Hodnotenie TRENDU

Reštaurácia Riverbank

239
Riverbank
ročník hodnotenia: 2019
Dvořákovo nábr. 6, Bratislava
02/32238611
Po-so: 6.00,-10.30, 12.00-15.00, 18.00-22.30, Ne: 6.30.-11.00
regionálna, medzinárodná
Jaroslav Žídek
5cenová úroveň

Noblesná reštaurácia v päťhviezdičkovom hoteli na brehu Dunaja v komplexe River Park je miestom kde dostanete (aj) regionálnu kuchyňu v tej najfajnovejšej podobe. Šéfkuchár Jardo Židek síce pochádza z opačného brehu rieky Moravy ale už roky žije na Slovensku a určite nikto nemá o tom, čo a ako sa varí v regiónoch Slovenska, lepší prehľad ako on.

Aj vďaka tomu, že pripravoval televízny program, kde prebrázdil celú krajinu, má prehľad nielen o tom, čo, kde a ako sa varí, ale aj o tom, čo kto a kde chová a pestuje a veľa produktov od malých chovateľov a pestovateľov nájdu hostia reštaurácie na svojich tanieroch. Ale aj samotný šéfkuchár, resp. executive chef a jeho kolegovia niektoré vlastnoručne nazbierajú a natrhajú a používajú potom v kuchyni.

Jedálny lístok je stručný, okrem výberu la carte si možno dať aj šesťchodové degustačné menu. V menu sa zohľadňuje okrem spomínanej regionálnosti sezónnosť, používajú sa suroviny, ktoré sú síce v týchto končinách doma, ale akosi sa z kuchýň a nielen reštauračných vytratili. Pre tých, ktorí majú naozaj radi niečo nezvyčajné je momentálne medzi predjedlami napríklad terina z teľacej hlavy. Koniec koncov spotrebovať živočícha v kuchyni od „rypáčika k chvostíku“ je jeden z trendov súčasnej kulinárie.

My sme tu ochutnali z každého niečo – keďže bola sezóna tekvice, tak ako predjedlo to bola Pečená tekvica s púpavovým medom, lahodný a ľahký začiatok. Za ňou nasledoval Kozí syr s paradajkami, taký lahodný, že spouhodnotiteľ, ktorý inak kozie výrobky „nemusí“ pre ich špecifický pach, po ochutnaní toho kozieho syru skonštatoval, že taký dobrý ešte nejedol a zjedol celú porciu... Nasledovala klasika – Foie gras s višňovou redukciou a chrumkavým makovým chipsom.

Ako hlavné jedlá sme si dali Jesetera so zemiakovo - kelovým prívarkom, prívarky sú jeden z pilierov slovenskej kuchyne, tu sa klasický na kyslo podáva „apgrejdnutý“ o mäso z jesetera, šetrne pripravené, šťavnaté. Pre niekoho možno netradičná kombinácia, ale výborná.

Druhé hlavné jedlo bolo tiež špecialitou, ktorú hocikde nedostanete – Souvidovaný holub s čerešňovou omáčkou a sladom – ružové, mäkké, šťavnaté prsia z holuba sú naozaj lahôdkou pre gourmetov, prílohy ich jemnú chuť podčiarkovali.  

Po dvoch nie tradičných hlavných jedlách sme si dali tradičný sezónny dezert – keďže neskoré leto je sezónou sliviek, pochutili sme si na slivkovej guli s makom. Jednoduché, ale chutné. Ako sa v podnikoch tohto štandardu patrí, úrovni kuchyne dobre sekundovala odborne zdatná a šarmantná obsluha a príkladná je tu aj práca s vínom.

Zhrnutie:

Plus: reštaurácia, ktorá je absolútnou slovenskou špičkou so všetkým, čo k tomu patrí

Mínus: počas našej návštevy nijaké

TIPY:

© 2018 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel