Hodnotenie TRENDU

Villa Regia – reštaurácia

50
Villla Regia
ročník hodnotenia: 2019
Dominikánske nám. 3, Košice
055/6256 510
Po–Pia: 11.00 – 24.00, So-Ne: 12.00 – 24.00
regionálna
Ladislav Miľo a Ronald Jusko
3cenová úroveň

V roku 1927 tu bol v jednej časti budovy predaj teplej kávy. Od roku 2002 sem mieria Košičania za dobrým jedlom. Reštauráciu Villa Regia nájdete vari tri minúty od Dómu svätej Alžbety, vo vedľajšej paralelnej ulici.

Keďže ste v historickom centre, bezplatné parkovanie priamo pri penzióne nenájdete, parkovať sa dá napríklad v Auparku a jeho susedstve a prejsť sa. Na prízemí renesančného dvojposchodového domu na Dominikánskom námestí je kaviareň, reštaurácia je na prvom poschodí. Na druhom je malý penzión s kapacitou sedem izieb.

Priestory reštaurácie ponúkajú viacero oddelených, skutočne štýlovo zariadených miestností. Previedol nás nimi veľmi ochotný čašník Tomáš. Najrušnejšia časť je priamo prepojená s barovým pultom a kuchyňou. Tu nájdete pri obede najmä „menučkárov“.

V interiéri dominuje pohodlné posedenie v drevených, tapacírovaných boxoch. Drevená podlaha a podhľady s podpornými tehlovými múrikmi dokresľujú jednotný štýl dobovej reštaurácie. Masívny zaoblený barový pult z dreva je vydekorovaný prútenými košmi so sušenými kvetmi, peknými kovanými výrobkami, starými váhami či netradičným visiacim vešiakom, svietnikmi so sviečkami a stojanom na vína. Vo väčšej vedľajšej miestnosti je krb. Jednoducho povedané, majiteľ reštaurácie má vkus.

Súčasťou reštaurácie je ďalšia miestnosť v druhom krídle budovy. Okrem toho je tu tiež oddelený salónik pre 26 osôb, kde sa možno naobedovať, či navečerať v úplnom súkromí. Zariadený je krásnym, starožitným nábytkom a porcelánom. Na stenách nevisia kópie ale originály obrazov.

V jedálnom lístku sú jedlá tradičnej a regionálnej kuchyne. Napríklad tradičná východoslovenská polievka mačanka s hubami, bravčový rezeň či panenka na rôzny spôsob, pečené koleno alebo marinované rebrá, ale tiež klasika – bryndzové halušky a pirohy a šúľance ako dezert. Okrem toho tu pripravujú aj sezónne jedlá. Na jeseň napríklad huspeninu ako predjedlo, jelení guláš, panenku z diviaka či jelení chrbát a gaštanovú tortu.

Keďže najmä cez obed tu môžete mať problém nájsť voľné miesto, odporúčame rezerváciu stola. My sme si rezervovali stôl na 12. hodinu.

Cez obed sme si vyberali z denného menu. V reštaurácii je za 6,50 eura a v cene je aj dezert. Okrem dennej ponuky si v čase obeda môžete vybrať z ďalších troch jedál a jednej polievky. Súčasťou špeciálnej ponuky za 7,50 alebo 8,50 eura je ďalších päť jedál, pričom v cene je tiež dezert.

Z dennej ponuky sme vyskúšali Šošovicovú polievku s tekvicou a kyslou smotanou a pečené bravčové mäso so slivkovou omáčkou a prílohou slovenská ryža. Konzistencia polievky bola taká akurát, bravčové mäsko bolo šťavnaté, v chutnej omáčke bola zreteľná chuť sliviek. Druhým jedlom boli medajlónky z bravčovej panenky. Podávali ich so zeleninovým šalátom pepper omáčkou a americkými zemiakmi.

K jedlu sme si dali výborné čapované čierne pivo Rebel. V nápojovom lístku majú aj tri zaujímavé lokálne, remeselné pivá vo fľašiach.

Nakoniec sme si dali dobrý a rýchly dezert – dva lievance s džemom a so šľahačkou. Servis bol bezchybný, obsluha rýchla a napriek návalu návštevníkov prívetivá a zhovorčivá.

Zhodnotenie:

Plus: štýlové prostredie, chutné jedlo a bezchybný servis

Mínus: počas našej návštevy nijaké

 

TIPY:

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel