Aký bol prvý Slovak Food Festival

Gastro-piknik pod Bratislavským hradom navštívilo takmer 15-tisíc ľudí

255606

Na slovenských hradoch a zámkoch to v minulých storočiach určite často voňalo aj chutilo. Podzámčie bolo vždy chudobnejšie, čo sa prejavovalo aj v striedmosti kulinárskych výtvorov a absencii veľkorysých pitiek.

Toto historicky dané kastové rozdelenie sa počas predposledného májového víkendu obrátilo.

Zatiaľ čo na Bratislavskom hrade prebiehali rekonštrukčné práce, pod ním hodovalo takmer pätnásťtisíc obyvateľov Slovenska i zahraničných hostí. 

Konal sa tu prvý ročník Slovak Food Festivalu. Podujatie sa rozbehlo v piatok poobede. Počasie najprv naznačovalo dážď, ale napokon sa vydarilo. Návštevníci parku pod hradom sa preto mohli sústrediť na kulinárčenie.

Zdroj: velka

Súťaž médií vo varení mala dve polovice, v ktorých sa vystriedalo vždy päť kuchárov a ich pomocníkov. Dostali k dispozícii kuracie prsia a zeleninu. Napriek tomu, že toto dynamické podujatie prilákalo k stolom fankluby jednotlivých médií, nevyhli sa mu pôrodné ťažkosti. Šikovnosť museli totiž zástupcovia médií preukázať nielen pri tvorbe, dochutení a naaranžovaní jedla, ale aj v „širokých lakťoch“ - kto si čo zo surovín neuchmatol, nemal. Soľ nad zlato v priamom prenose, chýbala totiž aj táto základná kuchárska pochutina. Podľa poroty sa top-gastronómiou vyznamenali najmä redakcie Dobré jedlo, Markíza a o bronz sa delili Hospodárske noviny a Slovenská televízia.

Zdroj: velka

 

Gourmet klub je presne to, čo naznačuje – voľné združenie profesionálov, ktorých spája spoločná práca i záujem. Naposledy sa slovenskej verejnosti predstavili ako úspešní reprezentanti krajiny na The Emirates Culinary Guild v Dubaji, odkiaľ si priniesli niekoľko medailí. Jaroslav Uhlár, Peter Ďurčo, Juraj Hruška, Michal Baniar, František Masný, Vojto Artz, Peter Pikovský, Karol Sklenár, Erik Volko - to sú len niektoré z mien odbornej sekcie pri Zväze hotelov a reštaurácií SR. „Nad Slovak Food Festivalom sme prevzali odbornú garanciu,“ hovorí kapitán Jaroslav Ertl, ktorý hosťom prednášal aj na steakovú a grilovaciu tému.

Zdroj: velka

Do gastronómie s pílou a kladivom? Nuž Ľadová továreň (dokonca s „erkom“ v krúžku) sa bez takejto hrubej práce nezaobíde. Patrí do portfólia spoločnosti Sharkam VIP catering, jednej z najväčších a najprogresívnejších cateringových firiem na Slovensku. Vyrába nielen ľad rôzneho tvaru a druhu pre bary a reštaurácie, vrátane suchého či termosiek s tekutým dusíkom, ale aj originálne sochy. Napríklad, pre digestív Jägermeister vyrobili mrazivé sošky, kde sa zvrchu naleje likér a dolu si ho hosť načapuje už dobre vychladený. Na Slovak Food Festivale návštevníci obdivovali tvorbu ľadovej harfy.

Zdroj: velka

Návštevníkom Food Festivalu chutilo. Nejednému sa však zdalo, že 3 eurá za miniporciu jedla nie sú príliš pohostinnou pozvánkou do reštaurácií – pritom práve to má byť zmyslom podobných podujatí. Nejde o jarmok alebo hody, ale o cestu hory k Mohamedovi, teda kamennej reštaurácie k svojmu hosťovi. Napokon to však aj bolo vidno – niekde rady na jedlo, niekde prázdnejšie.

FoodFestivalMarlene Os_velka

Zdroj: velka

 

Sushi ako slovenské národné jedlo? V poslednom čase sa sushi-barom darí čoraz lepšie a dôkazom boli aj rady pred stánkami týchto špecializovaných reštaurácií. Rovnako dobre (no, hádam predsa len o trochu viac) sa darí aj slovenským jedlám, regionálnym špecialitám, zabudnutej kuchyni starých materí a dedov z čerstvých surovín. Hotel Marlene v Oščadnici stavil na baraninu, kozľacinu, čerstvé korbáčiky, varené kolená, guláše, ale aj sofistikovaný kurací aspik či jemné dezerty z kakaového piškótového cesta. Majiteľ hotela Ľuboš Kubľa a šéfkuchár Jaro Cabuk však zvolili dobre, už popoludní museli zháňať novú dodávku surovín.

Foto - Soňa Hudecová-Podhorná

© 2010 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel