Hodnotenie TRENDU

La Vita Ristorante

442
La Vita
ročník hodnotenia: 2016
Borodáčová 4, Bratislava
02/ 2070 2650, 0903 616 441
denne 11.00-22.00
talianska, medzinárodná
Daniel Karas
3cenová úroveň

Nie je ju také jednoduché nájsť, ale o to viac jej návšteva prekvapí. Poloha nenápadnej reštaurácie s názvom Ristorante La Vita hlboko na ružinovskom sídlisku, neďaleko rušnej Gagarinovej ulice a výpadovky na diaľničný obchvat, sa nám k jej charakteru ani trochu nehodí. Na takom mieste by ste pravdepodobne čakali nejakú piváreň alebo priemernú reštauráciu, kam chodia obyvatelia okolitých bytoviek po práci na pivo a jedálny lístok hrúbkou pripomína encyklopédiu. V skutočnosti však objavíme zaujímavý gastronomický koncept a ďalšiu možnosť ako sa v Bratislave kvalitne najesť za primerané ceny a to aj mimo centra mesta.

Útulný interiér s detským kútikom v nás po príchode evokuje presne to prostredie, kam by sme zašli na nedeľný obed s rodinou, neuponáhľané pracovné stretnutie alebo len tak na neformálnu večeru vo dvojici.

V La Vita nemajú sekciu predjedlá, lístok je rozdelený na polievky, pizzu, hlavné jedlá, prílohy a dezerty. Hoci ponuka pozostáva z pokrmov talianskej i medzinárodnej kuchyne, z ponuky si vyberáme jedlá poznačené sezónnosťou, v ktorých dominujú ingrediencie ako zeler, červená repa, pór či rozmarín. Začíname hovädzím carpaccciom (11,30 EUR), pripraveným metódou sous-vide a dochuteným rozmarínovou morskou soľou. Nie je to klasické „surové” mäso ako pri „bežnom carpacciu”, je zľahka opečené na olivovom oleji. Dopĺňa ho fritovaný solený rozmarín - najprv sme váhali, či ho tiež zjesť, ale pekne chrumká a výborne ladí k mäsu. Rovnako ako hobliny gorgonzoly, pečená červená repa a dresing z kapár a dijonskej horčice. To všetko je korunované lupienkami zeleru. Nečudujeme sa, že tento pokrm patrí medzi aktuálnych favoritov ponuky, carpaccio v nevšednom „zimnom” kabáte dostalo aj nás. 

Aj druhý chod vyberáme úmyselne mäsový. Sme zvedaví, ako si kuchári z La Vita Ristorante poradia s bravčovým karé (10,80), máme skúsenosti, že v mnohých reštauráciách prinesú suché mäso, ktoré ide dolu hrdlom iba s ťažkosťami. Čašník však pred nás položí karé „dry aged”, ktoré zrelo 28 dní tzv. suchým zrením. Je pripravené medium well, jemnej a plnej, šťavnatej chuti. Naservírovali nám k nemu zemiakové pyré ochutené muškátovým orieškom, ktoré má príjemne maslovú príchuť. Celkový výsledok podčiarkuje pikantný šalát z cherry rajčín a bielej reďkovky nakladanej v domácom náleve s lupienkami čili a zázvorom.

Na jedálnom lístku je viacero jedál z rýb a morských plodov, napr. chrumkavé sardinky s bazalkovou majonézou a rukolou či pečené filety pražmy zlatej s tlačenými zemiakmi, kaparami, preliate citrusovým dresingom. Nás však najviac zaujala grilovaná chobotnica (13,20), pretože je servírovaná netradične na zemiakovom šaláte. Zemiakový šalát je pripravený zo zemiakov upečených v pahrebe, ktoré sú po vychladení nakrájané na malé kocky, dochucuje ich avokádo, šalátová uhorka a šalotka naložená v červenom vínnom octe. Nie je to bežná kombinácia, ale prakticky v sebe spája dve ročné obdobia a nostalgicky nám pripomína leto a zároveň sychravosť zimy a Vianoce. 

Keď prišlo na cestoviny, nevedeli sme sa rozhodnúť medzi domácimi gnocchi s údenou mozzarelou di bufala (údia si ju v La Vita sami) a cherry paradajkami, papardelle s pancettou a pórom či domácimi tagliatelle. Nakoniec naša voľba padla na Risotto bianco s čerstvou čiernou hľuzovkou. A neoľutovali sme. My, Slováci nie sme na hľuzovku príliš zvyknutí, chuť tejto vzácnej suroviny je veľmi špecifická a nie každý šéfkuchár zvládne jej spracovanie. Pri tomto krémovom hľuzovkovom rizote sme však cítili silnú inšpiráciu šéfkuchára D. Karasa Talianskom.

Správny druh ryže, správny spôsob jej varenia (bola primerane krémová) a citlivá kombinácia s hľuzovkou z tohto jedla urobil víťaza celej ochutnávky.

Návšteva tejto malej ružinovskej reštaurácie príjemne prekvapila predovšetkým z gastronomického hľadiska. O to viac, že v neveľkej kuchyni na smene varí iba jeden kuchár a jeden pizza majster, striedajú sa s ďalšími dvoma. Cez obed ponúkajú obedové menu, ktoré sa každodenne obmieňa (pizzová varianta stojí 5,40 eur, tá druhá 6,50 eur), nie je to však klasické „menúčko” za menúčkové ceny, ale kvalitou je rovnocenné ponuke a lá carte. Reštaurácia nemá ambíciu profilovať sa ako exkluzívny podnik, kde vás obsluhuje personál v bielych rukavičkách. Skôr si zakladajú na neformálnej, rodinnej atmosfére, ktorú podčiarkuje aj neveľký priestor. O to viac vás pozitívne prekvapí naozaj kvalitné, chutné jedlo ktoré splní predstavy aj náročnejších jedákov. Na to sa vzhľadom na vysokú návštevnosť reštaurácie oplatí niekedy počkať. 

© 2016 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel