Slovenská „exotika“ v Thajsku

Jedinými Európanmi na nedávnej súťaži Thailand Ultimate CHEF Challenge boli siedmi reprezentanti Slovenska – členovia Gourmet klubu. Napriek celkom odlišným chutiam i zvyklostiam profesionálnej gastronómie získali šesť bronzových medailí a 8 diplomov.

424682
Gourmet Club

Súťaž kuchárov sprevádzala svetovú potravinársku výstavu Thaifex - World of Food Asia. Najlepšie reprezentovať terru incognita - ako sa thajskí kuchári pozerali na domovinu svojich konkurentov - sa podarilo Vladovi Morochovičovi, šéfkuchárovi reštaurácie Kozí vŕšok v Ivachnovej a Karolovi Sklenárovi z Culinary Dreams. Obaja obhájili po dva bronzy a získali po jednom diplome. Vladovi Morochovičovi sa najlepšie darilo v rybacej kategórii. Kov si vybojovala jeho trilógia zo pstruha, pozostávajúca z pošírovaného filetu na mrkvových  haluškách s mrkvovým julienne, roládky na špenátových haluškách a ragú s cviklovými haluškami a cviklovými kockami. Ocenenie získala aj 25-kilová skulptúra zo syra z produktov farmy na Kozom vŕšku.  Z jedál K. Sklenára zaujala komisárov najmä kompozícia z jahňacieho chrbátu a kačacie prsia pečené na smrekovom ihličí.

Thaifex ´14 - jedloZdroj: Gourmet Club

Bodovala však aj slovenská cukrárina prostredníctvom Michala Baniara z rodinnej spoločnosti Gerardin v Púchove. V dvoch kategóriách - pralinky a tanierové dezerty „v západnom štýle“ sa ocitol v bronzovom pásme. Diplom ako pamiatku i motiváciu si domov odniesli aj Ivan Štefula z hotela Magnus v Trenčíne, Michal Milec zo žilinského Átrium Restaurant a Daniel Hrivňák, executive chef Roman Restaurants. Ten ľutuje najmä stratu troch bodov pri téme hydina, za kačacie prsia marinované v zázvore s pyré z červenej kapusty a knedľou zo sladkých zemiakov: „Snažil som sa zabojovať typickou slovenskou chuťou, tá však bola pre ázijských komisárov „ťažšie stráviteľná“, celkom neznáma. Na rozdiel od jahňaciny som si od toho sľuboval viac,“ povedal.

Podľa členov Gourmet klubu, ktorý cestu financoval zo svojich prostriedkov (príspevkov členov a sponzorov), však nešlo len o získané medaily, ale najmä načerpané skúsenosti – súťažné i všeobecné. Spoznávali tam ázijskú gastronómiu v jej nefalšovanej podobe. Podarilo sa im aj nakuknúť do kuchyne reštaurácie Nahm, ocenenej aj Michelinom. „Dvadsať sedem kuchárov pracovalo ako dobre vyladený a naolejovaný stroj. Každý vedel, akým je kolieskom a čo musí pre spoločný dobrý výsledok urobiť,“ teší sa z návštevy D. Hrivňák. Oceňuje najmä maximálne využívanie lokálnych surovín, aj keď autentickú gastronómiu prostredníctvom pouličných vozíčkov, do kopca naložených jedlom, sa mu vinou odéru i tepla a vlhka nechcelo ochutnať. 

Jeho kolegu V. Morochoviča zase uchvátila hojnosť ovocia a zeleniny, veľkorysé používanie koriandra a celková pikantnosť jedál. „Bolo inšpirujúce sledovať kuchársku zručnosť ázijských kuchárov, ich chuťové kombinácie na tanieri a spôsob ukladania jedla. Všetky suroviny, ktoré sme potrebovali, sa tam dali zohnať. Ale chutili inakšie, napríklad, špenát a chren trpkejšie než u nás.“

Kuchárov prekvapilo i zaskočilo, že potraviny predávané pod tým istým názvom, chutili rôzne. Na dolaďovanie zmenenej chuti výsledného jedla však už čas nebol. Trénovali doma, to muselo stačiť. Nemohli si však vziať ani najtypickejšie slovenské suroviny. „Vďaka potrebnému inventáru sme sa ledva zmestili do 20-kilového limitu, aj keď z osobných vecí s nami šli len jedny trenky a zubná kefka,“ dodáva Vlado Morochovič. Zväz thajských kuchárov im prisľúbil pomoc aj pri účasti na budúci rok.

© 2014 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel