Hodnotenie TRENDU

Hotel Arcadia – L´Olive

137
L Olive
ročník hodnotenia: 2018
Františkánska 3, Bratislava
02/5949 0500
Denne: 12.00-15.00, 18.00-22.30
medzinárodná, lokálna
Jaromír Štefanovič
4cenová úroveň

Sú reštaurácie, do ktorých sa chodí, lebo ľudia chcú vidieť a chcú byť videní. A potom sú tie, ktoré hostia vyhľadávajú, lebo sú, sú ako sa hovorí „ďaleko od hučiaceho davu“ a vládne v nich komorná, až intímna atmosféra. Samozrejme nie vždy, aj tu je niekedy rušnejšie, inokedy menej.

V centre Bratislavy patrí medzi také reštaurácia L´Olive hotela Arcadia. Je ukrytá v útrobách budovy z 13. storočia a treba do nej ísť cez hotelovú lobby. Veľa ľudí, ktorí prechádzajú okolo, asi ani nevie, že tam nejaká reštaurácia je. Čo je ale škoda, lebo ide o podnik v krásnom historickom priestore s výbornou kuchyňou. Názov evokuje Stredomorie, nie je to ale tak.

Ide o pôvodný názov reštaurácie, medzičasom ale zmenila koncept a momentálne sa tu varí moderná stredoeurópska kuchyňa. Šéfkuchár chodí na skusy do sveta, nedávno bol na stáži u Romana Paulusa v michelinovskom Alcrone a na zložení a vzhľade jedla to vidno. Každé z nich je dômyselnou chuťovou kompozíciou, ktorá najprv poteší k a potom jazyk.  Kuchyňa si okrem toho veľa vecí robí sama – pečú si vlastný chlieb a pečivo, fermentujú zavárajú...

My sme sa tentokrát rozhodli ochutnať degustačné menu (59 eur). Pozostávalo z piatich chodov a ako šiesty nám ešte priniesli tanier slovenských syrov.

Aby sme (ste) sa v ňom lepšie orientovali, kľúčová surovina je uvádzaná v úvode ako sa to v modernej gastronómii robí. Ale ešte než  nám začali nosiť jedlá z jedálneho lístka, dostali sme na spríjemnenie čakania amouse bouche a košík domáceho chleba s nátierkou.

Ako prvé jedlo z degustačného menu sme dostali na stôl Bryndzu , čo boli restované špenátové listy, demikát, pečené perleťové cibuľky, špenátový olej . Nasledovala Brokolica – teda hustá krémová brokolicová polievka s mrvenicou so syra s modrou plesňou a praženými mandľami , chuťovo vyvážená, syr dodal inak chuťovo neutrálnej brokolici zaujímajú chuťovú nuansu. Nasledovala ryba – Pražma kráľovská s karfiolovým pyré, chrumkavými kaparami a pošírovanou zelennou a petržlenovou omáčkou. Opäť zaujímavá kombinácia chutí a textúr.  

Ďalším hlavným chodom bola divina, konkrétne  Grilovaný a jemne zaúdený jelení chrbát, klobása, tekvica, hruška, sladké lieskovce, a borievkový jus, ktorý servírovali v osobitnej šálke. Mäso sa podávalo efektne pod skleným zvonom , zo začiatku údená chuť trochu dominovala, potom sa ale „vyvetrala“. Mäso bolo mäkké, šťavnaté, ľahko sa krájalo, prílohy sa k nemu optimálne hodili vrátane borievkového jusu..

Medzi vrcholy degustačného menu určite patril dezert. Pod nenápadným názvom Čokoládový koláč, mango sorbet sa skrývala čokoládová guľa s mangovým sorbetom vnútri, ktorá sa po obliatí horúcou čokoládou roztopila. Kombinácia čokoládovej chuti so sviežim mangom bola skvostná. A aby sme neboli príliš presladení, dostali sme na stôl po dezerte aj výber syrov ako bodku za vydarenou večerou.

Zhrnutie:

Plus: štýlové prostredie, jedlá na tanieri pekne vyzerali aj dobre chutili

Mínus: pri tejto úrovni gastronómie by sa nám žiadalo aj prezentovanie jedál obsluhou 

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel