Hodnotenie TRENDU

Top restaurant

154
Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2016
špeciálne ocenenia: Reštaurácia Pána šéfkuchára
LIVING centrum (3. poschodie), Žilina
0915 867 114
Na rezervácie
regionálna, medzinárodná
Peter Ďurčo
4cenová úroveň

Keď chcete vedieť ako približne vyzerá a chutí jedlo, podávané v reštauráciách, ktoré sa pýšia hviezdičkou od Michelina, nemusíte nutne cestovať za hranice Slovenska. Stačí ísť do Žiliny, do Top Restaurantu. Nebudú vás síce obsluhovať zástupy čašníkov ako to v reštauráciach „michelinskej“ úrovne býva, ale kvalita a vzhľad jedla určite porovnateľná je. Šéfkuchár a majiteľ Peter Ďurčo sa pri vymýšľaní receptov a postupov často inšpiruje v zahraničí, na študijných stážach v ocenených európskych reštauráciách. Vrátane tých najlepších, ktoré majú najvyššie hodnotenie - tri michelinské hviezdy.

Pravda, má to háčik – na takéto jedlo nemôžete prísť, kedy si zmyslíte. Žilinská reštaurácia funguje len na rezervácie. Ak sa vám to zdá čudné – v zahraničí to nie je u podnikov s takouto gastronómiou nič nezvyčajné. Nezvyčajné je, že v Žiline všetko – kuchyňu a servis zvláda na rozdiel od zahraničných podnikov s armádou kuchárov len dvojica Peter Ďurčo a Renátka Brezinová. K tomu majú ešte jednu pani na pomocné práce a umývanie riadu.

Obedy sa podávajú trojchodové a stačí si miesto rezervovať ráno, večere je lepšie deň dopredu. Šéfkuchár sa svojich hostí spýta akú majú predstavu o počte chodov a o rozpočte, teda koľko chcú prejesť , či majú nejaké alergie alebo niečo vyslovene jesť nemôžu. To, čo im nakoniec P. Ďurčo pripraví, nechávajú už výlučne naňho.

Všetko, čo tu dostanete na stôl, je naozaj to, čomu sa hovorí zážitková gastronómia. Sú to koncerty chutí, farieb, štruktúr a konzistencií. Lebo ako hovoria aj svetové špičky gastronomického umenia – hosť sa nesmie pri tanieri nudiť. A nenudili sme sa ani my v TOP Restaurante.

Na úvod sme dostali delikátnu Domácu paštétu z úhora, za ňou nasledovala polievka – Silný vývar z bažanta s hľuzovkovými cestovinami. Vývar bol na záver ešte zaúdený. Polievka bola výborná, mäska v nej bolo veľa a napriek tomu že išlo o „suchého“ bažanta, bolo šťavnaté,skvele dochutené. Hľuzovkové cestoviny s ním výborne chuťovo harmonizovali.

Keďže vo svete špičkovej gastronómie je čoraz populárnejšia zelenina, aj tu tvorila jeden z chodov. V rôznych konzistenciách – napríklad aj ako prach, ako pasta...  našinec žasne, čo všetko sa dá zo zeleniny urobiť.

Hlavné jedlo bol Teľací krk pripravovaný sous vide s brzlíkom, pečenými zemiakmi a špenátom. Opäť „pastva“ pre chuťové bunky – špenát sa napríklad podával chrumkavý. Čo nás ale úplne dostalo (ako asi každého, komu bolo toto jedlo už servírované) boli - bryndzové halušky. Na stôl sme dostali niečo, čo vyzeralo ako guľa z bielej čokolády – háčik ale bol, že okrem vidličky na dezert, sme mali na stole ešte jeden príbor – takže dezert to evidentne nemal byť. „Šidlo z vreca“ , sa vykľulo až sme guľu otvorili. Bola to špeciálne upravená bryndza v tvare gule, halušky boli v jej vnútri a okolo boli drobné oškvarky.

Podobne zážitkový bol aj dezert, na „jesennú nôtu“ – čokoláda s gaštanovým krémom, čokoládový rez s hľuzovkou a gnocchi z vaječného likéru. Opäť zážitok zrakový aj chuťový, rovnako ako celá návšteva v TOP Restaurante.  

TIPY:

© 2015 News and Media Holding