Hodnotenie TRENDU

Víno & Tapas

323
Foto: Jarmila Horváthová
ročník hodnotenia: 2019
Sobotské námestie 38, Poprad - Spišská Sobota
0908 777 101, 0918 969 101
ut-so: 17.00-23.00, na rezervácie, ne-po: zatvorené
medzinárodná, regionálna
Zuzana Sisáková
3cenová úroveň

Malá rodinná reštaurácia vo dvore na krásnom spišskosobotskom námestí sa už pred rokmi zaradila medzi absolútnu slovenskú špičku a toto miesto si stále drží. Má na Slovensku ojedinelý koncept – hostia si môžu navoliť vždy niekoľko chodové (tu hovoria chuťové) menu z jedál v stručnom jedálnom lístku, ktorý sa často obmieňa, pričom cena sa vždy platí za celé menu.

Otvorené majú večer (na rezervácie vopred sa tu ale dá aj naobedovať). Aj večer uprednostňujú hostí s rezerváciami, aby sa na nich mohla kuchyňa pripraviť. Ale hovoria, že aj keď príde hosť z ulice, nenechajú ho hladného. Ale na to, užiť si Víno a Tapas v plnej paráde, treba rezerváciu.

Víno a Tapas je šéfkuchárska reštaurácia, takže ak tu šéfkuchárka nie je, tak majú zavreté, aj preto je dobre si miesto telefonicky rezervovať. Šéfkuchárka, znamená Zuzana Sisáková, jediná žena ktorá vedie kuchyňu podniku, umiestňujúceho sa v TOP 10 slovenských reštaurácií podľa TREND TOP reštaurácie a hotely.

Spolu s manželom Petrom naštartovali minulý rok unikátny projekt Lady Chef, kedy si pozývajú do kuchyne špičkové zahraničné šéfkuchárky a Zuzana Sisáková spolu s nimi pripravuje „menu štyroch rúk“. To je šesťchodové degustačné menu, pričom každá z dvojice pripravuje tri chody.

Keďže sme boli zvedaví na porovnanie „Slovenska a sveta“ navštívili sme reštauráciu práve počas Lady Chef. Musíme povedať, že slovenská šéfkuchárka obstála k konkurencii s Michelinom oceňovanými kolegyňami viac než dobre – v koncepte, technológii prípravy, chuti ani vzhľade jej jedál sme (aspoň my) nevideli nijaký rozdiel a podobné názory sme počuli aj od iných hostí.

V novembri, keď hostila Szabinu Sulló, ktorá bola prvým šéfkuchárom (jedno žena, či muž), ktorý v postsocialistických krajinách dostal hviezdičku od Michelina, varila Z. Sisáková raviolu z tekvice (Tekvica, maslo, oriešky), potom Pstruha s batatami a kôprom a Sviečkovú na smotane z jeleňa. Na všetkých si „pošmákli“ chuťové aj zrakové bunky.

Pri marcovej návšteve najlepšej šéfkuchárky sveta 2017 podľa World´s 50 Best Restaurant´s Any Roš, sme zase z kuchyne hostiteľky chutnali predjedlo vo forme bryndze, koriandru a cvikly a polievku z medvedieho cesnaku, čierneho koreňa a prepeličieho vajíčka.

Z hlavných jedál to bola Jahňacia kotletka s mätou, krupkami a džatkami a potom ikonická „jednohubka“ cherry paradajka s tajomstvom vo vnútri.  Ani pri porovnaní so svetovou šéfkuchárskou hviezdou tá popradská určite podľa nášho názoru neťahala za kratší koniec.

Takže: ak chcete ochutnať gastronómiu, podľa nášho názoru a skúseností porovnateľnú so zahraničnou fine dinning, netreba cestovať von a čakať týždne na rezerváciu stola. Stačí si ho rezervovať v Poprade.

Zhrnutie:

Plus: Výborná kuchyňa v podaní najlepšej slovenskej šéfkuchárky, porovnateľná so zahraničnou špičkou.

Mínus: Počas našich návštev nijaké. 

TIPY:

© 2019 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel