Hodnotenie TRENDU

Hotel Matyšák – vínna reštaurácia

65
Foto: etrend
ročník hodnotenia: 2017
špeciálne ocenenia: TREND TIP
Pražská 15, Bratislava
02/2063 4001
denne: 11.30 – 22.00
regionálna
Braňo Križan
3cenová úroveň

V rôznych knihách sa možno dočítať, že na kráľovských stoloch sa servírovali v minulosti kadejaké dobroty, okrem iného aj labutie, či slávičie jazýčky. Ako chutili, sa ťažko niekedy dozvieme, ale v Bratislave je reštaurácia, ktorá mala podobnú delikatesu na sezónnom, konkrétne „kačacom“ jedálnom lístku.

V reštaurácii hotela Matyšák mali totiž v ponuke aj Kačacie jazýčky s dubákovým ragú a mladým špenátom (8,20 EUR) a to ako teplé predjedlo. Šéfkuchár Braňo Križan rád používa aj netradičnejšie suroviny, okrem tejto môžete ochutnať napríklad aj bryndzu v popole, vyprážané bravčové ucho alebo teľací brzlík, ktorý síce nie je takou exotikou ako prvé dve menované, ale na jedálnych lístkoch reštaurácií sa vyskytuje vzácne.

Pre tých, ktorí nie sú veľkými experimentátormi má reštaurácia v ponuke aj klasiky v podobe fazuľovej polievky, sumca na paprike a podobne. Naj viac jedál z neho sa dá asi označiť názvom „klasika na moderný spôsob“, teda tradičné suroviny sú pripravované a kombinované s primeranou mierou inovatívnosti.

Reštaurácia sa nachádza v pôsobivých klenbových priestoroch hotela Matyšák, s dobrým prístupom od frekventovanej Pražskej ulice. Motorizovaní hostia určite ocenia možnosť bezplatného stráženého parkovania pri hoteli. Podnik je priestranný, takže si v ňom môžu dovoliť luxus stolov dosť vzdialených od seba, takže tu majú hostia dostatok súkromia. Dominujú tehly a drevo, všetko spolu vytvára príjemnú atmosféru. Pre spoločnosti je určená vínna pivnica, do ktorej sa ide z reštaurácie.

Počas našej večere sme skombinovali jedlá z kmeňového aj sezónneho jedálneho lístka – klasiku aj netradičnejšie veci a kombinácie. Veľmi nám napríklad chutili obidve polievky - Tekvicový krém s mliečnou penou a slaninovým prachom (4,80) a Husacia drobková polievka (4,00). Tekvicová bola jemná, naozaj krémovitá, slaninová dochuť ju netradične, ale príjemne dopĺňala.  Drobková nebol klasický vývar, ale smotanová polievka plná husacích nadrobno nasekaných drobkov, teda srdiečok, žalúdkov atď, tiež dobre dochutená.

Pri predjedlách sme zaexperimentovali, ocitla sa pred nami Teľacia restovaná pečeň s brzlíkom a pečenou cibuľou (7,50) a Kačacie jazýčky s dubákovým ragú a mladým špenátom (8,20). Teľacia pečeň bola spolu s brzlíkom vo forme obdĺžnika, veľmi jemná chuť aj konzistenci. Veľmi sme boli zvedaví na jazýčky – a presne splnili to, čo sme od nich očakávali – samozrejme že mäso z nich je tuhé, keďže ide o sval, ale pri týchto minikúskoch to vôbec nevadí. Kombinácia s dubovým ragú bola skvelá, odporúčame, ak na ne natrafíte.

Neobišli sme ani jedlo, ktoré je tu na menu už niekoľko rokov a stále s rovnakým úspechom - Jelení steak s husacou pečeňou na alibernetovo-čokoládovej omáčke (25,10). Aj teraz všetky naše chuťové (ale aj zrakové) bunky potešilo. Zo sezónneho lístka sme ešte odskúšali Konfitované kačacie stehno s fazuľovým pyré a pečenou cibuľkou(14,50). Bolo mäkučké, šťavnaté, kombinácia s fazuľovým pyré namiesto klasickej kapusty nám ulahodila.

Matyšák je jednou z mála našich reštaurácií, kde venujú rovnakú pozornosť ako hlavnému menu aj dezertom, „nevybavia“ ich dvoma alebo troma druhmi. V stabilnom menu ich majú šesť a jeden lepší ako druhý. Každý si tu príde na svoje, milovníci čokolády, štrúdle, ľahkých ovocných dezertov, v ponuke je aj netradičná kombinácia vanilky s husacou pečeňou a šípkovým želé.

Keďže ide o vínnu reštauráciu, obsluha je samozrejme v odporúčaní aké víno k jedlu zdatná, utrafí kombináciu, ktorá ulahodí. Robia tu aj dobré espresso. 

TIPY:

© 2017 News and Media Holding