Hodnotenie TRENDU

Ledovňa

329
Foto: Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2013
Pod sklepami 2715/1, Skalica
0948 455 778
Po: 12.00 - 20.00, Ut-Št: 11.00-23.00, Pia-So: 11.00-24.00, Ne: 11.00-20.00
regionálna
2cenová úroveň

Tematických reštaurácií je stále na Slovensku ako málo a tak každá, ktorá úspešne funguje, teda drží si aj niekoľko mesiacov po svojom otvorení štandard, je vítaným spestrením gastronomickej ponuky. Medzi také určite možno zaradiť skalickú stredovekú reštauráciu Ledovňa. Z webovej stránky sa možno dozvedieť, že ľadovne bývali stavby, najčastejšie budované do svahu na spôsob zaklenutých pivníc, kde sa skladoval ľad a potom rozvážal do pivovarov, hostincov, alebo sa predával súkromným záujemcom. Aj Skalica mala také zariadenia a z jednej z nich vznikla stredoveká reštaurácia Ledovňa, ako sa ľadovňa v záhoráčtine (a jej skalickom variante) povie.

Hneď na začiatku treba pochváliť navigáciu do podniku, ktorý sa nachádza oproti povestnej skalickej rotunde. Nestáva sa zase až tak často, že je reštaurácia značená tak dobre, že do nej človek trafí bez navigácie aj prvý krát úplne bez problémov.

Keďže podnik je situovaný v podzemí, ďalším jeho plusom najmä v horúcom počasí je veľmi príjemná teplota vnútri. Stoluje sa na drevených laviciach na ktorých sú kožušiny, za veľkými drevenými stolmi, na zemi je, ako to v ľadovniach bývalo, slama, steny sú dekorované tiež na „stredoveký“ spôsob, kožušinami, starým kuchynským a gazdovským náradím a lebkami zvierat. Jedlo sa podáva v kameninových miskách či tanieroch, alebo na dreve, ale novosvetsky k vám k nemu prinesú aj príbor. Pokojne však môžete jesť aj rukami, aj obsluha má súčasné spôsoby (tom príjemnom slova zmysle), milé bolo, že servírka, ktorá nás obsluhovala, hovorila po záhorácky.

Jedálny lístok je pekne stručný, jedlá majú samozrejme všelijaké názvy, pod ktorými je vysvetlené o čo ide. Okrem štandardnej ponuky a špecialít kuchyne je tu ponuka pre „stôl plný hostí“, čo znamená pre šesť a viac osôb. Pekne s ním korešponduje vínna karta, kde hosť nájde vína zo Skalice a blízkej Moravy.

Naše „stredoveké“ hodovanie sme začali Skalickým fazulárom - fazuľovou polievkou s domácimi širokými rezancami (1,80 eura). Na náš vkus bola polievka trochu málo slaná, ale rezance boli naozaj domáce. Z predjedál sme vyskúšali napríklad Dračí ocas (2.80), čo bol  údený jazyk, podávaný s čerstvo nastrúhaným chrenom a hrubozrnnou horčicou. K obidvom jedlám sa nám naservírovali výborný domáci chlieb.

Zo štandardnej ponuky sme si dali Kráľovské žezielka (7,30), čo boli spodné kuracie stehná na cesnaku, podávané s feferónkami, uhorkami a domácim chlebom. Porcia statná, mäso výborne ochutené aj pripravené, krehké, šťavnaté, samo sa oddeľovalo od kosti. Keďže sme boli zvedaví aj na špeciality kuchyne, dali sme si Alžbetino rebierko (7,20) – bravčové karé s kosťou a k tomu orechovú omáčku, tymianové zemiaky a grilovanú cuketu. Mäso bolo opäť šťavnaté, na orechovú omáčku sme boli celkom zvedaví – a chutila nám. A v zemiakoch bolo naozaj cítiť bylinky, neboli len napísané na papieri.

Víno k jedlu sme tento krát nahradili pivom, keďže nás v nápojom lístku zaujalo „stredoveké“ pivo, čo bolo čapovaný tmavý 18 percentný Master a padlo veľmi dobre. Tak ako aj celý čas, ktorý sme v Skalici a Ledovni strávili.

 

TIPY:

© 2012 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel