V mojich kuchárskych začiatkoch som spoznal francúzsku, španielsku a taliansku kuchyňu a okrem slovenského aj maďarský jedálniček, pretože v Budapešti mám svoje korene. Projekt ázijskej kuchyne som bral ako výzvu naučiť a popasovať sa s niečím úplne iným - novým a nepoznaným. Vtedy som ani nepomyslel na to, že pri nej zotrvám toľko rokov a že si ma celkom získa.

Predovšetkým tým, že jej výsledkom sú jedlá plné chutí aj zdravia. Nejde len o zdravé suroviny – ryby, plody mora či zeleninu a o šetrné technologické postupy. Mám rád to typické ázijské hranie sa s ochucovaním jedla. Galangal, citrónová tráva, kafírska limetka, thajská bazalka či mnohé ďalšie byliny a plody dajú jedlu vždy inú, jedinečnú chuť. Rybu stačí marinovať desať minút a potom už len opiecť. Výsledok je úžasný. Tradičná slovenská gastronómia pracuje s niekoľkými tunajšími koreninami, no mne sa na ázijskej páči práve tá veľká rozmanitosť. Oceňujem aj rýchlosť prípravy – pri mnohých jedlách netrvá dlhšie ako pätnásť–dvadsať minút. To je oproti slovenskému gulášu, ale aj slávnym francúzskym omáčkam veľký rozdiel. Pritom stále objavujem nové suroviny a aj sezóna vždy prináša nové možnosti – baby alebo divú špargľu, storaké druhy rýb podľa toho, ktorej výlov je práve povolený...

Priestor pre tvorivosť v panázijskej kuchyni je veľký. Fantázii sa medze naozaj nekladú a na vymyslenie nového jedla stačí základná myšlienka či koncept, ktorý nájdem na internete alebo vidím v niektorej zahraničnej reštaurácii. Niečo ma inšpiruje a ja sa hneď pustím do tvorby nového jedla.

Mimoriadnym fenoménom, ktorý už dávno „chytil“ aj slovenských labužníkov, je sushi. Kuchári vyznávajú v tejto gastronomickej oblasti dva smery. Na jednej strane tradičné japonské sushi, na druhej strane sushi prispôsobené európskym chutiam. V našej reštaurácii podávame japonské sushi podľa tradičných receptov, ale aj „európske“ sushi. V jednom i druhom smere však nesmie kuchár alebo sushi-majster zabúdať na pravidlá presnej prípravy ryže na sushi. Nesmie byť ani príliš suchá, ani vlhká a nesmie jej chýbať chuť. Hostia našej reštaurácie si tiež z celého panázijského menu najčastejšie objednávajú sushi. A povzbudí, keď príde od stola pochvala od vyslovených sushi-gurmetov...

Tomáš Szabados (30) pracuje už sedem rokov ako šéfkuchár Panasian Restaurant hotela Mama´s v Bratislave.