Hodnotenie TRENDU

Kaviareň Slávia

454
Kaviareň Slávia
ročník hodnotenia: 2019
Hlavná 63, Košice
0903 653 636
Pon - Št 7:00 - 23:00, Pia 7:00 - 01:00, So 10:00 - 01:00, Ne 10:00 - 23:00
medzinárodná, regionálna
Juraj Hruška
3cenová úroveň

Hlavné ulice miest v blízkosti turistických atrakcií, sú väčšinou plné reštaurácií a kaviarní nevalnej kvality, ktoré sú lapačmi turistov a náročnejší priaznivec chutného jedla sa im oblúkom vyhne. Metropola východného Slovenska je v tomto našťastie výnimkou.

Na košickej Hlavnej ulici a vedľajších uličkách je množstvo príjemných podnikov, dá sa tu aj výborne posedieť pri drinku, káve, pive, chutne sa najesť. Nie darmo dostala Hlavná ulica prívlastok, že v lete je to najväčšia “krčma” na Slovensku. Na svoje si tu prídu aj naozaj nároční gurmáni, práve na Hlavnej ulici je jedna zo slovenských top reštaurácií – Kaviareň Slávia.

Reštaurácia s kaviarňou sa nachádza v krásne zrekonštruovanom secesnom dome zo začiatku minulého storočia, interiér, ktorý je výsledkom kvalitnej umeleckej a remeselníckej práce návštevníka, ktorý sem príde prvý krát doslova ohúri a pri návrate sem vždy poteší.

Rovnako ako jedálny lístok. Ten využíva (aj) lokálne a regionálne suroviny, je pekným čítaním, prakticky každé jedlo by sme z neho ochutnali, ak by sme ako voľakedy slávna televízna postavička Alf, mali deväť žalúdkov.... Máme žiaľ len jeden, takže sa náš výber obmedzil na zopár jedál.

Začali sme Terinou z vykŕmenej pečene foie gras, ku ktorej sa podávalo hruškové pyré, krém z lieskových orechov, hruškový sorbet, olej z tymianu a pomarančových kvetov (11,90 €) a zo sezónnej letnej ponuky sme si vybrali Grilované chvosty riečnych rakov na cesnaku a chilli majonézu s čiernym cesnakom, tapiokový chips, chlieb (9,90). Ešte predtým sme dostali výborný domáci chlieb s nátierkou, ako pozornosť kuchyne. Obidve predjedlá krásne vyzerali aj chutili, kombinácia chutí v obidvoch harmonizovala, nemôžeme proti nim povedať ani mäkké „f“.

Vyskúšali sme aj jednu z polievok - Silný hovädzí vývar s mäsom a julienne zeleninou a domáce rezance (4,40). Vývar bol silný, dobre dochutený, zeleniny a rezancov v ňom bohato a chutili naozaj ako domáce.

Z hlavných jedál sme sa rozhodli pre Plnenú pečenú prepelicu z farmy Malá Ida obalenú v slanine z mangalice (15,40) a Konfitovaný filet zo pstruha lososovitého s hráškové pyré s hráškom na masle, pečená hliva, omáčka z údeného žĺtka (14,90). Opäť – nápaditá kombinácia chutí, ale zároveň ani jedno z jedál nebolo chuťovo prekombinované, mäso šťavnaté, obidve jedlá pastvou nielen pre chuťové bunky, ale aj pre oči.

Dezert sme ochutnali už len jeden s názvom Náš krémeš (3,90), priaznivcov tradičných krémešov ale musíme upozorniť, že tento síce slovíčko krémeš v názve má, ale zďaleka sa naň nepodobá. Ide o kompozíciu na tanieri, zloženú z ingrediencií, ktoré sa používajú na prípravu krémešov, ozdobenú ovocím.

Rovnako ako je v Slávii výborná kuchyňa, zažili sme tu aj výbornú obsluhu – profesionálnu, ale zároveň príjemnú. Dodržiavajú tu aj „spôsoby“, s ktorými sa už naozaj málo kde stretávame, napríklad, že nám dolievali nápoje.

A last, but not least, čo musíme spomenúť, je výborný pomer kvality a ceny. Za dve predjedlá, polievku, dve hlavné jedlá, dezert, dve kávy (výborné), dva poháre vína, nealko koktail a vodu sme zaplatili cca 73 eur. Za porovnateľný štandard na opačnom konci Slovenska, v hlavnom meste, by bola cena minimálne o tretinu vyššia.

Zhrnutie:

Plus: výborná kuchyňa a obsluha, krásny interiér, poloha v centre Košíc

Mínus: počas našej návštevy nijaké

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel