Hodnotenie TRENDU

Wine bar & Tapas

363
ročník hodnotenia: 2014
Nevädzová 6, Bratislava
0902 902 992
denne: 9.00 - 20.00
španielska
3cenová úroveň

Na raňajky zaskočiť na omeletu alebo croissant a čaj z čerstvého ďumbiera, na obed sa zastaviť na polievku a ľahký šalát, popoludní si posedieť pri kávičke alebo dať si pohárik s drobnosťou na zahryznutie. A možno si pri tom kúpiť dobrý olivový olej, fľašu vína či inú delikatesu. Jednou nohou dnu, druhou von; aj keď príjemná terasa s kresielkami a dekami proti chladu láka zostať dlhšie...

Wine bar & Tapas by ParCafé v obchodnom centre Retro bratislavského Ružinova si zvolil iný koncept než klasický reštauračný či bufetový. Z oboch si vzal to príjemnejšie – kombinuje jednoduché občerstvenie s obsluhou. Nápad sa zrodil ako mladšia sestra reštaurácie Parcafé, zaoberajúcej sa španielskou gastronómiou. Tapas totiž pochádza práve z Pyrenejského polostrova – ide o stovky drobností k nápojom či bez nich. Pôvodne slúžili najmä na zakrytie – ochranu sladkého sherry pred vínomilným hmyzom. Traduje sa, že Alfonso XIII. sa raz na ceste z Cádizu do paláca zastavil vo výletnom hostinci Ventorillo de Chato. Krčmár mu pohár vína prikryl plátkom šunky – nie proti muchám, ale vetru a piesku. Odvtedy sa takéto „pokrievky“ rozšírili po celej krajine. Podľa iného gastro-svetonázorového smeru treba tapas pripísať maurskej nadvláde. Drobnosti pod zub v malých mištičkách a tanierikoch patria totiž k zvykom arabskej kuchyne.

Wine bar & Tapas v Retre si filozofiu občerstvenia počas všedného dňa zrežíroval po svojom. Hosť si tam objednáva z 22 druhov malých „premier tapas“ po 1,40 eur, z takého istého počtu „de luxe tapas“ po 1,70 € eur a zo štyroch druhov „luxury tapas“ po 1,90 eur. Trojice a šestice sú o pár desiatok centov zvýhodnené. Vybrali sme si premier tapas s tirolskou slaninkou a červeným pestom, druhý s vaječnou omeletou a tretí s pečenými kačacími prsíčkami a rukolou. No a neskôr trojicu luxusnejších – s mozzarellou a paradajkami, s kačacinou a pomarančom a s marinovanými dubákmi. Vyzerali lákavo, chutili vynikajúco a jedinou chybou bol skôr ozdobný než praktický tanierik, z ktorého nám potom bohaté obloženie padalo na stôl. K španielskej ľudovej kuchyni trocha neporiadku patrí, ale škoda drahých surovín...

Kým sme čakali na paradajkovú polievku s bazalkou a tekvicovú s jadierkami a olivovým olejom (obe po 1,70 €), kochali sme sa pohľadom na takmer 500 skriniek s fľašami vína – každá mala svoju kartičku s popisom a vlajočkou pôvodu. Aj abstinent si však príde na svoje. Hoci aj čerstvými šťavami; k obligátnemu pomaranču a grapefruitu pridali v Retre do ponuky aj jablko, mrkvu a ananás (1,50 €/dl). Smädnejší hostia si však môžu zvoliť aj tri druhy džbánu kvalitnej limonády.

V tapas bare vždy posedáva zopár hostí, spravidla pri káve. Ponuku komerčnej značky (1,40 €) obohacuje kolumbijská a guatemalská arabica, ba dokonca aj zvláštna káva kona zmiešaná s makadamovými orieškami (po 1,70 €). V obedňajšom čase reštaurácia praská vo švíkoch a po odznení náporu sa uvoľní aj personál; občas až príliš. Stalo sa nám tam viackrát, že si nás počas návštevy akosi prestal všímať, aj keď plno už rozhodne nebolo...

Ale aj napriek tejto drobnej výhrade, treba povedať, že ak donedávna neexistovalo na domácej scéne vyššej gastronómie „chlebíčkové“ kráľovstvo, ak tak môžeme poslovenčiť tento typ občerstvenia, tak v Retre ho objavili.

TIPY:

© 2013 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel