Šéfkuchár v Japonsku 5: Najlepšie jedlo

Začal sa tretí týždeň môjho pobytu v Tokiu. Už som čo-to pochodil a ochutnal množstvo nových chutí, ktoré Japonsko ponúka. Niektoré z nich poslúžili ako inšpirácia, iné prekvapili.

379624
Foto - Michal Konrád

Včera som si omylom objednal vyprážané kuracie chvosty, čo som zistil až ked som dal prvé sústo do úst. Bolo to niečo, čo by som zjedol len v prípade ak by išlo o život. Ale nie o tom som chcel dnes písať.

Bol som sa tretí raz pozrieť na rybí trh Tsukiji market, načerpať pred odchodom z Tokia čo najviac inšpirácie. Ako ste už mali možnosť vidieť, je sa tam naozaj na čo pozerať. Keď som pri návrate z trhu prechádzal pasážou, upútal ma dlhý rad pred jedným stánkom. Čo dobrého tam majstri varia? Keď čuchové bunky zaznamenali tú vôňu, vyslali jasný signál do brucha.

Zdroj: Foto - Michal Konrád

V stánku podávali na pohľad celkom obyčajný ramen, s vaječnými rezancami, vareným bravčovým karé, bambusovými výhonkami a najemno nasekanou jarnou cibuľkou. Vystál som si rad spríjemňujúc si dlhú chvíľu pozorovaním starých pánov kuchárov pri práci. Bol som už dosť hladný, takže som sa na ten ramen naozaj tešil. Keď som dal do úst prvé sústo, všetky očakávania boli naplnené.

Ramen bol sám o sebe veľmi jednoduchý. Podľa toho, čo som mohol videl a chuťovo rozpoznal, bol to mäsový vývar s jemným nádychom konbu riasy. Nič komplikované, napriek tomu v spojení s ostatnými ingredienciami dokonalé. Vložku tvorilo mäkučké bravčové karé nakrájané na tenké plátky, vaječné rezance, jarná cibuľka a bambusové výhonky.

Bohatú porciu som si vychutnal do posledného sústa a v hlave mi utkvela myšlienka, že na to, aby bolo jedlo dokonalé, nie je nutnú sofistikovaná prezentácia, kombinácia zbytočne zložitých chutí a farieb, ale láska a vášeň dávajú pokrmu to pravé čaro!


Michal KonrádMichal Konrád (1983) je šéfkuchárom bratislavskej panázijskej reštaurácie Fou Zoo - v rebríčku TRENDreštaurácie.sk so 182 bodmi aktuálne tretej najlepšej reštaurácie na Slovensku a držiteľky ocenenia Gurmán Award - Prémiová reštaurácia roka 2012. Michal je rodený Bratislavčan, ktorému zachutila vôňa diaľav. Má za sebou päťročnú prax pod vedením Andrewa Lassettera na vedúcich pozíciách v prestížnych londýnskych reštauráciách Cocoon, Kyashii a Chino Latino. Kuchyňu Foo Zoo vedie od otvorenia podniku na jar roku 2010.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel