Hodnotenie TRENDU

Reštaurácia Obľúbená

350
Foto:Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2013
Stará Bystrica 1552, Stará Bystrica
0949/030 100
2cenová úroveň

Nazvať reštauráciu Obľúbená je určite dobrý marketingový ťah, ale zároveň veľký záväzok, lebo nie je nič jednoduchšie ako pridať k tomuto slovu predponu „ne“. Reštauráciu s týmto názvom sme našli v Kysuciach, vo veľmi zaujímavej a progresívnej obci Stará Bystrica – a podľa toho čo sme videli a zažili, môže byť naozaj obľúbenou reštauráciou miestnych aj návštevníkov tejto časti Slovenska. Je potešiteľné, že aj na miestach mimo ruchu miest (kde by mnohí určite takúto kuchyňu nečakali), vznikajú podniky s gastronómiou, ktorá je vyššia ako bežný slovenský štandard.

Reštaurácia a vkusne zariadené prázdninové apartmány, ktoré s ňou susedia patria obci, ktorá celý voľakedy schátraný komplex zrekonštruovala (aj za eurofondové peniaze, ale tu sa zdá, že použité účelne) a potom dala do prenájmu.

Zaujímavé je, že reštauráciu vedie Bratislavčan, ktorého na Kysuce zaviedla práca a namiesto dvoch týždňov, koľko trvala jeho zákazka, je tu už tri roky. Hovorí, že v Bratislave mali podnik, ktorý nazývali Obľúbený, tak keď mu ponúkli do prenájmu reštauráciu a apartmány v Starej Bystrici s názvom neváhal.

Komplex sa nachádza trochu mimo centrum dediny s už povestným orlojom, ale je dobre značený, takže trafiť k nej nie je problém. Interiéru, ktorý nie je veľmi rozsiahly dominujú prírodné materiály, drevo a kameň, okrem sedenia vnútri sa v teplejších mesiacoch využíva veľká krytá terasa.

Jedálny lístok je stručný, okrem stabilnej ponuky si možno vybrať zo stále sa obmieňajúcej dennej ponuky. Mladý šéfkuchár, ktorý má skúsenosti aj z kuchýň z Francúzska, kladie dôraz na čerstvosť surovín. Menu vás navnadí na dobré jedlo a naozaj ho na tanieri aj dostanete.

Všetko, čo sme v Obľúbenej reštaurácii jedli, bolo veľmi chutné. Či už ide o Šalát s grilovaným kozím syrom a orechami (2,70 eura), alebo Slepačí vývar s rezancami (1,10), ktorý chutil ako doma urobený. Pekne vyzeral aj chutil Filetovaný sivoň plnený bylinkami s omáčkou z bieleho vína s zamiakovou kašou (7,20 eura). Zaujali nás aj Kačacie prsia na jablkách s opekanými zemiakmi a rozmarínom (9 euro) či Palacinka plnená kuracím mäsom a hríbami s rukolovým šalátom (5,50 eura). V ponuke dezertov majú Hrušku dusenú v čaji a bielom víne (2,60 eura) a dennú ponuku, čo bola práve vtedy Čokoládová tortička (2,50 eura). Obidva boli pripravené chutne, čokoládová tortička mala vnútro tekuté, ako má byť.

Ku každému jedlu je v menu aj odporúčané víno, síce len z jedného, ale špičkového slovenského vinárstva. Robia tu však aj degustácie a predstavovanie ďalších slovenských vinárov.

V celom komplexe je okrem reštaurácie a prázdninových apartmánov aj minizoo, ktorú obec zriadila ešte pred dvadsiatimi rokmi. Prevádzkovateľ Obľúbenej reštaurácie tu plánuje začať chovať menšie domáce zvieratá, aby sa varilo aj z naozaj domácich surovín. 

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel