Pivo varí už päťdesiatka „malých“

Malé pivovary sa na Slovensku rodili dosť ťažko. Kým v susedných krajinách sa už pred pätnástimi rokmi hovorilo o desiatkach producentov, u nás sme ich spočítali na jednej, dvoch rukách.

453384
Soňa Hudecová

Našťastie nastal pred niekoľkými rokmi zlom a dnes ich pôsobí na gastronomickom trhu vyše päťdesiat.

Keď sa rozpadala monarchia, mali sme na území od Dunaja k Tatrám a Vihorlat takmer tisícku malých pivovarov. Takže nejde o žiaden nový trend či módu, ale pokračovanie v dávnych tradíciách, prerušených budovaním socialistickej veľkovýroby. Na jednej strane sa muselo vzchopiť samotné pivovarnícke podnikanie, na strane druhej to chcelo zmeny aj v správaní sa a postoji spotrebiteľa. Alebo lepšie povedané hosťa, pretože malé pivovary najčastejšie pôsobia ako tzv. reštauračné.

Svojou produkciou dopĺňajú ponuku jedál vo vlastnej reštaurácii. Teda tak, ako to dodnes robia v košickom pätnásťročnom Goleme Beáty Murkovej. „Čo navaríme, dokážeme predať. Našou ambíciou bolo obohatiť gastronómiu východoslovenskej metropoly o dobré, starostlivo vyrobené pivo k dobrému jedlo. Takže sme nikdy neplánovali a ani neplánujeme variť pivo pre iné zariadenia.“ Predovšetkým ide o klasické svetlé a tmavé moky, ktoré jednoznačne preveria kvality pivovaru a jeho sládka. Pod takéto pivá sa neskryje žiadna nedokonalosť, chyba, výrobné zaváhanie. Niekoľkokrát v roku pripravujú aj zaujímavý špeciál. Nie však kvôli zárobku, ale skôr pre komunikáciu s hosťom, upevnenie jeho lojality a fanúšikovstva. Skrátka taký bonbónik na spestrenie ponuky.Tak v terajšom piatom ročníku Slovenskej pivovarníckej akadémie získala pomyselné zlato v kategórii Osobnosť z pivovaru práve Beáta Murková (na obrázku vľavo).

Pivo - akadémia ´16 ocenení.TrZdroj: Soňa Hudecová

„Som veľmi rád, že sa každoročne pri tejto výnimočnej príležitosti stretávam s kolegami z ostatných malých pivovarov. Pri zrode asociácie v roku 2009 sme sa stretli štyria a dnes sa hrdo prezentuje 19 našich členov. Už neplatí, že sa potrebujeme prebíjať pomedzi pivnými gigantmi. Vyznávači poctivého piva vedia, kde nás majú hľadať, “  tešil sa z vývoja na trhu Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Ocenenie získala aj bratislavská Fabrika the beer pub hotela Loft – v kategórii Pivovar s vlastnou reštauráciou. Beervana v Žiline zase bodovala ako Tradičný hostinec roka 2015 bez vlastného piva. Je ocenením za dobré gastronomické služby spojené s predajom piva z iných malých pivovarov. Staromeštianska pivotéka v Bratislave sa stala Pivotékou roka a titulom Objav roka 2015 sa môže pýšiť košický Pivovar Hostinec, ktorý vedie Peter Škripko. 

Ako najlepšie Pivo roka ohodnotila komisia z nezávislých pivovarov Ancikrist 15 – american IPA od kočovného pivovaru Hellstork, pričom tento titul mu udelili aj účastníci internetového hlasovania. Zároveň si „hellstorkáci“ odniesli z udeľovania cien pivovarníckej akadémie aj vavríny v novej kategórii – Lietajúci pivovar roka. V nej sa oceňuje kočovný pivovar vyrábajúci pivo podľa vlastného receptu v prenajatých pivovaroch. Medzi klasickými „kamennými“ bodoval holíčsky Wywar.

Za Pivný čin roka bolo aj tento rok vyhlásené podujatie Salón piva, ktoré sa úspešne rozrastá po celom Slovensku a okrem Bratislavy sa konalo aj v Košiciach. Cenu Sládok roka 2015 si prevzal Peter Chňupa z pivovaru Fabrika the beer pub. Majstrom výčapu, ktorý je odborníkom v pivnej oblasti a zároveň dokáže pivo šikovne načapovať, sa stal Marek Dudáš zo Sklep pubu v Senici. Za dlhodobý prínos slovenskému pivovarníctvu získal ocenenie Peter Bognár. Titul Osobnosť roka v homebrewingu si podelí košická dvojica Michal Ferko a Peter Antal, ktorá pôsobí pod  názvom Zvarime & Budze.

© 2016 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel