Pod Karpatmi kriesia vínnu kultúru predkov

Počas dvoch dní 2. a 3. decembra 2016 bude mať premiéru nové netradičné vinárske podujatie Chute Malých Karpát 2016.

460431
30.11.2016 / Milan Nemec
Terra Parna

Začne sa v piatok o 16.00 hod a v tento deň potrvá do 22. hod. Pokračuje v sobotu od 13. hod a skončí sa v ten deň o 22. hod. Trinásť vinárov z Pezinka, Modry, Vinosadov, Šenkvíc a Suchej nad Parnou ponúkne najmä mladé vínka 2016, ale samozrejme, môžete ochutnať taktiež staršie ročníky. Všetci vinári združenia Chute Malých Karpát dúfajú, že dajú návštevníkom možnosť skutočného zblíženia sa vinárov a milovníkov vína, teda nielen konzumentov, ktorí chcú nájsť vo víne iba opojenie.

Chute Malých Karpát je názov združenia vinárov, ktorí si dali do vienka vrátiť tradíciu  vínnej kultúry do ich regiónu.  Sú to „vinárstva, ktorým záleží na budúcnosti nášho regiónu, ktoré si ctia prácu a kultúru našich predkov a ktoré sa snažia nadviazať na silou pretrhnutú tradíciu, ktorá viac ako 2000 rokov formovala Malokarpatský kraj,“ ako píšu na svojej webovej stránke.

Nestačí len spomínať na slávnu tradíciu

Za myšlienkou zorganizovať jesenný festival vína, gastronómie a kultúry, prezentovaný pod názvom Chute Malých Karpát, stojí hŕstka vinárstiev Karpatská Perla, Skovajsa, Terra Parna, Repa winery, Hacaj, Vinárstvo Mavín - Martin Pomfy, Vinkor, Ratuzky a Vins winery - Richard Tóth. K ním sa postupne pridali ďalší vinárski producenti.

Podľa nich nestačí len spomínať, že mok z tejto starej vinárskej oblasti si s úžasom popíjali už na dvore cisárovnej Márie Terézie. Sú to vinári, ktorí pochopili, že víno je reč zeme. Teda viníc, kde sa rodí, lebo víno nevzniká v pivniciach, ale vo vinohradoch. Narodí  sa z ušľachtilej a štedrej pôdy Malých Karpát. „Vínna kultúra nie je len o pití vína, je to životný štýl neoddeliteľne spätý s krajinou a ľuďmi, ktorí v nej prebývajú. A v tom našom kraji, je vínna kultúra cítiť z každého kúta. Z kamenných stavieb, ktoré sa zrodili z kameňa vynoseného pri zakladaní nových viníc, z tvorby maliarov, sochárov či básnikov, zo starobylých pivníc, ale aj zo samotných ľudí,“ hovoria svorne.

Chcú pripomenúť, že víno naozaj pochádza z viníc

Trinástka vždy straší, ale združenie Chute Malých Karpát určite nie. Zatiaľ sa dalo dohromady práve trinásť vinárov, ktorí sa rozhodli stretnúť sa s milovníkmi vína v pokojnej atmosfére, kde si nájdu ľahšie spoločnú  reč. Vínko totiž ľudí spája len vtedy, keď si navzájom nestúpajú na nohy a nedrgajú si do pohárov lakťami.

Združenie Chute Malých Karpát chce naozaj široko spektrálne oživiť tradíciu. Popri tom, že chcú vzdať hold poctivému vínu, chcú ľudí opäť naučiť, že prácu vo vinohrade a víno si treba vážiť. Nie len piť víno bezhlavo. Združenie chce zároveň predstaviť regionálnu kuchyňu s jej neopakovateľným koloritom a miestnymi špecialitami ako sú napríklad osúchy či stískanice. Budú ich ponúkať spolu s miestnymi pochúťkami z mäsa priamo v ich pivniciach.

Za vínom do Šenkvíc degustáciaZdroj: Karpatská Perla

Vinári zo združenia sa dali dohromady s miestnymi reštauráciami, kde pre návštevníkov pripravia miestne špeciality. Pre ľudí, ktorí pricestujú zďaleka, mysleli na príjemné prenocovanie. Na ich webovej stránke sú odkazy na hotely, penzióny a reštaurácie do Modry a okolia  cez Šenkvice až po Suchú nad Parnou v blízkosti Trnavy.  Originálny rozmer celej akcie podčiarkne možnosť navštíviť ateliéry miestnych výtvarníkov, kde sa dá rukolapne  presvedčiť, že nielen vínom sa dá duša naplniť do spokojnosti. K pohodliu návštevníkov určite prispeje kyvadlová doprava, lebo vinárstva sú v Pezinku, Vinosadoch, Modre, Šenkviciach a Suchej nad Parnou.

Vínko vám zabalia a odvezie vám ho kuriér

Pre väčší komfort bude počas dvojdňovej akcie k dispozícii služba v spolupráci s kuriérskou firmou. Ak vám vínko zachutí, ale nemáte ho možnosť ako si ho hneď odviesť domov a nosiť sa vám ho nechce, fľaše s ním bezpečne zabalia a po podujatí doručia kuriérom priamo až domov. Táto služba bude dostupná už od tri eurá za šesť fliaš.

Praktické informácie podujatia Chute Malých Karpát sa dajú zhrnúť do jednej vety – vinárom nejde primárne o to, aby zarobili, ale mohli si v komornejšej atmosfére s ľuďmi, ktorí k ním zavítajú, pohovoriť nielen o víne. Bude čas na rady ako a kedy a s čím sa ktoré vínko najlepšie pije a prezradiť o ňom niektoré tajomstvá, o ktorých mnohí možno ani nechyrovali.

Preto bude mať návštevník k dispozícii v rámci vstupenky 60 degustačných lístkov v hodnote á 25 centov (spolu 15 €), ktoré bude používať u vinárov ako platidlo za každú naliatu vzorku. Tento systém pomáha pozdvihnúť kultúrnosť celej premiérovej akcie a samotným vinárom aspoň v malej miere odplatiť ich neľahkú prácu pri pestovaní hrozna a výrobe vína.

Festival je len začiatok

Mladé vína ročníka 2016 si možno vychutnať za jednotnú hodnotu, ktorou je jeden degustačný lístok. Minuloročné a staršie vína, vrátane ľadových, či slamových špecialít budú za hodnotu, ktorú si stanoví sám vinár. Lístky, ktoré návštevník neminie pri degustovaní, si môže u ľubovoľného vinára vymeniť za fľašu(e) vína podľa hodnoty zostávajúcich lístkov. Komu vína zachutia, v rámci vstupenky sú k dispozícií aj tri bonusy na nákup vína spolu v hodnote 15 eur. Tie si možno uplatniť u ľubovoľného vinára pri nákupe vína.

Neskôr v budúcnosti, keď sa počasie prehupne do jarnej pohody, plánuje združenie Chute Malých Karpát vrátiť v duchu dávnej malokarpatskej tradície turistov do vinohradov. Nielen počas oberačiek, ale aj na jar či v lete, keď platilo pravidlo, že vždy v nedeľu po návšteve kostola sa rodiny vybrali poobede do viníc. Poprechádzali sa a potom si sadli, aby precítili vychutnali nezameniteľný génius loci malokarpatských vinohradov a vychutnávali neopakovateľný piknik, na ktorý sa dá znovu iba tešiť