Hodnotenie TRENDU

Koliba Žerucha

368
Foto: Žerucha
ročník hodnotenia: 2014
Horská 1171, Tatranská Štrba
0907 943 799
po-štv, ne: 11.00-20.00, pia-so: 11.00-22.00
regionálna
2cenová úroveň

V roku 2010 sa stal tatranský biatlonista Pavol Hurajt olympijským medailistom, keď získal pre Slovensko bronzovú medailu na Olympijských hrách vo Vancouveri. O niekoľko mesiacov neskôr naštartoval popri biatlonovej svoju druhú kariéru. Spolu s manželkou začali v Tatranskej Štrbe budovať kolibu, ktorej dali po postavení meno Žerucha.

Koliba má priam strategickú polohu – nachádza sa pri odbočke z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso, takže pre ľudí, ktorí tam idú, môže byť vhodnou občerstvovacou zástavkou. Samozrejme len výborná poloha pre úspech zariadenia nestačí, treba ju doplniť rovnako výbornou kvalitou v kuchyni aj servise. Ako sme sa presvedčili, tú vedia v kolibe poskytnúť, preto sa oplatí vybrať sa sem aj na obed alebo večeru, keď niekde v okolí človek trávi pár dní.

Už na prvý pohľad, keď hosť do reštaurácie vstúpi, vidno veľký perfekcionizmus pri budovaní a zmysel aj pre najmenšie detaily. Stoly a lavice z masívu, na stoloch vázy s lúčnymi kvetmi, pekné štýlové riady, v ktorých všetko jedlo a nápoje servírujú. K zmyslu pre detail len jeden postreh – ešte aj dávkovač na ruky a na papier pri umývadlách na toaletách bol zladený s okolitým veľmi štýlovým interiérom – boli prekryté vrecovinou, aby bielou farbou nerušili celkový dojem.

Tak ako interiér, nás zaujali niektoré z jedál – napríklad sme ešte nikde nejedli škvarkovo-slivkovú nátierku (1,50 eura) a musíme uznať, že ľuďom, ktorí tolerujú kombináciu sladko-slanej chuti určite ulahodí. Lepšie by ju asi bolo nazvať slivkovo-škvarková, lebo dominoval v nej hustý slivkový lekvár dochutený „chudými“ škvarkami. Pre tých ktorí neradi experimentujú majú v ponuke klasiku – chutnú bryndzovú nátierku (1,50).

Veľmi sýta je Fazuľová polievka s údeným mäsom (1,80 eura), dobre dochutená, hustotou medzi polievkou a prívarkom, takže ak si po nej dáte ešte napríklad porciu halušiek, je dosť možné., že dezert, napríklad v podobe pirohov s lekvárom asi už nezvládnete. Prípadne môžu byť pirohy alebo šúľance sladkou alternatívou namiesto halušiek.

Medzi „kolibovou“ klasikou sme sa rozhodli pre Pastierov sen (6 euro) čo boli porcie bryndzových halušiek, kapustných strapačiek a pirohov s bryndzou, všetky boli chutné, ulahodili nám tak akurát. V Kolibe Žerucha majú okrem „bežnej“ mäsitej ponuky aj slušnú  ponuku jedál z diviny. Ragú z diviny s brusnicami a žemľovou knedľou (8,50 eura) chutilo výborne, tak ako aj ostatné jedlá. Mäso mäkké, omáčka, či šťava k nemu vhodne dochutená.

Koliba Žerucha má aj príjemnú (a vzhľadnú) obsluhu, obsluhuje sa ako inak v kroji a slečna, ktorá sa o hostí starala, zvládala všetko s prehľadom a šarmom, aj keď bola reštaurácia plná. Koliba Žerucha zatiaľ poskytuje gastronomické služby, v budúcnosti Hurajtovci plánujú ponúkať aj ubytovanie.

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel