Hodnotenie TRENDU

Habibi cafe

387
ročník hodnotenia: 2014
Andreja Hlinku 7/B , OC Mirage +3, Žilina
0918 871 738
po-štv: 9.00-21.00, pia-so: 0.00-01.00, ne: 9.00 -21.00
orientálna, arabská
2cenová úroveň

Keď žena v arabskom svete zakričí „Habibi!“(po arabsky miláčik), možno by sa otočili všetci chlapi. Keď toto nežné oslovenie zvolá v Žiline, miestni ju nasmerujú do nákupného centra Mirage. Ak sa jej napokon podarí zdolať komplikovanú cestu z parkoviska na 3. nadzemné podlažie, prekvapí ju Orient v srdci Žiliny – ako prezentujú nový prírastok na reštauračnom trhu jej majitelia. 

Tu sa už stačí rozhliadnuť a nezablúdiť. Potom už hosťa nasmerujú široké sedačky na chodbe centra s výrazným orientálnym vzorom. Za presklenými dverami ich čaká prvá neveľká miestnosť (a za okienkom si môže všimnúť aktivitu kuchárov) a krátkou chodbičkou sa dostane do hlavnej miestnosti. Mosadzné predmety, gobelíny na stenách, tepané stolíky, orientálne stropné lampy, v hrubej látke balené jedálne lístky, ozdobné škatuľky na účty či stôl s vodnými fajkami sisha nenechajú nikoho na pochybách, že pôjde o etnický gastronomický zážitok. Dojem plný cudzokrajnosti dotvára šikovne upravený strop. Terasa s kaviarenskými stolíkmi a stan s taburetkami a sedačkami umožňujú aj hodovanie pod šírym nebom. No a s krásnym výhľadom na vrch Dubeň.

Hlavná miestnosť pôsobí zaujímavo aj vďaka tomu, že hosť si vyberá zo štyroch typov sedenia – na dlhej čalúnenej lavici, pri klasických stoloch, pri intarzovaných stolíkoch z kameniny so zdobenými kovovými stoličkami alebo v širokých pohodlných sedačkách, ako stvorených pre čajový či kávový obrad, jogurtový ayran, maté, mliečne koktaily alebo libanonské vína a pivá. Napriek tejto pestrosti interiér pôsobí čisto a upravene, tenké biele závesy medzi stolmi poskytujú lepší pocit súkromia. Stačí sa postaviť či pootočiť a hosť sa pozerá na pult, kde sa pripravujú nápoje. Nám počas prvej návštevy prekážalo len to, že sa v miestnosti fajčilo – aj vodné fajky, aj cigarety.

Na jedlo sme museli čakať vyše 50 minút. Kuchár totiž omylom zaradil naše objednávky medzi vybavené, čo obsluha zistila neskoro. Hnev a sklamanie nás prešli, keď sme videli skutočnú snahu majiteľov ospravedlniť sa. Priniesli nám pollitrovú zázvorovú limonádu v džbáne (3,50 €) na účet podniku a k tomu misu piatich predjedál – cícerovej nátierky hommos, alebo hummus, cviklovej kaše Habibi mezze, baklažánovej nátierky moutabal (podľa jedálneho lístka stáli 150 g porcie 2,95 €), zeleninovej zmesi baba ganouz (3,95 €) a ryžou plnených hroznových listov jelendží (3,45 €). K tomu za košík chlebových placiek, za ktoré si inak účtujú 0,30 € za kus. Takže na našom stole to vyzeralo ako na pravej arabskej hostine – veľa rôznorodých jedál, viac riadov, tu zobnúť, tam ochutnať... Ako hlavné jedlo sme zvolili na Slovensku čoraz vzácnejší a v arabskom svete najbežnejší druh mäsa – jahňacinu. Teda konkrétne kebdeh lahme – grilovanú pečeň s grilovanou zeleninou (9,95 €) a shokaf kebab – grilovanú jahňacinu (12,45 €).Obe jedlá boli výborne ochutené, presne v duchu orientálnych zvyklostí. 

Pri druhej návšteve sme sa zamerali na dezerty. Nič sa nedalo vytknúť baklave ani kokosovému koláčiku namura (obe po 0,95 €), aj keď sme už inde jedli šťavnatejšie. Páčila sa nám prezentácia denného menu pod sklenými poklopmi. Hosť uvidí tieto jedlá cez presklené výklady už vo chvíli, keď sa prechádza centrom. Najmä pri prvej návšteve bolo plno. Okrem známych a priateľov majiteľov tam sedeli aj iní hostia s arabskými i európskymi črtami. Tí prví predovšetkým jedli, našinci zvolili skôr čaj a kávu. Otestovali sme obstojné klasické espresso (1,30 €), pri druhej návšteve zase arabskú kávu s kardamónom (1,70 €). Tá bola skutočným kulinárskym zážitkom – varená v džezve, podávaná v mosadznej súprave s „čiapočkou“ na šálke, pohárikom vody a koláčikom.

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel