Hodnotenie TRENDU

Hotel Zlatý dukát – Iris

125
Foto:eTrend
ročník hodnotenia: 2013
Hlavná 16, Košice
055/7279 333
po 11.30 – 24.00, ut 11.30 – 24.00, st 11.30 – 24.00, št 11.30 – 24.00, pi 11.30 – 24.00, so 11.30 – 24.00, ne 11.30 – 24.00
medzinárodná
Milan Poloha
4cenová úroveň

Do reštaurácie Iris v hoteli Zlatý dukát, pomenovanej po gréckej bohyni dúhy, sme chodievali po minulé roky, ako na miesto kde sa v Košiciach nadštandardne dobre najeme. Po poslednej tohtoročnej návšteve však musíme skonštatovať, že nám neponúkla až také farebné zážitky, ako v minulosti.

Napríklad nevzhľadný jedálny lístok v euroobaloch podľa nás neevokoval štvorhviezdičkový hotel, chýbala mu aspoň štipka vizuálneho konceptu. Oceňujeme servis, ten bol bezchybný, čašník po našom príchode profesionálne podal otvorený jedálny lístok, a v bielych rukavičkách po objednávke odstránil prebytočné prestieranie, bol nevtieravo komunikatívny a zdvorilý.

Ako couvert nám na úvod priniesli košík s pečivom, škoda že s kupovaným. Oceňujeme, že maslo nebolo práve vytiahnuté z chladničky a malo ideálnu konzistenciu na roztieranie.

Kvalitu jedál, ktoré sme ochutnali môžeme označiť ako kolísavú – niektoré sa kuchárovi podarili, iné nám chutili menej. Z polievok nás zaujal ostrý thajský vývar s hubami shitake a mini krevetkami (9,33 €) ktorý neurazil, ale potreboval by viac zdôrazniť, prečo cenovo výrazne prevyšuje všetky ostatné. Ochutnali sme aj hríbovo - smotanový krém (6,00 €), ktorý bol chuťovo vyvážený a nie zbytočne ťažký.

V rámci predjedál sme sa dali zlákať studenou i teplou verziou husacej pečene. Paštéta z husacej pečene Foie gras s hruškovým pyré (7,33 €) bola na náš vkus priveľmi „maslová“, nedominovala jej chuť pečene. Zato husacia pečeň na medovom jabĺčku s mrkvovou slamou (11,95 €) bola excelentná a budeme na ňu dlho spomínať.

Reštaurácia ponúka medzinárodnú kuchyňu, optimálny počet jedál naznačuje, že by sa tu malo variť z čerstvých surovín. Sklamalo nás však, že všetky ryby sú mrazené – obsluha argumentovala tým, že veď reštaurácia je prázdna a čerstvé by im dlho nevydržali. Ako ponúkať mrazené, to snáď radšej jedlá z rýb škrtnúť z ponuky úplne.

Potvrdilo sa nám to pri objednávke grilovaného zubáča s bryndzovými raviolkami a bylinkovou omáčkou (14,30 €), ktorý vykazoval všetky chuťové neduhy rozmrazenej ryby a žiadny gastronomický zážitok nepriniesol.

Okrem zubáča sme si z hlavných jedál vybrali srnčí chrbát s borievkovou omáčkou a slivkovými knedličkami (24,50 €). Trochu suchšie mäso s nevýraznou omáčkou veľmi nehralo a neprinieslo zážitok adekvátny cene. Knedličky by sa hodili skôr ako dezert než príloha. Oceňujeme, že čašník iniciatívne ponúkol čerstvé mleté korenie.

Pri ponuke dezertov nebolo cítiť veľkú dávku kreativity, výber nám uľahčila informácia, že v kuchyni došlo mascarpone, takže na tiramisu s ovocím (3,50 €) a palacinky s mascarpone a ovocím (4,00 €) sme si museli nechať zájsť chuť.

Dali sme si teda zvyšné dva dezerty – obidva výborné. Vanilkové Créme Bruleé s oblátkou a malinovým sorbetom (4,50 €) bolo vynikajúce, Sacherova torta (3,50 €) by neurazila ani rodených Rakúšanov.

Čo treba špeciálne oceniť, je veľmi dobrý osobný prístup šéfkuchára, ktorý nám po poslednom chode v sprievode čašníka priniesol selekciu ručne vyrábaných praliniek.

 

TIPY:

© 2012 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel