Hodnotenie TRENDU

Dunajský pivovar

416
Dunajský pivovar
ročník hodnotenia: 2015
Tyršovo nábrežie 1, Bratislava
0948 418 934
denne 11.00-23.00
regionálna
2cenová úroveň

Majitelia Patrónskeho pivovaru už piaty rok úspešne napĺňajú 160 stoličiek vo vnútri nenápadnej reštaurácie blízko križovatky. Znalosti o tom, aké sú chute a očakávania zákazníkov pivovarskej reštaurácie teraz prenášajú do oveľa grandióznejších rozmerov.

Na petržalskej strane Dunaja, pri divadle Aréna, permanentne ukotvili Dunajský pivovar. Ide o kompletne prestavanú loď, kde sa na štyroch podlažiach podáva vlastné pivo a poctivá domáca kuchyňa, obe pripravené priamo na palube. Stoličiek je tu už päťsto.

Na palubu vstupujete veľkou halou, vysokou cez všetky vyššie poschodia. S najväčšou pravdepodobnosťou spoznáte najmä ľavú časť lode, kde sa cez štyri poschodia tiahne reštauračná časť. Bar je na prízemí a prvom poschodí - z oboch, ak si dobre sadnete, budete mať krásny výhľad na Dunaj. Dve časti má podpalubie a na leto sa pripravuje aj strešná terasa, dokonca s vírivou vaňou. V pravej časti lode je kuchyňa a pripravované ubytovanie.

Interiér je poctivou prácou architektov a dizajnérov. Tón je industriálny, evokuje nákladnú loď, je plný zaujímavých detailov - napríklad svietidlá nad stolmi z úzkeho potrubia, stena z množstva vertikálne natiahnutých lán. Po obvode lode sa bude dobre sedieť v lete, keď budú otvorené posuvné dvere.

Jedálny lístok je veľmi podobný tomu z Patrónskeho pivovaru, majú tu však o poznanie viac rýb a klasickej českej kuchyne. Má podobu novín, obsahuje mnoho článkov o varení piva a zámeroch majiteľov.

Nátierky (chutila nám z králičej pečene za 3,50 eur) dopĺňajú klasiky ako tatarák, nakladaný hermelín, cibuľové krúžky (3,90 eur) či huspenina (5,50 eur). Český vklad prinášajú “buřty” zapečené v čiernom pive (4,50 eur). Obstojne splnia aj funkciu hlavného jedla, sú z kvalitných špekáčikov.

Klasické polievky ako kulajdu (skutočne výborná za 3,70 eur) či fazuľovú dopĺňa halászlé (obe obe 3,90 eur). Polievky servírujú menej rustikálne, vo veľkom tanieri. Možno trochu štedrejší by mohli byť s chlebom a hriankami.

Do okolo desiatich eur sa tu zmestíte s veľkou časťou jedálnička. Konkrétne napríklad knedľové klasiky ako sviečková, pivovarský guláš či krkovička s domácou knedľou, koleno z mladého prasiatka (9,90 eur), kačka s lokšou a kapustou (10,90 eur) alebo kačacie ragú s haluškami (10,50 eur). Chutila nám bohatá porcia jemných dusených hovädzích líčok (10,90 eur) na čiernom pive s pretláčanými zemiakmi.  V Dunajskom je aj dobrý výber teľacieho - ako rumpstejk s pivnou omáčkou, filetky s ostrou omáčkou či viedenský rezeň so zemiakovým šalátom.

Na lodi majú štedrú ponuku rýb. Vedie ju jeseter (14,90 eur) s hráškovými luskami, preliaty estragónovým maslom. Ľahké jedlo s výraznou chuťou, ryba ale bola trochu vodnatá, akoby mrazená. Majú aj pstruha (9,90 eur), rolky zo zubáča (13,90 eur) plnené špenátom a parenou zeleninou a tolstobika na pare (8,50 eur) s pretláčanými zemiakmi. Pre nerozhodných je panvička s kúskami rýb (9,90 eur) na smotane so cherry paradajkami a zemiakmi.  Najdrahšie jedlo, steak zo sviečkovice, majú za 18,90 eur.

Preštudovanie tridsiatky ponúkaných hlavných jedál zaberie čas, nie však vegetariánom. Úzka ponuka je aspoň nápaditejšia - majú zapekané krupoto (5,90 eur), tekvicové rizoto s kozím syrom a slaninkou (6,90 eur) a vyprážaný hermelín (5,90 eur). 

Ako dezert nám chutila čokoládová oriešková tortička so sladovým výťažkom (3,90 eur) - hustá lepivá zmes mletých orieškov bola pokrytá vrstvou výbornej mliečnej čokolády. Osviežujúca bola tvarohovo-broskyňová torta (3,90 eur), i keď na kúsok zákusku trochu drahšia. Pre hladnejších sú v ponuke klasické slivkové gule s makom, lievance či šúľance. Z niekoľkých tankov priamo vedľa stolov na prízemí a poschodí sa čapuje svetlé kvasinkové 11,5-stupňové pivo, tmavé má 13 stupňov. Neskôr sa ponuka piva má rozšíriť. Za 7 eur si môžete dať aj štamprlík domácej pivovice. Majitelia tvrdia, že by radi vytvorili z Dunajského pivovaru tradíciu. Zatiaľ urobili všetko preto, aby tejto tradícii položili pevné základy.

 

 

TIPY:

© 2015 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel