Limitky, vyhľadávané kúsky vo svete alkoholu

Limitované edície sú vo svete alkoholu vyhľadávaným kúskom. Niektoré sú zaujímavé príbehom, vďaka ktorému vznikli alebo počtom, ktorý je v obehu, iné cenou. Ako vlastne teda vznikajú a aké majú špecifiká?

461733
7.1.2017 / mm
www.rumratings.com

Limitované edície sa väčšinou produkujú v menšom počte, aj keď to nemusí byť pravidlom. „Ich vznik sa môže viazať aj na určitú udalosť, výročie alebo ide o zberateľský kúsok. Dôvody sú veľmi rôznorodé a len ťažko sa dá odhadnúť, ktorý z nich je najčastejší,“ vysvetľuje Róbert Resmer, rumový ambasádor The Cuba Libre Rum & Cigar House. Limitované edície môžu byť výnimočné aj svojou arómou, chuťou či zrením. „Záleží to od výrobcu konkrétnej značky, ktorou cestou sa rozhodne ísť,“ dopĺňa R. Resmer. Je faktom, že proces zrenia dokáže najviac ovplyvniť charakter rumu. Používa sa v ňom napríklad viacero druhov sudov, využíva sa potenciál jednotlivých pivníc a daný rum potom vždy v určitý čas mení miesto zrenia. Na zrenie kladú dôraz aj producenti iného alkoholu. Taká whisky Galileo z destilérky Ardberg zreje dva roky vo vesmíre.

Ak hovoríme o limitovanom počte v rumovom mori, aj tu nájdeme hneď niekoľko príkladov. „Napríklad značka A. H. Riise sa vyrába v limitovanej sérii 3000 fliaš ročne pre náročnosť technológie výroby. Ale napríklad kubánsky rum Caney 12yo bol vyrobený v limitovanom počte kvôli podpore ekonomickej situácie. Diplomatico Ambassador sa zase vyrába v limitovanom počte 1600 fliaš ročne. Ide v podstate o vrcholné dielo majstra Tito Corderona. Pri tomto rume je špecifické napríklad to, že jeho prvotná výroba trvala 10 rokov, kým T. Corderon dokázal do posledného detailu zladiť jeho chuť,“ vysvetľuje rumový ambasádor.

Na čo sa má zamerať priaznivec špičkového pitia pri výbere limitovanej edície? „Ak ste človek, ktorý si rád pochutí na kvalite, tak je to jednoznačne chuť. Ak ste zberateľ, potom na špecifické číslo daného rumu či iného alkoholu,“ radí odborník. A akú limitku by odporúčal?

„Tisíc ľudí, tisíc chutí. Dnes je možností veľmi veľa, stačí si vybrať podľa svojej preferencie. Ja si aktuálne vychutnávam limitovaný rum The Cuba Libre Rum & Cigar House, ročník 1976, ktorý zrel 40 rokov v kolumbijskej Cartagene. Z ročníka 1976 je vo svete len pár sudov, no každý z nich chutí inak a má aj iný obsah alkoholu. Z tohto konkrétneho rumu sa vyrobilo len 300 fliaš,“ dopĺňa R. Resmer. 

Diskusia (0reakcií)