Hodnotenie TRENDU

Hostinec Furman

342
Foto: Furman
ročník hodnotenia: 2013
Zvolenská 145, Vidiná
0905 932 917
Po-So: 12.00 - 22.00, Ne: Zatvorené
medzinárodná
3cenová úroveň

Keď si reštaurácia v obci Vidiná kdesi uprostred Novohradu dá do názvu International restaurant Art Furman, musí to vyvolať záujem. Sedliacky dom na príjazdovej ceste do Lučenca vzhľadom najviac korešponduje s poslednou súčasťou názvu. Aj interiér nahráva skôr furmanskej ako kulinárskej tradícii. Napriek tomu dovnútra vchádzame s veľkým očakávaním. Usádzajú nás do zadnej izby, pretože vpredu, v hlavnej miestnosti, je už všetko pripravené na jednu z pravidelných ochutnávok vín. Čochvíľa začína hrať hudba a je tam plno.

Majiteľ tohto podniku (slovo art v názve je zároveň začiatkom jeho mena) svojím biznisom žije. Sľubuje svetovú kuchyňu a slovenskú pohostinnosť a už prvý pohľad do reštaurácie a do menu mu dáva za pravdu. Ponuku sme si mali možnosť naštudovať už vopred, aj keď webstránka pokračuje v komplikovaní mena podniku – tentoraz je označená ako Hostinec Furman. Menu vieme v slabom svetle sotva prečítať. Je označené ako „spring“, čiže jarné, aktuálnu sezónu sa snaží doplniť krátka sezónna ponuka (kačacina, uhorková kvasená polievka, Waldorf šalát). V jedálnom lístku je dominantný internacionálny rozmer. Prechádzame sa Francúzskom, potom Talianskom, na chvíľu sme aj v Mexiku a na skok v Thajsku... Navyše v časti O nás sa uvádza, že Furman varí nouvelle cuisine.Fíha! Poďme rýchlo objednávať.

Náš výber najviac inklinuje k talianskej kuchyni, objednávame si toskánsku paradajkovú polievku (3 €), pastu all’amatriciana (8 €), arborio risotto (podľa menu má obsahovať cuketu, cherry paradajky a údený eggcheese – 9 €) a dopĺňame to thajskou ostrou polievkou s kokosovým mliekom (3,50 €) a mexickou kuracou fajitou (8,60 €). Šéfkuchár nám čakanie spríjemňuje výbornou šošovicovou nátierkou s domácim chlebíkom.

Chvíľu si krátime pozorovaním okolia. Obdivujeme množstvo zaujímavých artefaktov, nad dverami napočítame 19 podkov. Oheň v peknom kozube nehorí, hoci podvečerný chlad priam mrazí. V podniku je živo. Obsluha kmitá, je však stále príjemná a úslužná. Všímame si vynikajúcu ponuku kvalitných vín. Prichádzajú polievky, no tie nás nezaujmú. Paradajková chuťou i konzistenciou silne pripomína omáčku na cestovinách, ktoré po chvíli dostaneme, thajská je taká, ako sa o nej píše v jedálnom lístku – hovädzí vývar s čili, zázvorom a hubami. Akurát ostrosť je príjemne nežná.

Aj rizoto prekvapuje už vzhľadom – plný podnik možno kuchára naháňal, a tak kvalitná ryža nestihla absorbovať vývar. „Eggcheese“ nepoznáme, neskôr ho na internete priraďujeme istej východoslovenskej firme, no rizoto pôsobí zvláštne možno aj vinou nezvládnutej prípravy. Najchutnejším jedlom večera je mexická špecialita, pekne upravená, aj keď v skutočnosti je niečím medzi fajitami, chilli con carne a quesadillou. Navyše, jej vrch kuchár dozdobil typickým maďarsko-slovenským baraním rohom v sladkokyslom náleve.

Skutočnosť, že sa táto návšteva nevydarila, zaklincoval ešte čašník. Priniesol nám rukou vypísaný účet. Keď sme povedali, že ideme platiť kartou, bleskurýchlo ho pokrčil a stopil.

Druhá návšteva na obed cez pracovný týždeň dopadla oveľa lepšie. Tentoraz sme si objednávali skôr domáce špeciality a boli to oveľa lepšie voľby. Chutil nám vynikajúci ľahký cesnakový krém (3,20 €), bavorské koleno na pive (12 €) bolo mäkučké a dokonca aj vtipne naservírované, nič sme nemohli vyčítať ani panenke à la Wellington (9,50 €) v cestíčku. Bolo nám až ľúto, že podnik s nadšeným majiteľom aj šéfkuchárom zbytočne plytvá silami na jedlá, ktoré sotva môže zvládnuť, a možno ich ani nepotrebuje pre svoju klientelu. My by sme určite namiesto „art a nouvelle“ viac ocenili poctivého Furmana, hoci by si aj z času na čas v špeciálnej ponuke odskočil na nejakú tú zahraničnú inšpiračnú cestu.

TIPY:

© 2012 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel