Hodnotenie TRENDU

Hradná Hviezda

360
Foto: Soňa Hudecová
ročník hodnotenia: 2014
Bratislavský hrad - západná terasa, Bratislava
0944 14 27 18
denne: 11.00-23.00
medzinárodná, regionálna
Ladislav Németh
4cenová úroveň

Slovensko sa pýši dominantou o podobe prevráteného stola. Pokročilí už vedia, že je reč o bratislavskom hrade. Aj keď postavený „správne“ by kríval; jedna z jeho vežičiek je totiž vyššia. Našťastie, krívajúceho charakteru sa zbavili stravovacie služby pre turistov i domácich, keď nie najlepšiu povesť reštaurácie Kempelen na západnej terase vystriedal koncom roka sľubný štart Hradnej Hviezdy. Vyjadrené príbuzensky, stala sa sestrou reštaurácie Modrá Hviezda v podhradí, ktorá si vytvorila už aj okruh verných hostí.

Stačí jeden pohľad do jedálneho lístka,... a hostia ktorí poznajú aj Modrú Hviezdu hneď vidia, že sú na spriaznenej adrese. Ponuka je totiž navlas rovnaká, vrátane cien. Ani na hlavné mesto nie sú nízke, na hrade by sa však dala akceptovať „prirážka“ atraktívnej lokality. Filozofia manažmentu totiž stojí nielen na kvalitných, drahších surovinách, ale aj na zvýhodnení stálych hostí. Okrem príležitostných akciových ponúk (vďaka ktorým cez zľavový portál získali tisíce priaznivcov) sa k slovu dostáva kartička s.tzv. Hviezdnou Zľavou.

Jej výška – 45 percent na všetky jedlá nenechá nikoho na pochybách, že tu v marketingu cielene pracujú. Tiež vo vopred určené pondelky majú všetci hostia konzumáciu lacnejšiu o 45 percent. Po vyplávaní z obligátnych červených čísel podnikateľského štartu plánujú aj zútulniť zdedený interiér.

Šéfkuchára a spolumajiteľa Ladislava Németha mnohí poznajú z gastronomicky dobrých bratislavských adries. Tak nás prepracovaná koncepcia jedálneho lístka ani veľmi neprekvapila..Ako káže zdravý rozum, nie je ponuka dlhým čítaním, kuchyňa tak môže pracovať s čerstvými surovinami. Počas našich návštev sme mali pocit, že jej chýba občasné obohatenie denným alebo týždenným jedlom a trochu širší sortiment bezmäsitých jedál, od mája s novým jedálnym lístkom sa to však má zmeniť.

V súčasnom menu je niekoľko jedál, ktoré kombinujú slané a sladké chute, čo nemusí každému sadnúť, to je však otázka individuálnej chuti. Nájdete tu taštičku s čučoriedkami k jeleniemu steaku, perník k divinovej paštéte, ba dokonca sladké toasty k zapekanej čakanke s paradajkou a syrom i k bravčovému jazyku s reďkovkovo-chrenovou omáčkou (obe po 5,50 €).

Práve tie sme ochutnali ako kulinársky úvod pred pečeným králikom s hríbikmi a opečenou knedľou a diviačím chrbtom na pomarančovej omáčke a zemiakovom pyré (obe po 15,90 €).  Kuchyňa varila v ten deň bez dozoru šéfkuchára, ale možno riedka konzistencia pyré a viac dusený než pečený králik v hojnom množstve šťavy sú presne také, aké majú byť.  Počas našej druhej návštevy sa srnčiemu gulášu so zemiakovou knedľou (14,90 €) a pstruhovi so slaninkovo-hríbikovou plnkou na petržlenových zemiakoch (12,90 €) nedalo nič vytknúť.  Nadchli nás domáce šúľance s orechmi aj nemúčna mandľovo-čokoládová tortička (obe po 4 €).

Pochvalu si zaslúži obsluha, ktorá svoju úlohu berie vážne už pri telefonickej rezervácii. Je ústretová, profesionálne zdatná, milá, pozorná a priateľská akurát po tú vhodnú citlivú hranicu. K jedlu ponúkla aj víno, čo je, žiaľ, aj v rodisku vynikajúcich mokov výnimkou.

Hradná hviezda láka hostí ešte ďalším marketingovým ťahom – polovičnou zľavou na parkovnom v neďalekej podzemnej garáži. Aj preto sa stala obľúbeným miestom spoločenských eventov.

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel