Čo má rád: Karol Sklenár

Slovenská profesionálna gastronómia pracuje s priúzkym sortimentom

228951
8.11.2009 / TREND

Najradšej mám prácu pod stresom – vtedy vznikajú najlepšie nápady. Napriek tomu, že mi vyhovuje reštaurácia, kde si hostia prídu posedieť a nie iba „nahádzať“ jedlo do žalúdka, neznášam prešľapovanie z nohy na nohu. Možno aj preto ma oslovuje takzvaný front cooking, keď varím pred zrakmi hostí a komunikujem s nimi. Je to, samozrejme, náročnejšie, pretože treba vedieť nielen variť, ale sa o jedle aj porozprávať.

Po čase stres a nervozita z neznámej stránky práce – komunikácie opadne, vtedy sa už viem uvoľniť a dokonca cítiť radosť. To však závisí od typu človeka, niektorí kolegovia si na otvorenú kuchyňu nikdy nezvyknú. Ich parketa je skôr za zatvorenými dverami ako v „šou“.

Ako hosťovi mi viac vyhovuje voľnejšia reštaurácia, ako kuchárovi formálnejšia so slávnostnejším stolovaním. Aj keď je pre mňa dôležitejšie, či sa tam používajú čerstvé suroviny, bylinky, kvalitné mäso. Nezanedbateľné je, či sa mám od starších kolegov čo naučiť.

Momentálne prechádzam sladkým obdobím. Zdá sa mi, že slovenská profesionálna gastronómia pracuje s priúzkym sortimentom. Pritom je veľmi jednoduché rozšíriť ho tak, aby každá reštaurácia ponúkala originálne dezerty.

sklenar_hudecova

Fascinujú ma torty – to už nie je iba o remesle, ale aj o umení. Úprimne povedané, s cestom som ešte nie tak veľmi zadobre, láka ma však zdobenie. Mám rád tvorbu studenej sladkej kuchyne – stačí iná pena, farebný karamel či čokoláda a už je na stole nový, ľahký, nízkonákladový dezert.

Karol Sklenár (23) je člen Gourmet klubu, pracoval aj v piešťanskom Thermia Palace a v žilinskom Vixe, teraz je šéfkuchár v Bielej labuti v Lučenci.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel