Hodnotenie TRENDU

Gašperov mlyn

404
Gašperov mlyn
ročník hodnotenia: 2016
Štúrova 121/75, Batizovce
0905 033 462
po-so: na rezerváciu, min. deň vopred ne: zatvorené
regionálna
Jozef Breza
4cenová úroveň

Cesta do podtatranských Batizoviec, kde sa nachádza jedna z najpríjemnejších rodinných reštaurácií na Slovensku bola pochmúrna. Napriek kalendárnej zime, oproti minulému roku po snehu nebolo takmer  stopy a okoliu Gašperovho Mlyna vládla len hmla a sychravé počasie. O to viac sme sa však tešili do útulného prostredia, ktoré si za rok od našej návštevy prešlo viacerými zmenami.

Na stenách medzi oknami pribudli zavesené lopáriky, pomocou ktorých sa v minulosti oddeľovalo zrno od pliev a do ktorých akademický maliar Marián Čižmárik umiestnil mozaiky, zachytávajúce momenty zo života rodiny Gašperovcov. Melancholickú atmosféru z vonka podčiarkovala jemne hrajúca hudba Angela Badalamentiho. Konkrétne známy soundtrack z kultového seriálu Twin Peaks, čo len pridalo na stupnici čara neskorého obeda.

Vráťme sa však k vyratúvaniu zmien. Tá hlavná nastala v kuchyni, kde žezlo po Michalovi Škorecovi prebrala ďalšia kuchárska „mladá puška“ - Jozef Breza, ktorý predtým pôsobil v reštaurácii hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách. Ako nám pri návšteve prezradil, rád varí z dostupných surovín a kombinuje ich aj s menej využívanými časťami mäsa. Koniec koncov, presvedčili sme sa o tom už pri pohľade na degustačné menu.

Pred ním sme však dostali hneď niekoľko pozdravov z kuchyne. Prvým bol popcorn z bravčových koží, servírovaný v papierovom kornútku položenom na pláte z brezového dreva s typickou bielo-čiernou kôrou po okraji. Niekde kože vyhadzujú, no tu z nich robia naozaj príjemne po škvarkách chutiaci „snack“. Skvelo chutili aj ďalšie dva amuse bouche. Či už šlo o domáce pirohy s kapustou a kyslou smotanou, alebo grilovanú mrkvu s jogurtom, limetkovou kôrou a dubákovým olejom. K tomu sme ešte zakúsili domáci chlieb so žemličkami, škvarkovú masť, našľahané maslo a skvelú domácu pikantnú Pali paštétu. Áno, nemýlite sa, šlo o klasicky známu paštétu, ktorú si veľa ľudí len tak kupuje na desiatu či výlet, no táto bola s oveľa vyšším levelom kvality aj chuti.

Už takýmito pozdravmi si nás kuchyňa absolútne získala a to nás degustačné menu ešte len čakalo. Začali sme 3-kombináciou grilovanej okruhlice (druh repy), vysmaženej kelovej roládky vo fáši a tvarohu (10 EUR). Vyvážený predkrm skvelo dopĺňal kôprový olej, ktorý v kombinácii s tvarohom poslal naše chuťové poháriky na krátku prechádzku plnú vychutnávania jednoduchých chutí. Kyselkavosť k jedlu doplnila suchým Rizlingom vlašským 2013 z vinárstva Kasnyik Slavomíra Raškovič (someliérka a dcéra majiteľa podniku). Jej výber sme ocenili počas celej našej degustácie, keďže ku každému chodu bolo v ponuke párované víno (2,30/pohár).

Po predjedle nasledovala polievka zo sladkovodných rýb, trochu pripomínajúca halászlé, no s hladkou krémovou konzistenciou (10). Plávali v nej menšie filety jesetera, sumca a údeného pstruha. Svoju vychytanú chuťovú silu so stopovými prvkami dymu prejavila najmä vtedy, keď sme na lyžici mali len polievku a kúsok údeného pstruha. Pohár vína k nej prezentoval polosladký Cuvée Grand 2013 z vinárstva Macik Winery.

Hydinu v menu zastúpila husacia pečeň pochádzajúca z farmy Topoľnica, spolu so slnečnicovým pyré a chutney z dule (10). Opäť šlo o ukážkovú vyváženosť. Tentokrát zemitých a sladkých chutí, ktoré doplnil pohár suchého klaretu Rulandského modrého 2013 z vinárstva Domin & Kušický.

Hlavný chod predstavoval teľací chvost, pripravený metódou sous-vide spolu s nadýchaným zelerovým pyré, zimným špenátom a jarabinou (15). Pochádzal z farmy Turová a jeho jemnučké mäso odpadávajúce od kosti podporovala chuť suchého Premium Cuvée Mirus 2013 od Editio Vinifera.

Skvelý zážitok sme ukončili perníkom podávaným so zmrzlinou z tekvicového oleja a mandarínkou (5). Najmä zmrzlina pridala výtvoru na zaujímavosti, podporenej ešte kalíškom domáceho trnkového likéru. Ten dal dezertu zasa potrebnú jemnú kyslosť.

K predvedenému výkonu šéfkuchára Jozefa Brezu tak nemáme čo vytknúť, práve naopak, slová chvály sú na mieste. Okrem toho ako sme sa dozvedeli, že degustačné menu prechádza zo dňa na deň menšími či väčšími úpravami, takže sa máte prakticky stále pri hociktorej návšteve na čo tešiť.

Gašperov Mlyn si tak aj po výmene kuchárskych stráží naďalej razí cestu svojich lokálnych chutí, čo nás úprimne napĺňa radosťou. Niet preto divu, že záujem o návštevu tejto malej rodinnej reštaurácie neustále rastie. Preto ak ju chcete navštíviť, je potrebné urobiť si rezerváciu minimálne deň dopredu, aby ste mali istotu, že stôl bude pre vás voľný. Ak by ste sa chceli zdržať dlhšie, pokojne môžete využiť aj služby 3-izbového penziónu s wellnessom, ktorý je súčasťou tohto mlyna.

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding