Pre Michelin, najznámejší svetový bedeker, ktorý hodnotí reštaurácie, nie je Bratislava natoľko zaujímavá, aby ju zaradil do svojho vydania Hlavné euŕópske mestá a ťažko povedať, či sa to v priebehu nasledujúcich rokov zmení. Druhý najvýznamnejší „guide“ Gault Millau ju zaraďuje do svojej rakúskej edície už niekoľko rokov. Aj keď so značnou dávkou konzervativizmu, nové reštaurácie sem dáva veľmi opatrne. Tento rok však do publikácie, ktorá vyšla pred niekoľkými dňami jeden nový podnik pribudol – a so špičkovým hodnotením. Petržalské Fou Zoo. Gault Millau ho hneď na prvý krát ohodnotil 16-timi bodmi a dvoma čapicami. Čo znamená 16 bodov v 20 bodovom hodnotení bedekra?

Napríklad to, že rovnaký počet bodov má viedenský podnik Beisl, ktorý tento rok na jar dostal michelinovskú hviezdičku. Alebo, že slávna pražská La Degustation, ktorá má tiež hviezdu od Michelina, dostala od hodnotiteľov Gault Millau „len“ 15 bodov. Vo Viedni ocenil bedeker 16-bodmi päť reštaurácií, ďalšie štyri dostali 17 až 19 bodov. To znamená, že teoreticky by sa Fou Zoo s týmto hodnotením dostalo medzi Top 10 viedenských podnikov.

Druhou najlepšie hodnotenou bratislavskou reštauráciou je River Bank hotela Kempinski, ktorá dostala 15 bodov a tiež dve čapice. Tento podnik si oproti minulému roku výrazne polepšil, dostal o 2 body viac, čo je pri hodnoteniach, kde sa horko-ťažko pridáva po pol bodíkoch výrazný úspech. Z 916 podnikov, ktoré sú v bedekri, si okrem Kempinskeho o dva body polepšili len dva ďalšie podniky v Rakúsku. Štrnásť bodov a jednu čapicu má reštaurácia hotela Matyšák, 13 bodov a tiež jednu čiapku Le Monde a Ufo. Sedmičku hodnotených podnikov uzatvárajú s 12,5 bodmi Kogo a Flowers Restaurant.

Viac ako bratislavské reštaurácie zaujali hodnotiteľov evidentne bratislavské hotely (tie ale nebodujú), ktorých dali do výberu 14. Pre porovnanie – z Prahy, ktorá má hotelov neporovnateľne viac ako Bratislava ich zaradili do bedekra jedenásť. Pražských reštaurácií je vo výbere desať, najlepšie hodnotenou so 16-timi bodmi je La Veranda.