Šéfkuchár v Japonsku 7: Rozlúčka

Už som pár dní po návrate na Slovensko, aklimatizovaný, pracovne zabehnutý a plný krásnych zážitkov.

380295
Foto - Michal Konrád

Okrem hromady skvelého náradia, pomôcok a užitočných vecičiek do kuchyne som si z Japonska priniesol aj množstvo pekných zážitkov, veľkú dávku inšpirácie, veľa nových nápadov a jeden záväzok, na ktorý sa nesmierne teším. Záväzok má podobu osemchodového tasting menu inšpirovaného mojou stážou. Na menu momentálne pracujeme a doľadujeme ho. No už teraz môžem s čistým svedomím povedať, že sa je na čo tešiť.

Tri tyždne v Japonsku ubehli rýchlo. Hoci samotná stáž v reštaurácii Yamada Chikara bola v porovnaní s Nomou, kde som bol minulý rok, profesionálne o niečo slabšia, mal som možnosť pochytiť veľa vecí, ktoré ma opäť posunuli vyššie.

Odhliadnuc od stáže a všetkych výprav, ktoré som absolvoval, jedna z najkrajsích spomienok bolo stretnutie s našim kamarátom Ichirom Kubotom. Ichiro je človek s velkým srdcom. Človek, ktorý ma v sebe čosi, čo mňa ako kuchára dokáže nesmierne motivovať a nabiť novou energiou. Strávil som s ním jeden z mojich posledných dní v Kyote. Boli sme sa najesť v jednej vychýrenej reštaurácii, kde hlavnú surovinu v menu tvoril morský úhor. Popri úžasnom kulinárskom zážitku sme sa rozprávali o jedle, o pre mňa nových zaujímavých surovinách, s ktorými som sa v Japonsku stretol. Opäť som mal možnosť načerpať z jeho skúseností.

Posledný večer pred odchodom som bol v Osake na večeri s kamarátom Peťom. Je to Slovák, ktorý v Japonsku žije už dlhé roky. Išli sme do reštaurácie Yakiniku, čo v preklade znamená opekané mäso. Koncept bol postavený na tom, že každý stôl mal v strede zabudovaný gril, na ktorom si hosť mohol opiecť čo si objednal. Ďalšia zaujímavosť bolo studené predjedlo, ktorým je vraj reštaurácia preslávená - tatarák z konskej hlavy. Viem, znie to čudne. Presne tak to aj chutilo - každopádne, za vyskúšanie to stálo (fotka v galérii).

Japonsko mi dalo nesmierne veľa a pevne dúfam, že sa tam budem mať možnosť a čas vrátiť. Ďakujem.

Do fotogalérie som pridal výber fotiek z Kyota a Osaky. Pripájam ešte dve videá z posledných dní pobytu. Nákupy v Kyote:

Znovu na rybom trhu Tsukiji v Tokiu:

A už naozaj na záver dlho odkladaná špecialitka. V reštaurácii Yamada v Tokiu používajú titánové poháre vyrobené v Japonsku akousi špeciálnou metódou. Cena jedného sa pohybuje okolo 200 €. Poháre sú ultra ľahké a môžete do nich naliať hoci aj vriacu vodu, napriek tomu pohár bez problémov udržíte v ruke. My sme tam v rámci experimentu naliali tekutý dusík (!), ktorý má teplotu približne 180 stupňov pod nulou. Pohár sa dal chytiť a držať bez akéhokoľvek pocitu chladu. Neuveriteľné:

Zdroj: Foto - Michal Konrád

Zdroj: Foto - Michal Konrád


Michal KonrádMichal Konrád (1983) je šéfkuchárom bratislavskej panázijskej reštaurácie Fou Zoo - v rebríčku TRENDreštaurácie.sk so 182 bodmi aktuálne tretej najlepšej reštaurácie na Slovensku a držiteľky ocenenia Gurmán Award - Prémiová reštaurácia roka 2012. Michal je rodený Bratislavčan, ktorému zachutila vôňa diaľav. Má za sebou päťročnú prax pod vedením Andrewa Lassettera na vedúcich pozíciách v prestížnych londýnskych reštauráciách Cocoon, Kyashii a Chino Latino. Kuchyňu Foo Zoo vedie od otvorenia podniku na jar roku 2010.

Diskusia (0 reakcií )

Nájdi reštauráciu alebo hotel