Modrý portugal - stredoeurópska popoluška

14306
21.5.2003 / Peter Kremský

Na Slovensku sa nepestujú len moderné a cenené odrody s vysokým potenciálom zrenia, ako je cabernet sauvignon alebo pinot noir. Takéto vína je ideálne piť až po viacročnom skladovaní. Existujú však aj odrody, ktoré sú najlepšie mladé – neznamená to však, že by boli menejcenné. Jednou z odrôd ľahších červených vín je portugalské modré.

Jeho pôvod by mal byť zrejmý z názvu, v skutočnosti však pravdepodobne pochádza z nemeckého alebo rakúskeho Podunajska. V týchto krajinách sa tiež najviac pestuje, podobne ako v Maďarsku, Česku a na Slovensku.

V prvej polovici 20. storočia sa modrý portugal, ako sa často nazýva, hojne vyskytoval najmä v Česku, pretože sa mu dobre darí aj v severnejších oblastiach.

Neskôr ho zo strednej Európy začali vytláčať náročnejšie a módnejšie francúzske odrody a jemu prischol nevďačný imidž lacného vína.

Na Slovensku sa vo väčšej miere tradične pestuje v malokarpatských Orešanoch a v okolí Skalice. Ako hovorí enologička Gabriela Vojteková, jeho pestovanie je súčasťou národného dedičstva. Veď práve modrý portugal pestovali napríklad hrdinovia Hečkovho románu Červené víno.

V niektorých oblastiach je jednou z mála odrôd, ktoré napriek ťažším podmienkam prinášajú kvalitné vína. Portugalské modré pri dobrej starostlivosti a zameraní na kvalitu dáva svieže, jemne aromatické víno menej intenzívnej červenej farby. Pri dobrom dozretí a spracovaní hrozna býva harmonické, aj keď mu chýba plnosť náročnejších odrôd.

Často sa preto sceľuje najmä so svätovavrineckým a modrou frankovkou, ktoré sú chuťovo výraznejšie. Typickým príkladom úspešnej kupáže je akostné značkové víno Orešianske červené, vyrábané Vinárskym závodom Pezinok. Čistý portugal vonia a chutí po ovocí – podľa lokality to bývajú najmä maliny, jahody alebo ríbezle.

Na vinárskych súťažiach bývajú oceňované najmä vína skalického producenta Alojza Masaryka, ale aj Pezinčana Petra Matyšáka. Silnými hráčmi bývajú moravskí vinári z Mikulova či zo Znojma. Táto odroda chutí aj ľuďom, ktorí inak víno príliš neobľubujú. Z pokrmov sa podobne ako napríklad svätovavrinecké alebo pinot noir priatelí najmä s úpravou červeného mäsa na zelenine alebo ovocí.

Možno ho použiť aj k ľahšej divine, najmä k úpravám s bohatou šťavou, či k sviečkovej. Podľa G. Vojtekovej je modrý portugal dobrým spoločníkom pre syry s bielou plesňou typu camembert, brie, hermelín a čerstvé kozie syry. Na Slovensku sa dajú zastúpiť kvalitnými ovčími syrmi.

Veľmi dôležitá je teplota podávania – nemala by prekročiť 12 oC, aby sa v pohári nezohriala nad 15 oC. Ide totiž o ľahšie svieže víno, ktoré pri vyššej teplote stráca svoju ovocnú zaujímavosť. Práve tá je devízou, ktorá môže tradičnej stredoeurópskej odrode v budúcnosti pri dobrom marketingu priniesť značnú popularitu.

© 2003 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka