Čas husaciny začína v sobotu

Husacie mäso má menej kalórií ako kuracie. Informácia, ktorá je asi veľmi prekvapivá, má ale háčik. Myslí sa tým „čisté“ husacie mäso, bez tuku a chrumkavej kože. Husacie hody, ako ich poznáme na Slovensku, to znamená s lokšami, pečienkou a vínom, síce veľa s racionálnou výživou dočinenia nemajú, ale to od nich ani nikto nečaká.

427760
26.8.2014 / Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová

Hlavná sezóna husaciny sa v jeho „hlavnom meste“ Slovenskom Grobe začína už túto sobotu a to Dňom otvorených dverí Cechu husacinárov Slovenského Grobu. V dedine je takmer 30 prevádzok, ktoré husi pečú a predávajú, v Cechu ich je združených osem. Pre všetky je husacina hlavný zdroj obživy, aj keď už sami husi nechovajú. „ Voľakedy tu boli podmienky na chovanie husí ideálne, ale potom vodné plochy museli postupne ustupovať zástavbe a aj husi z Grobu zmizli. Všetci ale máme zmluvných dodávateľov, ktorí nám husi chovajú,“ vyvetľuje Boris Haško z reštaurácie Gurmánsky Grob.

Správne chovaná hus „nesmie byť hladná“, hovorí Mária Pluhárová z reštaurácie Zelený dvor. To znamená, musí byť posledné štyri  týždne kŕmená  2-3 krát denne kukuricou. Robí sa to nielen preto, aby jej pečeň bola pekne prerasnená, ale aj kvôli chuti a konzistencii mäsa.

Na to, aby sa slovenskogrobská prevádzka dostala do Cechu husacinárov, musí spĺňať početné „vnútrocechové“ ktitériá. Momentálne sem patria podniky Grobská izba, Zelený dvor, Husacina plus penzión, Husacina u Zápražných, Pivnica u Zlatej husi, Grobský dvor, Restaurant & Penzión Karolína a Gurmánsky Grob. Ako hovoria, snažia sa nadväzovať na 100-ročné tradície v pečení husí v Grobe, ponúkať a garantovať 100 percentnú kvalitu – v jedle aj servise.  

Tiež robia spoločný marketing, pričom hlavnou akciou je práve začiatok husacinovej sezóny – teda Deň otvorených dverí. Tento rok ho robia už 14-ty krát a návštevníci Grobu majú možnosť po zakúpení vstupenky za dve eurá možnosť za v podstate symbolické ceny ochutnať, ako pripravujú husacinu v tej, ktorej prevádzke. Keďže degustačné porcie sú 200 gramové a sú k nim dve lokše a príloha, zrejme väčšina hostí jesť vo viac ako v dvoch-troch podnikoch nezvládne. Podľa B. Haška ide ale najmä o to, aby prezentovali svoje podniky a aby sa potom hostia vrátili na klasické husacie hody. „Niekto príde len na pohár vína, lebo si husacinu dal v susednej prevádzke, ale ide nám najmä o to, aby sa sem ľudia prišli pozrieť, videli, ako to tu robíme a keď sa im bude páčiť, dúfame, že prídu aj inokedy,“ konštatuje.

Počet vstupeniek býva cca 1200, koľko hostí do Grobu nakoniec príde, závisí najviac od počasia. „ Ideálne je 20-25 stupňov,“ konštatuje Monika Minarovičová z penziónu Grobský dvor. Minulé roky počet oscilovat medzi 800 predanými vstupenkami keď bolo vyslovene škaredo a vyše dvoma tisíckami pri peknom počasí.

Tí, ktorí sa v sobotu do Slovenského Grobu vyberú, budú mať okrem husaciny v prevádzkách Cechu husacinárov možnosť ochutnávať aj malokarpatské vína v Kultúrnom dome, degustácia vín bude aj v prevádzke Chateau Vin Mira Jajcaya. K tomu atrakcie pre deti, hudobný program a medzi jednotlivými podnikmi bude hostí voziť výletný vláčik.  

© 2014 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel