Výsledkom sú nové balíčky služieb, vychytávky wellness, pozvánky na gastropodujatia a intenzívnejšia práca s firmami.

Rozpočet firiem na školenia, meetingy či konferencií nedosahuje také hodnoty, ako to bolo pred rokom 2008. Hotelieri sa však museli prispôsobiť „bodu mrazu“ a dnes sú teda vďační za akýkoľvek posun vpred. Teda aj za to, že sa v tomto roku organizujú častejšie ako v minulom.

Žije to najmä školeniami

 „Oproti minulosti sa firmy snažia maximálne využívať čas. Školenia bývajú spravidla jednodňové, prebiehajú intenzívne od rána do večera s minimálnymi prestávkami. Už školenia s jednou nocou sú vzácne a považujeme ich za veľkorysú akciu,“ hodnotí situáciu tejto jesene Eva Horňáková, ktorá si so spoločníkom v EH Services pred poldruha rokom prenajala hotel Zátoka v Senci.

Napriek „skromnosti“ nie je firmám jedno, kde akciu zorganizujú. V Zátoke, napríklad, oceňujú možnosť ísť počas prestávky k jazeru. „Vo svojej hantírke tomu vravia maximalizácia výkonu aj oddychu,“ dodáva E. Horňáková. Nároky sa, samozrejme tiež menia a zvyšujú. Požadujú školiaci miestnosť s denným svetlom, v občerstvení nesmie chýbať ovocie a zelený čaj. Akcie sa však v žiadnom prípade nedajú získať len priamym oslovením, firmy sú vo výbere miesta veľmi opatrné a majú desiatky ponúk. Do Zátoky sa vracajú také, čo tam už školenie organizovali, prichádzajú na odporučenie známych alebo sa tam zúčastnili na svadbe či inej súkromnej oslave.

Rovnakú skúsenosť majú aj v penzióne Harmónia v Suchej nad Parnou. Majitelia Bekešovci sa ani nenamáhajú robiť direct mailing. Ich klientmi sú firmy, ktoré boli so službami spokojné ešte počas nájmu penziónu v Modre, odkiaľ Bekešovci odišli už koncom zimy. Tie to povedia ďalej a nový klient je potom prekvapený, keď mu počas prvej návštevy nestrčia do ruky zoznam, čo bude na stoloch počas možných coffee breakov. „Vždy odpoviem, že ich robím podľa momentálnej nálady – ako ma múza „nakopne“ - a ponuky trhu.  Firemné podujatia sú totiž u nás o absolútnej dôvere,“ hovorí majiteľ a šéfkuchár Rastislav Bekeš.

Jeseň je konferenčná a teambuildingová aj v hoteli spa & resort Kaskády na Sliači-Sielnici. Firemné podujatia tam vystriedali letnú individuálnu klientelu – počas týždňa i počas víkendov.  „Neznamená to, že na páry alebo rodiny nemyslíme. Teraz sa sústreďujeme na halloweensky víkend, plný animácie. Pre fanúšikov wellness sme pripravili aj zvýhodnené pobyty od nedele do stredy,“ hovorí Petra Šeligová z marketingu.

školenia Zdroj: Soňa Hudecová

Jeseň kráča cez žalúdok

Upršané a podmračené ročné obdobie praje gastronomickým zážitkom. Sezónu tekvice, kapusty, kačaciny a husaciny, beaujolais či zabíjačkových špecialít premenili niektoré zariadenia na premyslené akcie – gastronomické dni, degustačné večery. Vo Wellness hoteli Patince „vyrastie“ už piaty raz pred hotelom prehliadka mladého vína. V stánkoch predstavia slovenskí vinári svoju tohtoročnú produkciu, syrári svoje syry a k tomu môžu hostia z hotela či návštevníci z regiónu vychutnávať aj ďalšie hotelové dobroty. V žilinskej Dubnej Skale sa v tradičnom soirée spáruje jedlo s vínom, pod názvom divinové a kačacie varieté či zabíjačkové hody láka hosťa do svojej reštaurácie rezort Villa Betula v Liptovskej Sielnici. Avšak aj tam, kde neorganizujú samostatné gastronomické podujatia, obohacujú ponuku a la carte o jesenné špeciality. Napríklad, o pikantnú polievku omaha hovädzí ramen s mušľami vongole, bravčové líčka s hráškovo-mätovým pyré a fazuľkami edamame či kokosovo-limetkový raw koláčik, ako to urobili v bratislavskom hoteli Mama´s. Jeseň si totiž pýta už trochu plnšie a kaloricky výdatnejšie jedlá. Mimochodom, raw gastronómia ide ruka v ruke so silnejúcim trendom eko-filozofie.... Lákať jesenného hosťa napredovaním v tomto smere sa podujali v košickom eco friendly hoteli Dalia, keď inštalovali prvú východoslovenskú verejne prístupnú hotelovú nabíjačku na elektromobily.

Hotely v novom šate

Jesenného hosťa sa niektoré zariadenia podujali osloviť a privítať v novom šate – po väčšej či menšej rekonštrukcii. Hoci aj hotel Lesná v Starej Lesnej, ktorý podľa marketingovej a sales managerky Beáty Harabinovej rozšíri portfólio spoločnosti Finerg International. K hotelu Hills, Forton a apartmánom Lesná Residence pribudlo luxusné štvorhviezdičkové zariadenie, lákajúce na prvé slovenské Spa by L´occitane či gastronómiu pod dohľadom Petra Ďurča.

Na Považí sa po dlhej rekonštrukcii prihlási o hostí päťhviezdičkový hotel v kaštieli Orlové. Práce finišujú tak, že hotel sa už stal členom združenia Historické hotely Slovenska a Historic Hotels of Europe.

V turisticky najpopulárnejšom a najnavštevovanejšom regióne Slovenska – Nízkych Tatrách sa o jesenného hosťa delí niekoľko desiatok ubytovacích zariadení. Najmä v zimnej sezóne, ale ich stále nie je dosť.  Čoskoro by mala kapacity Demänovskej doliny posilniť rekonštruovaná chata Björnson, ktorá mení svoj názov na eko – šport hotel Björnson a bude deklarovať tri hviezdičky. K nej podľa Lenky Bartovej z marketingu patrí aj areál s novorekonštruovaným apartmánovým domom a ubytovaním hostelového typu. Hosťa má chata osloviť najmä polohou priamo na svahu, ale aj službami - ihriskom, exteriérovou saunou, fínskym kúpeľom, altánikom s grilom, reštauráciou s terasou a výhľadom na zjazdovku. Atmosféru 62-ročnej histórie dotvorí  aj pamätný kútik nórskeho spisovateľa Björnstjerna Björnsona.

Pred znovuotvorením je aj hotel Havrania v Zázrivej. Podľa majiteľa Maroša Calla, ktorý ho vedie spolu s manželkou už niekoľko rokov, sa na jeho rekonštrukcii a veľkých zmenách robí už rok.

Spomínaný penzión Harmónia v Suchej nad Parnou mení svoju tvár „za pochodu“. Zatvoriť si dovolia len na niekoľko dní, kedy premieňajú ubytovňu s krčmou na útulné ubytovanie pre individuálnu i firemnú klientelu, pre školy v prírode i detské tábory. „Chceme byť jedným z mála slovenských zariadení, ktoré majú sálu interiérovo presne šitú na mieru svadieb. Väčšinou totiž ide o obdĺžnikové miestnosti, ktoré sa iba príležitostne vyzdobia. Ak to k nám pritiahne hosťa už túto jeseň,“ hovorí R. Bekeš na margo druhej najsilnejšej svadobnej sezóny v roku.