Michelinovská hviezda za eurové jedlo

V Singapure dostal michelinovskú hviezdu stánok rýchleho občerstvenia a v ňom jedno výnimočné jedlo.

457529
22.9.2016 / Jarmila Horváthová
sputniknews.com

Kedy dostane slovenská reštaurácia, alebo šéfkuchár michelinovskú hviezdu? Táto otázka občas zaznieva v médiách aj medzi fanúšikmi dobrého jedla. Odpoveď je jednoduchá. Až Slovensko dokáže vydavateľov bedekra presvedčiť, že Bratislava je pre turistov a biznismanov natoľko zaujímavá lokalita, že ju zaradia do sprievodcu Main Cities of Europe. Podobne, ako sú v ňom Praha, Budapešť, Varšava, Viedeň atď...

Ázijský Singapur ich o tom presvedčil už dávno a nedávno vyšiel dokonca sprievodca len pre toto mesto. A aby tu kuchár dostal michelinovskú hviezdu, stačí, aby mal stánok rýchleho občerstvenia a v ňom jedno výnimočné jedlo. Pretože „Michelinom“ tu ocenili stánok rýchleho občerstvenia Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, ktorý sa nachádza v najväčšom singapurskom centre streed foodu, Chinatown Complex. Jeho 51-ročný majiteľ Chan Hon Meng dostal ocenenie za kohúta duseného v sójovej omáčke s ryžou a rezancami. Varí ho už 35 rokov, každý deň otvára o pol šiestej ráno, pracuje 17 hodín denne a denne predá 180 takto pripravených kohútov. Podľa zahraničných médií o pol šiestej ráno otváral aj po tom, ako si večer predtým prebral na galavečeri svoje ocenenie.

Ako každé jedlo, ocenené michelinskou hviezdou, aj toto má svoju cenu. V tomto prípade to ale nie sú desiatky EUR, čo stojí jeden chod v takýchto reštauráciách. U Chan Hon Menga stojí jedlo dva singapúrske doláre, čo je 1,35 EUR. Lenže po tom, čo sa dostal vyznamenanie od slávneho bedekra, už o pol šiestej ráno stojí pred jeho stánkom dlhý rad a cez deň je doba čakania bežne tri hodiny...

Chan Hon Meng sa medzičasom už zamýšľa, že by svoj koncept rozšíril aj do iných častí sveta. Investorom by mal byť medzinárodný potravinársky koncern.

© 2016 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)