Hodnotenie TRENDU

Mlyn 108

358
ročník hodnotenia: 2015
špeciálne ocenenia: Reštaurácia Pána šéfkuchára
Dolná ul. 108, Modra
0948 100 252, 033/640 31 77
str-pia: 11.30-14.30, 18.00-22.00, so: 18.00-22.00, ne: 11.30-16.00
regionálna
Ivo Kratochvíla
5cenová úroveň

Mlyn 108 patrí k tým reštauráciám, ktoré hneď od svojho vzniku okamžite vystrelili na slovenskej gastronomickej mape veľmi vysoko. Príčinou bolo dobré skĺbenie všetkých potrebných ingrediencií na takto razantný nástup: Nádherne zrekonštruované priestory (rodinný dom s mlynom), špičkový šéfkuchár, poctivé receptúry a rodinná atmosféra majiteľov a obsluhy.

Niet divu, že príjemný podnik sídliaci na uzučkej Dolnej ulici v okrajovom cípe Modry začali navštevovať diplomati, známe osobnosti, manažéri, ale aj rodiny s malými deťmi. Teda zmes klientely, ktorú máme možnosť vidieť u nás málokde.

Tento nástup si Mlyn 108 uchováva aj po minuloročnom odchode strojcu „sto osmičkárskych“ receptov - Igora Čehyho. Pečať jeho kuchyne cítiť v podniku aj naďalej. Najmä preto, lebo žezlo po ňom prebral jeho niekoľkoročný gastronomický súputník a sous chef v jednej osobe, Ivo Kratochvíľa. Práve na jeho výkon sme boli tento rok zvedaví, okrem toho sme ho chceli zažiť počas nedele, kedy je to v Mlyne doslova „natrieskané“.

Vtedy to v krásne zariadenej kuchyni vyzerá ako v úli. Ak ju len čo i len trošku zahliadnete cez okienka „lietačiek“, ktoré ju oddeľujú s chodbou pre hostí, zamilujete si ju. Už len pre jej vkusnú „vizáž“, pripomínajúcu skôr prešpekulovane zariadenú väčšiu kuchyňu v luxusnej chate a nie miesto, kde sa profesionálne varí.

Poďme ale pekne po poriadku. Hneď po pozdrave a potvrdení rezervácie v knihe návštev, nás obsluha zaviedla na prvé poschodie reštaurácie, ktoré majitelia nazývajú aj pianom. To preto, lebo pred rekonštrukciou objektu tu bývalý majiteľ zanechal tento hudobný nástroj, no pre pohodlie hostí a jeho nefunkčnosť ho dali majitelia podniku preč. Usadení za vkusným stolíkom pre dvoch sme nasávali skvelú atmosféru navôkol baviacich sa hostí a teplotu praskajúceho ohňa v piecke.

Síce cesta jedla od prípravy po položenie na stôl tu v takýto deň trvá dlhšie, nie je to príčina na mrzutosť. Dôvod je prozaický, hostí je tu naozaj „požehnane“ a príprava pokrmov si pre zachovanie kvality vyžaduje nejaký ten čas. Nám ho spríjemňovalo ochutnávanie domáceho chleba. V jeho ceste boli kúsočky rajčiny a na povrchu bol bohato posypaný makom. Na dobré pobavenie úst nám naň stačila maličká kôpka domáceho masla. No a popri jeho zajedaní sme pomaly vychutnávali dúšky Alibernetu.

Aj pri tejto našej návšteve boli základom à la carte lokálne suroviny a inšpirácia francúzskou kuchyňou so slovenským rázom. Potvrdzovala to grilovaná kačacia pečeň so zemiakovým mousse a hľuzovkovou čokoládou (16 eur). Kovová chuť jemnučkej pečene dobre korešpondovala s chutným „bochníčkom“ zemiakovej peny a so sladkou bodkou čokoládovej hľuzovky.

Rustikálne, no pritom šarmantne vyzerala aj francúzska cibuľačka zapečená so silnou vrstvou syra (6 eur). Síce to bola poctivá polievka po všetkých stránkach, to najlepšie nás ešte len čakalo. Napríklad skvelo spracované domáce zemiakové knedličky so smotanovo - dubákovou omáčkou a syrom hliadovec (14 eur). Áno, na prvý pohľad jednoduché jedlo, no po konzistenčnej stránke sú to jedny z najlepších domácich cestovín aké sme na Slovensku jedli. V podobnom duchu sa niesli aj ravioli plnené zeleninovými perličkami s omáčkou z maslovej tekvice (14 eur). Chuť omáčky tu nie je tak dominantná ako pri hubovej, no z jej chuti rovnako cítiť poctivosť a dlhú prípravu.

Väčšinu hlavných mäsových jedál pripravujú v Mlyne 108 metódou sous vide (pomalé varenie vo vákuu pri nízkej teplote). Ocenili sme ju pri bravčovej panenke na omáčke z červených paprík (22 eur). Podávaná bola s domácimi zemiakovými pirohmi.

Lahodne a nevtieravo sa nám predstavil aj hovädzí filet mignon s hľuzovkovou omáčkou. Podávaný je so zeleným kelom a tlačenými zemiakmi (26 eur). Najmä kel s omáčkou vhodne dopĺňal kus ugrilovanej kvalitnej hovädziny na stupni medium rare.

Čo sa dezertov týka, tak Majkine fašiangové fánky sú tu stále sezónnou stálicou pri voľbe dezertov (5 eur), no viac nás zaujala klasická kombinácia morskej soli a karamelu v orechovom tarte (5 eur). S kôpkou kvalitnej smotany tvoril skvelú kombináciu chutí a bol skvelou bodkou za nedeľným neskorým obedom.

Okrem kvalitného jedla, sme počas našej návštevy zažili aj veľmi príjemnú obsluhu. Svojim vystupovaním, poznaním vinnej karty a jednotlivých jedál, veľmi výrazne prispela k príjemnému pocitu z nedeľného obeda. Aj preto je Mlyn 108 na Slovensku stále gastronomickým požehnaním, pre ktoré sa ho oplatí navštíviť.

TIPY:

© 2015 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel