Hodnotenie TRENDU

Hotel Matyšák – vínna reštaurácia

65
Foto: etrend
ročník hodnotenia: 2016
špeciálne ocenenia: TREND TIP
Pražská 15, Bratislava
02/2063 4001
denne: 11.30 – 22.00
regionálna, medzinárodná
Braňo Križan
4cenová úroveň

Kam zobrať v Bratislave cudzincov, ktorí chcú ochutnať kvalitnú regionálnu kuchyňu, založenú najmä na lokálnych surovinách a v autentickom prostredí? Už niekoľko rokov je overeným tipom reštaurácia hotela Matyšák, hoci – ako sa raz vyjazdil majiteľ cestovnej kancelárie, ktorí sem vodieva skupiny svojich klientov, na ceste k hotelu po nevzhľadnej Pražskej ulici by im najradšej zaviazal oči a odviazal až keď vstúpia do klenbového priestoru reštaurácie. Potom ich už čakajú len príjemné dojmy.

Reštaurácie je pomerne rozľahlá, vhodná aj na väčšie akcie, opticky je rozdelená stĺpmi. Hneď za ňou sa nachádza pôsobivá vínna pivnica, tiež ako stvorená pre firemné, či súkromné akcie.  Keďže priestoru je tu dosť, aj stoly sú pomerne ďaleko od seba, takže hostia môžu mať dostatok súkromia.

Jedálny lístok je v Matyšákovi naozaj pôsobivé čítanie, v podstate čo jedlo, to špecialita. Kvalitné suroviny, mnohé z nich pochádzajú z vlastnej produkcie firmy, sofistikované kombinácie, moderný spôsob úpravy a naozaj oku lahodiaca úprava na tanieri. Šéfkuchár Braňo Križan je známy tým, že na ňu kladie rovnaký dôraz ako na prípravu jedla, dokonca si pri vymýšľaní nových jedál ich úpravu na tanieri aj kreslí. Kuchyňa nastavený štandard striktne dodržiava, aj keď nie je šéfkuchár práve na „placi“.

Výborne tu vedia pripravovať napríklad divinu – v čase našej návštevy bolo možné si z divinového „špeciálu“ dať predjedlo, polievku aj hlavné jedlo. Z predjedál sme vyskúšali efektne servírovanú Divinovú paštétu s lieskovcovou penou, cumberlandskou omáčkou a hruškovo-škoricovým pyré (5,90 EUR) s mäkučkým tmavým chlebom a z klasických predjedál Bryndzu v popole so slaninkou z mangalice. Obidve predjedlá boli naozaj chutné, dobré naladenie na hlavný chod. Ten sme si dali tiež z divinových špecialít – Daniela na víne s pezinskou knofľou (18,60) a Diviaka a´la bažant so sedliackymi zemiakmi (14,80) . Obidve porcie boli dosť veľké aj pre väčších jedákov, mäso výborne pripravené, mäkké, že sa dalo oddeľovať vidličkou, šťavnaté, najmä danielie mäso na víne bola delikatesa. Akurát obidve omáčky, či šťavy, boli na našu chuť príliš slané. Buď mali rovnaký a teda aj rovnako slaný základ, alebo kuchárovi dva krát „ušla“ ruka. Zato prílohy treba pochváliť, „knofľa“ príkladne pripravená, restované zemiaky s cibuľkou a slaninkou sme dostali aj na osobitnom tanieri, ak by nám bolo málo. Matyšák má aj peknú ponuku dezertov, neobmedzuje sa na dva-tri ako je to vo väčšine reštaurácií zvykom. Ako ľahkú bodku možno určite odporúčať napríklad Vínový sorbet s kokosovým krémom (5,50). Sorbet podávajú z bieleho aj červeného vína, jeho svieža chuť dobre ladí s ľahkým, nie veľmi sladkým krémom.

Večera v reštaurácii, ktorá patrí k známemu vinárstvu, je nemysliteľná bez pohára vína. Aj rozlievaných tu majú niekoľko druhov, mladá príjemná obsluha nám ochotne pri výbere poradila.   

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding