kráľa Artuša a jeho družiny rytierov. Napríklad pod kuracinou podľa sira Bord de Ganis sa skrývajú kuracie prsia špikované sušenými paradajkami so zemiakovým pyré. Základom jedla Bohémsky bratr sira Kaya sú grilované medailóniky z hovädzej sviečkovice a panenky so sviečkovou omáčkou...Trinástou, najsilnejšou zbraňou Camelotu sú, ako inak, steaky kráľa Artuša.

Našim favoritom boli pníky sira Bedivere (11,90). Išlo o grilovanú bravčovú panenku podávanú so slaninkovou omáčkou a zemiakmi restovanými na slanine a cibuli. Mäsko bolo ugrilované akurát – do ružova. Omáčka jeho chuť neprerážala, ale dopĺňala.

Druhým jedlom boli rebrá sira Gahetisa (10,90), naservírované s feferónovou a cesnakovo-smotanovou omáčkou, baraními rohmi a cibuľkami.

Zo štyroch sladkostí v ponuke sme ochutnali karamelizované gaštany (5,90). Naservírovali nám ich s parfé z mascarpone a gaštanovým pyré. Ku gaštanom sa výborne hodila pomarančová redukcia. Bola to dobrá voľba na koniec – dezert bol ľahký a nepresladený.počas nešej návštevy nijaké

Zhrnutie:

Plus: štýlové prostredie, chutné jedlo

Mínus: počas našej návštevy nijaké

 

 

 

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel