Hodnotenie TRENDU

Restaurant Pansion Wien

325
Zuzana Kollárová
ročník hodnotenia: 2016
Čierny Brod 86, Galanta
0911 193 605, 0918 193 605
Denne 11.30 - 23.30
regionálna, rakúsko-uhorská
Miroslav Szalay
3cenová úroveň

Malá Viedeň v srdci Matúšovej zeme. Viete, kde to je? Keď sa priblížite k okresnému mestu Galanta, domáci vás tam poľahky nasmerujú. Kúsok starej Viedne, presnejšie jej najlepších chutí, nájdete v neďalekej obci Čierny Brod alebo aj Vizkelt.

Penzión a reštauráciu Wien otvoril jej majiteľ už v roku 2007. Pracoval osemnásť rokov v reštauráciách v centre Viedne. Keď sa vrátil domov, rozhodol sa pokračovať v tom čo robil ale celkom inak – vybudoval vlastný podnik, ktorý dýcha atmosférou starého Rakúska.

V interiéri rozdelenom na tri miestnosti dominuje štýlový dobový nábytok. Na stenách visia fotografie zo začiatku minulého storočia. V prednej časti  reštaurácie nájdete bar, v ďalších dvoch miestnostiach je prestreté na dobrý obed či večeru. V lete môžete stolovať na čerstvom vzduchu na terase vo dvore. Nad reštauráciou je penzión s desiatimi izbami. Vo dvore sa však už pristavujú ďalšie budovy, ktoré rozšíria možnosti ubytovania. Ak by na pekne prestretých stoloch boli živé kvety namiesto umelých, prvý dojem by bol bez chybičky.

Do rúk sa vám dostane zaujímavo riešený jedálny lístok. Má formu starých trojjazyčných novín založených v nosiči známom zo starých filmových záberov dobových reštaurácií či kaviarní. Hneď sa z neho dozviete, že podnik vznikol v roku 7. novembra 2007. Autorom jedálneho lístka je bývalý šéfkuchár Róbert Soós. Hoci v reštaurácii už nepracuje, išiel na skusy do Nemecka, jedlá tu varia stále tie isté. Obmieňajú len sezónnu ponuku.

Na čom si tu môže pochutnať gurmán? V zimnej ponuke napríklad na batátovej polievke (2,90 EUR). Hlavným sezónnym jedlom sú hovädzie líčka na omáčke z červeného vína s paštrnákovým pyré (11,90) a Kalbsbuttershnitzel (mletý rezeň) s dipom z pečených paprík podávanom so zemiakovou štrúdľou (9,90). Pripravia vám aj Steak z lososa s mandľovou krustou s prílohou zemiakové ragú, pórom a šľahačkovou smotanou (11,50). Súčasťou zimnej ponuky jedál je dezert Čokoládový fondant s višňovým coulis (omáčkou) za 5,50.

Ak nechcete čakať na objednávkové jedlo, môžete siahnuť po štyroch hotových jedlách. Urobia vám jahňacie koleno s grilovanou zeleninou a pečenými zemiakmi na rozmaríne (13,20).

Skúsiť môžete aj varený tafelspitz s jablčným chrenom a studenou pažitkovou omáčkou, rosti (9,80). Tafelspitz je tradičné viedenské jedlo. Pôvodne sa varilo na cisárskom dvore Franza Jozefa I. Ten vraj obedoval veľmi rýchlo. Jeho úradníci nestíhali jedlo dojesť. Potom sa ponáhľali najesť do hostincov, kde sa im už ušlo miesto len na rohu stola - odtiaľ názov tafelspitz. Pripravuje sa ako silný vývar zásadne z teľacej kvetovej špičky a špikových kostí so zeleninou a z mäsa potom aj ako hlavný chod, ktorý sa podáva rôzne. Alebo si z hotových jedál vyberiete klasický teľací paprikáš so smotanou a haluškami (9,80).

Ochutnávanie sme začali klasickým staroviedenským polievkovým hrnčekom (2,10 ). Hovädzí vývar s kúskami mäsa nemal chybu.

Keďže sme toho chceli ochutnať viac, požiadali sme len o polovičnú porciu gulášu eintopf (3,70 eur). Guláš bol dobrý a mäsko mäkké.

Pravý viedenský rezeň – Wiener schnitzel sa pripravuje z teľacieho mäsa. Ten, ktorý sme ochutnali v tejto reštaurácii bol naozaj dobrým konkurentom tomu s domicilom v najlepšej viedenskej reštaurácii. Bol chrumkavý. Podľa slov obsluhujúceho čašníka je taký preto, že aj strúhanku dovážajú z Rakúska. Podávajú ho tu so zemiakovo-cibuľovým šalátom.

S výberom druhého jedla nám ochotne pomohol čašník. Skúsili sme Cisárske soté, opečené rezy zo sviečkovice v smotanovo korenistej omáčke s cisárskou zeleninou. Jedlo bolo chuťovo vyvážené, mäsko opečené tak akurát a pekne naaranžované na tanieri. Pri jedení však na jazyku prekážalo celé guličkové korenie.

Pravý Rakúšan svoj obed neskončí bez sladkej bodky – dezertu. My sme skúsili staroviedenskú makovú palacinku s horúcimi slivkami. Dobrá kombinácia. Príjemným zavŕšením nášho gurmánskeho zážitku bola horúca láska. Kombinácia vanilkového parfaitu (vareného krému zo žĺtkov, bielkov, smotany, ktorý sa vychladí) a horúcich malín nemala chybu.  

 

 

TIPY:

© 2016 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel