Rodinná reštaurácia Pod starým mestom v Banskej Štiavnici pridáva postele

Reštaurácia má neduhy, no nemožno uprieť dobrý úmysel

333511
24.2.2011 / Radoslav Augustín

Turisticky jedna z najdôležitejších destinácií na Slovensku, gastronomicky typické malé slovenské mesto: nič výnimočné. Banská Štiavnica ponúka málo miest, kde sa netreba báť vypýtať jedálny lístok. Medzi tie, ktoré v sa v rámci svojich mantinelov v meste snažia, sa pred štyrmi rokmi pridala reštaurácia Pod starým mestom. Rodinný podnik najnovšie ku kuchyni pridal aj drobný penzión.

Menu tvorí netriedený zoznam asi tridsiatich jedál pod hlavičkou “K obedu alebo na večeru,” ktorý mieša hoväzdzie steaky, cestoviny a rizoto s morskými plodmi. Na gastronomické vademecum a trendy si Pod starým mestom zjavne nepotrpia, rozhodujúci je dopyt a cena. Vďaka tomu sa do ponuky dostáva aj nechválne známa “slovenská klasika” predchádzajúcich desaťročí – čertovské soté, pikantné mäsko v zemiakovej placke či prsíčka v haruli.

Terasa reštaurácie Pod starým mestom v Banskej Štiavnici

Zdroj: Reštaurácia Pod starým mestom

Nemožno však uprieť dobrý úmysel - nájde sa tu aj pár nápaditejších receptúr ako sladučký pstruh vo vínnej omáčke s hrozienkami alebo „Haruľa po našom,“ teda zemiaková placka poliata smotanovo-cesnakovým dresingom. Pomerne pestrá je ponuka pre vegetariánov. Kuchár sa nebojí pracovať s tofu a používa viaceré druhy zeleniny - cuketa á la Mexiko s parmezánom, či Zelená fazuľka s olivami.

“Ľudia ocenia nápaditejšie jedlá a radi ochutnajú niečo nové,” tvrdí za reštauráciu Gabriela Denková. “Samozrejme nájdu sa aj takí, ktorí vždy volia overený vyprážaný syr. Preto je nutné ponúkať v jedálničku z každého niečo.”

Zdroj: Reštaurácia Pod starým mestom

Podnik nie je priamo na pešej zóne, no návštevníci ho podľa spolumajiteľky neobchádzajú. “Cez sezónu sa v Banskej Štiavnici podniká dobre, no horšie je to v zime, keď je návštevnosť mesta menšia. Teraz tu však postavili nový lyžiarsky vlek, tak dúfam, že sa situácia zlepší,” vysvetľuje.

Manželia otvárali reštauráciu v roku 2007, pred pár mesiacmi pridali tri izby pre hostí. G. Denková tvrdí, že rozbehnúť ubytovanie nebolo nič jednoduché, no neľutuje. “Mali sme v dome nevyužitý priestor a keďže je tu počas sezóny dosť turistov, je to pre nás výhodné. Zatiaľ máme našťastie veľmi dobrú skúsenosť. Hostia, ktorí boli u nás raz, sa stále vracajú a odporúčajú nás aj svojím známym. V budúcnosti chceme ubytovacie kapacity rozšíriť.”

Ako iní, aj v reštaurácii Pod starým mestom tvrdia, že jedna z najťažších misií je nájsť kvalitných spolupracovníkov. “Hľadajú sa dlhé roky,” uzatvára.

© 2011 TREND Holding

Diskusia (0 reakcií )

Nájdi reštauráciu alebo hotel