Začiatok jari bude vo svete francúzsky

Prvý jarný deň bude tento rok na celom svete v znamení francúzskej gastronómie. 21. marca sa totiž uskutoční tretí ročník medzinárodnej oslavy francúzskej gastronómie Goût de France / Good France 2017.

461769
10.1.2017 / jh
www.francothaicc.com

Cieľom podujatia, ktoré organizuje francúzske ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja, v spolupráci s francúzskym šéfkuchárom Alainom Ducassom, je v presne určený deň na celom svete osláviť francúzske gastronomické umenie a pripraviť večeru na francúzsky spôsob.

Druhý ročník Goût de France/Good France 2016 mal veľký úspech: zúčastnilo sa 1715 šéfkuchárov a 150 000 hostí z celého sveta. Ciel v roku 2017 je, aby sa zúčastnilo 2 000 šéfkuchárov. Na Slovensku sa do podujatia zapojilo minulý rok 15 šéfkuchárov a reštaurácií. Tento rok môžu svoje menu prihlásiť do 13. januára, registráciu zabezpečuje a informácie poskytuje francúzske veľvyslanectvo.  

Menu má byť zložené „po francúzsky“ z amouse bouche, predjedla, hlavného jedla, syru a dezertu, ale má byť pripravené z lokálnych surovín. Francúzske kulinárske umenie znamená, že sa varí s minimom tuku, soli a cukru, je zdravé a chutné a šetrné v životnému prostrediu, Takže namiesto francúzskeho homára možno pripraviť napríklad slovenské pstruhy, namiesto brie lokálne syry. Prri Goût de France ide najmä o to, aby bolo francúzske kulinárske umenie spojené s lokálnym, v tomto prípade slovenským. 

© 2017 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)