Hodnotenie TRENDU

U Kubistu

407
U Kubistu
ročník hodnotenia: 2016
Grösslingova 26, Bratislava
0948 077 845
Po-Pia: 8.00-22.00, So-Ne: 10.00-22.00
medzinárodná
Peter Janičina
2cenová úroveň

U kubistu je malé bistro na Grosslingovej ulici v Bratislave. Chodí sa tam na kuchyňu, ktorú ťažko porovnať akoukoľvek inou v rámci mesta. Celý set jedál sa mení sezónne, každý deň tu však navaria aj niekoľko špecialít.

Bistro otvorené na jar 2013 sa rýchlo stalo destináciou. Doteraz patrí medzi podniky, kde nemáte pri náhodnom príchode zaručené miesto na sedenie. Malý priestor v tvare L má po obvode veľké výklady, cez deň je tak presvetlený. Po zotmení vie byť intímny, zvyknú tu stlmiť svetlá. Síce časom sa interiér “Kubistu” zaplnil dekoráciami a knižkami o varení, umení či architektúre, stále si vak zachováva jednoduchosť.

Vo svojom “manifeste” majitelia tvrdia, že sa neriadia žiadnou bio ideológiou, ale snažia sa nájsť vždy najlepšie suroviny do chutného, sýteho jedla a priniesť ho za prijateľné ceny.

Šéfkuchár U kubistu má záľubu objavovať polozabudnuté suroviny, skúšať nezvyčané kombinácie, alebo využiť obľubu známej suroviny a zadnými dvierkami do receptúry prepašovať niečo nečakané. Hoci jedlá z menu sa varia niekoľko mesiacov, v skutočnosti sa jedlo zvykne vyvíjať a málokedy je úplne rovnaké. Mohla by to byť nevýhoda, jedlá však aj pri zmenách nezvyknú skĺzavať v kvalite. Môže sa zdať, že zákazníci nechodia len na konkrétne jedlá, ale na špecifický rukopis.

Dôkazom je aj výstavné jedlo zimného menu, “jelenina dňa” (12,90 eur). V menu sa píše, že kuchári nechcú vyhodiť ani kúsok a preto sa treba infomovať, ktorá časť sa práve podáva. Môže to byť roštenka, plece alebo stehno. Podáva sa na červenom víne s polentou a ilustruje ďalší stabilný prejav kuchyne - kvalitné, jemné mäso.

Na víne robia aj králika (8,90 eur). Dostali sme takú štedrú porciu, akoby sa chceli zbaviť zásob pred záverečnou. Vykostené jemné a šťavnaté mäso sa podávalo s tarhoňou, ktorá sa tu podujali znovuobjaviť. Nechutila inak ako tá z jedální, ale kombinácia s koreňovou zeleninou a výpekom môže niekomu dôveru v tieto cestoviny vrátiť. Zvlášť s pridanými varenými olivami a hrozienkami.

Vegetariáni sa v tomto podniku potešia, mnoho jedál je bezmäsých - čo je ďalší prejav tunajšej kuchyne. Spomedzi hlavných napríklad opekané taštičky plnené tekvicou (8,90 eur). Podávajú sa v jemnom jačmennom vývare “mugicha”. Voľbou môže byť aj “teplé kubistické zeleninové jedlo” (7,90 eur), teda teplý šalát z koreňovej zeleniny s chrumkavým praženým cícerom. Podáva sa so soccou, teda cícerovou plackou, čo je miestne “signature food”, teda stabilná súčasť ponuky, ktorou je U kubistu známe. Túto jeseň soccu dochucujú cesnakom.  

Z menších jedál stojí za pozornosť variácia na hummus z pečenej tekvice (6,90 eur). Dostali sme naozaj bohatú porciu so a soccou a chrumkavým macesom - možno trochu tuhú zmes osviežoval klasický prílohový šalát, zvykne byť často aj nespomenutou súčasťou väčšiny jedál.

Majú tu aj polievky, jedna je stabilná a druhá sa mení denne. V zimnom menu je škótska biela rybacia polievka cullen skink. Je menej rybacia ako si ju pamätáme z miesta jej pôvodu, ale presne o tom menu stravníka informuje vopred. Inak je sýta a zaujímavá, podáva sa veľká porcia za statných 4,90 eur. Z denných špecialít bola tekvicová (2,90 eur) - u nás je moderné robiť krémy, tu ju pripravili na spôsob zeleninového vývaru, chutilo nám.

Keďže dezerty neboli nikdy silnou stránkou bistra, ktoré inak funguje aj ako rušná kaviareň a trochu aj bar, dávnejšie sa tu rozhodli prejsť na externého dodávateľa. Ponuka dezertov je tak pestrejšia. Na mieste robia už len obstojné créme brulé (3,90 eur).

Aj denné špeciality sa predávajú za ceny podobné jedlám z menu lístka, cestou lacného denného menu sa tu nevydali.

TIPY:

© 2016 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel