Hodnotenie TRENDU

Kozí vŕšok

312
ročník hodnotenia: 2014
Ivachnová 304, Ivachnová
0917 090 724
denne
regionálna
2cenová úroveň

Pred dva a pol rokmi si traja podnikatelia – chemik, ekonóm a stavbár otvorili na Liptove mimoriadne zaujímavý podnik. Na okraji obce Ivachnová, tam kde sa začína liptovská diaľnica, vybudovali areál s názvom Kozí vŕšok. Je to vlastne syráreň na spracovanie zdravého kozieho a ovčieho mlieka, hoci verejnosť, ktorú medzičasom naučili určite sa tu počas cesty zastaviť, ho pozná skôr ako reštauráciu.

Dvojpodlažná budova s impozantným dizajnovým techno-kozubom dokáže prichýliť úžasné množstvo hostí. Aby si na návštevy privykli, lákajú ich dovnútra výhodným obedovým all-you-can-eat  s bohatým bufetom za 5,80 eur na dospelú osobu. Deti neplatia nič, ale manažéri dobre vedia, že práve malí šarvanci do reštaurácie pritiahnu najviac rodičov, preto je v priestrannom interiéri aj veľký detský kútik, vybavený dokonca aj detskou postieľkou.

To, čo pozná väčšina hostí, je však len reklamné návestidlo. Skutočnú kvalitu reštaurácie odhalíte, až keď sa pozriete do bohatého menu.

Prvým pozitívnym prekvapením je, že v menu nenájdete nič, čo by nebolo typické pre tuto časť Slovenska (vlastne pardón, ryža na Liptove zatiaľ nerastie). Inak žiadna cudzia  surovinu. Žiadne liptovské fusion, poctivá regionálna kuchyňa, pripravená s rešpektom a citom. Polievky? Hubová, kapustová, slepačia a bryndzová. Chcete paradajkovú? Paradajková nie, rajčiny predsa pochádzajú z Mexika...

Koncept regionálnej kuchyne, ktorú sprevádzajú najkvalitnejšie slovenské vina, je nastavený od zrodu podniku a šéfkuchári mu len postupne vtláčajú vlastný rukopis. Ak tatarák, tak cviklový, ak jahňacinka, tak podávaná s krúpami a zeleninkou. Zemiaky, cesnak, brusnice, ovčí a kozí syr, šúľance, halušky, pirohy...  Všetko poctivé a pre kuchyňu aj praktické. Navyše, za veľmi rozumné ceny, cenovým hitom sú tradičné jedlá ako maďarský guláš, jahňací perkelt, liptovské držky  a sviečková na smotane s najvyššou cenou 5,50. Ešte aj divina sa v tomto podniku zmestí pod 10 eur, jedine jahňacinka naberá cenový nádych luxusu. Lebo aj na Slovensku luxusom je.

Vynikajúca kuchyňa dokazuje, že na Slovensku môžu byť kvalitné reštaurácie aj lacné. Podnik určite nemá problém s ekonomikou, lebo na ňu ide s rozumom. Dokáže vyťažiť masu cestujúcich a tým, ktorí chcú vysokú kvalitu, má takisto čo ponúknuť.

Kozí vŕšok je zaujímavý tým, že okrem reštaurácie poskytuje aj ďalšie doplnkové služby – je tu výrobňa tradičných slovenských syrov, predajňa slovenských výrobkov ako sú syry a mliečne výrobky, víno, remeselnícke produkty. Pre deti tu sú ihriská aj minizoo.

 

 

 

 

TIPY:

© 2014 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel