Hodnotenie TRENDU

Modrá hviezda

352
Foto: Modrá hviezda
ročník hodnotenia: 2013
Beblavého ul. 14, Bratislava
0948 703 070
denne: 11.00 - 23.00
regionálna
Ladislav Németh
4cenová úroveň

Zhruba na polceste stúpania k Bratislavskému hradu smerom od  Dómu je už dlhé desaťročia šarmantná reštaurácia s regionálnou kuchyňou Modrá hviezda. V súčasnosti sa páči najmä turistom, ktorí vo svojich hodnoteniach na špecializovaných cestovateľských portáloch oceňujú štýlovosť podniku a netaja  prekvapenie, že na mieste, ktoré sa priam ponúka ako tradičná pasca pre turistov,  sa tentoraz stretávajú  s kvalitnou gastronómiou.

Modrú hviezdu, samozrejme, poznajú aj starí Bratislavčania. Podnik nadväzujúci na historické tradície mal v uplynulých desaťročiach svoje lepšie aj horšie obdobia.  Do povedomia gurmánov sa ale zapísal tým, že sa tu dlhodobo pestuje lokálna „prešpurská“ kuchyňa, ktorá spojila prvky z rakúskej, maďarskej a slovenskej kulinárskej tradície.  Nedávno doň nastúpil jeden zo špičkových slovenských šéfkuchárov Ladislav Németh a podnik posunul ešte vyššie.

Tých, ktorí Modrú hviezdu nepoznajú, priestory príjemne prekvapia. Vstupuje sa síce do miestnosti nad úrovňou terénu, no zadný trakt reštaurácie s viacerými romantickými zákutiami pripomína pivnicu, ba turistom často aj  jaskyňu. Štýlové zariadenie dopĺňa množstvo vhodných doplnkov, jedinou výnimkou, ktorá sa do tohto prostredia nehodí, je hovoriaci africký papagáj žako vo veľkej klietke. Na rozdiel od početných  podnikov vyzdobených dobovými artefaktmi je Modrá hviezda  príkladne uprataná a čistá.  Aj hudobná produkcia je prispôsobená štýlu reštaurácie, čo sa až tak často nestáva.

Jedálny lístok je zostavený vo viacerých jazykových mutáciách.  Po tom, čo si ho zobral pod palec  L. Németh (v súčasnosti tam fyzicky nevarí, lebo rozbieha sesterskú reštauráciu Hradná hviezda na terase hradu vedľa parlamentu), sa tu už nevaria dlhé roky obľúbené jedlá ako slivkové mäso, račianska roštenka či chýrečná sviečková...  Skladba jedál je invenčnejšia, modernejšia, ale výsledok je prinajmenej rovnako chutný. Mali sme tu napríklad bravčový jazyk s reďkovkovo-chrenovou omáčkou (5,50), husaciu pečienku s karamelizovaným jabĺčkom a toastom (11,90), divinovú paštétu s brusnicami a perníkom (7,90), pečeného králika s lesnými hríbikmi a opečenou zemiakovou knedľou  (15,90), priam nežnú jemnú teľacinku s gaštanovou omáčkou  a zemiakovou kašou (14.90) a ochutnali sme aj špecialitu, za ktorú si L. Németh vybral jelení steak na škoricovej omáčke so zapečenou zemiakovou taštičkou plnenou čučoriedkami (19,90). Varí sa tu naozaj úchvatne, aj keď časté kombinácie mäsa so sladkými prílohami či omáčkami nemusia vyhovovať každému. Napríklad šéfova špecialita nám už pri jednej z návštev zabránila objednávať si dezert, napriek tomu, že ponuka je  atraktívna a netradičná (napríklad aj vtáčie mlieko a krupicová kaša s čučoriedkami...).

Veľmi nás potešila aj neformálne príjemná obsluha – obaja čašníci sa ideálne hodili do tohto konceptu podniku. Ocenenie si zaslúži aj kvalifikovaný výber prvotriednych slovenských vín, akurát  ich ceny sú pomerne vysoké.

Ceny si však zasluhujú osobitnú zmienku. Na ich výšku popri kvalite jedla najčastejšie upozorňujú aj zahraniční turisti. Zaplatiť za jednoduchý obed či večeru pre dvoch bez alkoholu 50-60 eur, a to v neformálnej romantickej pivničke, to si človek nedopraje často. A my by sme do takýchto reštaurácií chceli chodiť často...

Na druhej strane, ako sme sa dozvedeli, podnik možno nájsť aj na zľavových portáloch a hosťom, ktorí ich niekedy využijú, ponúka Modrá hviezda vernostné karty so zľavami. Lebo len zo zahraničných návštevníkov nijaká reštaurácia v Bratislave nevyžije.

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel