Hodnotenie TRENDU

Hostinec u prievozníka

392
U prievozníka
ročník hodnotenia: 2015
Mierová 85, Bratislava
0911 777 333
denne 10.00-22.00
regionálna
Richard Kačkovič
2cenová úroveň

Hostinec zasadený v prízemnej časti zadného traktu menšieho a z vonku nevľúdneho nákupného centra zo 70-tych rokov. Nachádza sa na Mierovej ulici, hneď oproti Radničnému námestiu v Prievoze. Má za sebou už niečo vyše roka existencie a zdá sa, že miestni si ho obľúbili. Koniec koncov pivné reštaurácie sú v Bratislave popri „hamburgrovom šialenstve“ veľmi vítaným artiklom na gastronomickej scéne.

No a keď k tomu pred veľkými pivárňami z centra mesta uprednostňujete niečo komornejšie, no stále so slušným jedlom, tak Hostinec U Prievozníka je dobrá voľba. Nie len pre pekný vnútorný priestor, ale hlavne pre pivo.Čapujú tu svetlú 10-stupňovú verziu piva Ferdinand z českého Benešova. Po jeho ochutnaní a s miernymi fúzami od bielej peny sme len skonštatovali, že za rok fungovania podniku je poriadne cítiť, že aj personál sa naučil s ním pracovať. Takže na dlhé piatkové debaty o „podstate vesmíru a iných dôležitých veciach“ je pre štamgastov priam ideálne. K jedlám sa hodí silnejšia 13-stupňová verzia s razantnejšou karamelovou chuťou.

Na podniku je veľmi sympatické, že nepodľahol miestami až silenej móde ponúkať čo najviac rôznych pivných špeciálov. Pri nich sú totiž potrebné dlhoročné skúsenosti, ktoré mnohým podnikom chýbajú. U Prievozníka sa na špecialistov nehrajú. Riadia sa heslom „V jednoduchosti je krása“ a tá tomuto hostincu pristane.

Čo sa jedla týka, hostia sa sem vracali najmä kvôli zemiakovej polievke so smotanou, lesnými hubami, smotanou a kôprom. Preto nevedno, prečo ju podnik na čas z ponuky stiahol, hovorili nám ale, že by sa mala opäť objaviť na jedálnom lístku. Ako náhradu sme preto zvolili polievku z čierneho koreňa a pečenou tortillou (2,75 eur). Priamočiara chuť zemitého koreňa a syra, robí v polievke príjemnú kombináciu. Sme však presvedčení, že morčací vývar s pečeňovými knedličkami(2,75 eur) či fazuľová polievka s údeninou a rezancami za rovnakú cenu tu idú viac na odbyt. Hlavne pre ich razantnejšiu chuť a konzervatívnosť hostí.

Z hlavných jedál nás zaujala bravčová panenka na smotanovom keli (9,75 eur) s jemnou chuťou po zelenine. Podávajú k nej šúľance s ľanovými zrnami. Ak bude tento pokrm konzumovať oproti vám sediaca dáma a popritom si usrkávať z malého a chutne vyzerajúceho krígľa, plného karamelizovaného piva, verte, že nebudete vedieť od nej oči odtrhnúť.

Ak túžite po dominantnejších a chlapskejších chutiach, vyberte si tunajšiu klasiku - hovädzie líčka s koreňovou zeleninou a šafranovou zemiakovou kašou (9,75 eur). Poprípade jelení guláš s jalovcom, karlovarskou knedľou a sušenou cibuľou (9,75 eur),najmä knedľa nám vyčarila veľký úsmev na tvári. Zato pošírovaný bôčik (7,75 eur) na tmavom pive bol zrejme v konvektomate dlhšie ako by mal. Napriek tomu chuť chrumkavej sladkej kože skvelo ladila s bielou dusenou kapustou a zemiakovou knedľou. Hodilo by sak nemu tmavé čapované pivo, no karamelizovaný Ferdinand bol plnohodnotnou náhradou. Ak by ste predsa trvali na tmavom, objednajte si k nemu čapvaný Guiness, ktorý je tu tiež v ponuke. Aj pri tomto jedle nás zaujala veľmi dobrá konzistencia knedle. Hostinec tak berieme ako príklad toho, kde sa vedia s touto prílohou pohrať na veľmi dobrej úrovni a pri pivnej reštaurácii je to veľmi dôležitý artefakt.

Jedálny lístok obsahuje ešte múčne jedlá, rybu, šaláty či pizzu.Z dezertov stojí za pozornosť makovo-čerešňová štrúdľa s jahodovou zmrzlinou a šľahačkou (3,35 eur)či orechové šúľance s maslom a jahodovou omáčkou (3,35 eur).

Hostinec U Prievozníka si tak aj po roku od našej návštevy drží svoj nastúpený štandard, čo je pre ružinovskú scénu pivných podnikov povzbudzujúca správa. Najmä preto, že za dobrým jedlom a pivom sa stále nemusí chodiť len do centra hlavného mesta.

TIPY:

© 2015 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel