Hodnotenie TRENDU

Dom Beisl

389
Martin Labanc
ročník hodnotenia: 2014
Schuler Straße 4, Viedeň
+43 1 512 03 02
Po-Pia: 11.30-23.00, So, Ne, sviatky zatvorené
regionálna, medzinárodná
Harald Riedl
5cenová úroveň

Dostať hviezdičku od Michelin Guide patrí bez pochýb k najväčším vrcholom kulinárskeho umenia, o to viac, keď ju získa podnik len niečo po roku fungovania. Bohužiaľ stále nehovoríme o žiadnej novej hviezde na bratislavskom gastronomickom nebi (ktorú si zatiaľ tento najslávnejší bedeker nevšíma), ale o viedenskom podniku Dom Beisl. Zaujal nás totiž svojou jednoduchosťou, priaznivými cenami a poctivosťou jedál.

Sídli v priečelí historickej zástavby, len pár krokov od Stephansdomu na Schuler Strasse. Z bočnej strany úzkej uličky má v teplejšom počasí len zopár stolov slúžiacich ako menšia terasa, vo vnútri zasa pôsobí ako mixáž moderného bistra a decentnej reštaurácie bez snobských manierov. Dominuje jej obloženie zo svetlo-hnedého dreva a stoly s klasickými bielymi obrusmi, naperónmi a chutnými lampičkami.

Hneď pri vchode nás po ľavej strane prekvapila maličká kuchyňa s otvoreným priestorom, ktorý tak vytvára prirodzené spojenie medzi personálom a hosťami. Aj preto nás hneď pri príchode od sporáka pozdravil typickým Grüss Gott jej šéfkuchár - Harald Riedl. Jeho výtvory síce nepôsobia na tanieri príliš okázalo, no poctivosť kvalitných surovín cítiť od predjedla až po dezert. Chuťovo v nich spája klasickú rakúsku kuchyňu s modernými prvkami.

Začali sme ochutnávkou tataráku z lososa, avokádovej paštéty a ďalších malých kúskov rýb. Ľahučké predjedlo bolo plné zaujímavých chutí spájajúcich rybacinu s ovocím, ktoré pripravia maškrtný jazyk na ťažšie kúsky z ponúkaného menu.

Aj preto sme pokračovali kvalitným vývarom z hovädzieho chvosta. Bol krásne číry, chuťovo jemný a plný chrumkavej zeleniny pokrájanej na jemné pásiky v štýle julienne spolu so slušnou dávkou domácich palaciniek.

Pri klasickom Viedenskom rezni z mliečneho teľaťa sa zasa ukázalo, že práve „obyčajné jedlo“ robí z kuchára majstra. Každé sústo rezňa bolo totiž zmesou jemného šťavnatého mäsa a krásne chrumkavého trojobalu plného maslovej chuti. Aj preto nám k nemu bohato stačili obyčajné zemiaky potreté maslom a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Teľací steak bol síce trochu viac prepečenejší ako sme si prestavovali, no stále to bola jemná chuť. Skvelo sa dopĺňal s tenučkými plátkami teľacieho mozgu a redším prívarkom z malej šošovice Beluga. V Dom Beisl ho podávajú s tymiánovo-zemiakovými knedľami, ktoré konzistenčne a tvarom pripomínajú naše dukátové buchtičky. Keď sme ich nechali napiť sa slanej omáčky z taniera, ich chuť bola neodolateľná. “ Štamgasti“ okrem teľaciny odporúčajú aj jedlá z rýb a hydiny, na ktoré nám však už kapacita žalúdka nestačila.

Pri výbere z a lá carte sa dá kombinovať troj, päť a osem chodové menu. Najmenšie stojí 46, prostredné 69 a za najväčšie zaplatíte 89 eur, jedlá si však môžete objednávať aj jednotlivo. Podnik si dáva záležať aj na vysoko kvalitnej vínnej karte, no pokojne si tu môžete dať aj pohár čapovaného piva Stiegl. Otváracie hodiny sú však len cez pracovné dni, no na piatkový večer je však Dom Beisl ideálnym miestom, ktorý môžete neskôr spojiť s prechádzkou po večernej Viedni.

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel