Hodnotenie TRENDU

Gašperov mlyn

404
Gašperov mlyn
ročník hodnotenia: 2017
Štúrova 121/75, Batizovce
0905 033 462
po-so: na rezerváciu, ne: zatvorené
regionálna
Jozef Breza
4cenová úroveň

V kuchyni sa dá použiť (takmer) všetko, záleží na šikovnosti a kreativite šéfkuchára. Samozrejme, akýkoľvek wow efekt by strácal opodstatnenie, ak by boli netradičné suroviny použité samoúčelne.

Naozaj netradičné suroviny používa pri kreáciách degustačných menu šéfkuchár Jozef Breza v Gašperovom mlyne v podtatranských Batizovciach. Na tanieri sme mali rybie šupiny, surové huby, šupky z topinanbur, alebo kuraciu kožu... všetko ale dotváralo jedlá s potrebným citom pre mieru, takže efekt „wow“ sa naozaj dostavil.

Gašperov Mlyn už od svojho otvorenia patrí medzi to najzaujímavejšie, čo na slovenskej gastronomickej scéne je. Budova bývalého mlyna sa po citlivej rekonštrukcii zmenila na reštauráciu s penziónom, ale svojim spôsobom aj na malé múzeum tradícií Batizoviec. Cesta sem je dobre značená smerovkami, takže dobre sem trafíte aj bez navigácie. Parkuje sa pohodlne vo dvore.

Reštaurácia funguje len na rezervácie, takže svojim hosťom majú čas sa príkladne venovať. Tým, ktorí sem prídu prvý krát slečna z obsluhy najprv urobí majú prehliadku históriou a to nielen budovy, kde sa nachádzate, ale aj Batizoviec. Interiér reštaurácie je zaradený s veľkým vkusom v štýle vidieckeho domu, pri zariaďovaní boli použité aj artefakty spred niekoľkých desaťročí. Napríklad ako krásne záclonky na oknách.

Klasický jedálny lístok neexistuje, hostí sa pri objednávke rezervácie spýtajú, či si želajú degustačné menu (ale chodieva sa tu aj na biznis obedy s menej chodmi) a či nemajú nejaké alergie, alebo suroviny, ktoré vyslovene „nemusia“. Menu potom nájdu pri príchode na stole, jedlá nám aj s popisom potom servírovala striedalo veľmi príjemná slečna z obsluhy a šéfkuchár spolu so svojou pomocníčkou. Naše degustačné menu za 55 Eur malo desať chodov - päť z nich boli malé predjedlá, k tým sa podával ich vlastný chlieb, nasledovala polievka, dve hlavné jedlá, kefír s chrenom ako malé „medzijedlo“ a dezert. Na menu sú moderne napísané len suroviny, z ktorých sa jedlo pripravuje, detailnejší popis sme dostali od servisu a šéfkuchára pri stole.

Ťažko popisovať všetky jedlá, pochutili sme si napríklad na Topinanbure s kapustou a lieskovcami, údenom špiku s domácim chlebom a „pali“ paštétou, cibuľovej polievke so žĺtkom a gaštanmi, ozajstným „highlightom“ bol jeseter s kôprom a čínskymi artičokmi (ale pochádzajúcimi zo Slovenska). Bol pripravovaný sous – vide a mal doslova takmer maslovú konzistenciu. Chutila nám aj topinanburová zmrzlina efektne servírovaná v šupkách z tejto hľuzy. Menu tu pripravujú vždy zo sezónnych surovín a snažia sa pri tom zapájať najmä slovenských malých producentov.

Ako bola obsluha zdatná pri popise jedál, vedela nám aj vhodne vybrať a popísať víno – tie tiež vyberajú od menších slovenských vinárstiev.

Takže zhrnuté - návšteva Gašperovho Mlyna bola pre nás opäť kulinárskym zážitkom a kto chce pri návšteve reštaurácie občas preskúmať chute menej zvyčajné, tento podnik je rozhodne odporúčania hodnou voľbou.

Čo sme jedli:                                                                                        

Topinanbur-kapusta-lieskovce

Ostriež-smotana-červená cibuľa

Kuracia koža-majonéza-nezrelé paradajky

Domáci chlieb/údený špik/pali paštéta

Foie gras/dula/huby

Cibuľa/žĺtok/gaštany

Jeseter/kôpor/uhorka/čínska artičoky/

Bažant/petržlen/šípky/kel

Kefír/chren

Vanilka/topinanbur/brusnice

TIPY:

© 2016 News and Media Holding