Koniec karáf na olivový olej

V reštauráciách už nebude môcť byť v otvorených fľašiach

394602
22.5.2013 / Jarmila Horváthová
www.wellness-und-natur.com

Olivový olej sa od 1. januára 2014 nebude môcť v reštauráciách podávať v karafách a podobných otvorených nádobách. Rozhodla o tom svojim nariadením Európska komisia. Karafy a iné otvorené nádoby s olivovým olejom na stoloch, ktoré sú v súčasnosti bežné v mnohých reštauráciách, budú od budúceho roka striktne zakázané.

Olej sa bude môcť podľa nového nariadenia servírovať len v špeciálne uzatvorených baleniach, ktoré sa nebudú môcť dať opätovne naplniť. Podľa Európskej komisie je to dobrá správa pre spotrebiteľov, pretože si budú môcť byť istí, že vo fľaši s olivovým olejom sa nachádza naozaj ten produkt, ktorý je uvedený na etikete, rozhodnutie už ale vyvolalo aj vlnu kritiky, najmä v Nemecku. Tu sa obávajú ( a oprávnene), že nové nariadenie povedie k zvýšenej produkcii odpadu.

Nariadenie sa nepáči ani slovenským reštauráciám a hotelom. „Táto téma je ďalším výmyslom úradníkov kdesi za stolom. Absolútna väčšina reštaurácií ponúka olivový olej ako pochutinu –dochucovadlo a preto nevidím dôvod označovať ho resp. ponúkať len v originálnych baleniach. Nehovoriac o dopadoch na životné prostredie. Určite je veľa iných dôležitejších tém týkajúcich sa ochrany spotrebiteľa, ako práve olivový olej na reštauračných stoloch. Stačí spomenúť kauzu konského mäsa vydávaného za hovädzie. Týmto smerom by sa mali európski úradníci, ak chcú chrániť spotrebiteľa, zameriavať," myslí si generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marek Harbuľák.

Či bude po olivovom oleji na rade s podobným opatrením napríklad ocot, alebo vínny ocot, ktorý sa tiež nachádza v reštauráciách v otvorených nádobách, zatiaľ komisia podľa agentúry dpa, ktorá správu priniesla, nešpecifikovala. 

© 2013 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)