Španielske biele víno, ktoré sa zapíše do dejín

Španielske vinárstvo Marqués de Murrieta prepísalo históriu.

461528
1.1.2017 / Milan Nemec
http://www.marquesdemurrieta.com/

. Jeho biele víno Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 získalo nedávno najvyššie, stobodové hodnotenie od prísneho kritika a znalca vín Roberta Parkera, šéfa prestížneho The Wine Advocate. Maximálnu stovku bodov dostalo ako vôbec prvé biele španielske víno. Doteraz k vinárskym nebesám smerovali skôr červené, pre ktoré je Španielsko krajina zasľúbená.

Exkluzívna novinka Castillo Ygay sa ešte ani nezačala predávať, ale už teraz prepisuje dejiny svetového vinárstva. Parker a hodnotitelia z jeho komisie The Wine Advocate uviedli, že ochutnali jedno z najlepších bielych vín, ktoré im naliali za ich vinársky život. Toto hodnotenie priam predurčuje vybrať si toto víno ako investičný mok. Vinárstvo ho ponúka za 495 eur za sedemdecovú fľašku.

Novinka z portfólia Marqués de Murrieta sa tak stala pomyselným medzníkom vo vývoji španielskych vín. Zároveň začína novú etapu vinárstvo Marqués de Murrieta, ktoré oslavuje 165 - ty rok svojej existencie. Má najstaršiu vinicu vo vinárskej oblasti Rioja na severe Španielska. Vinárstvo v súčasnosti vedie gróf Vicente Cebrian-Sagarriga. Vinárstvo možno aj navštíviť  len si prehliadku treba rezervovať vopred. Spolu s ochutnávkou sa jej ceny pohybujú od 30 do 50 eur, podľa množstva degustácie vín.

Biele víno Castillo Ygay z roku 1986 sa na trh dostáva stvorené presne tak, ako v roku 1919, kedy sa objavilo vôbec po prvý raz. Súčasné Castillo Ygay zrelo desať rokov v sudoch z amerického dubu. Ďalších päť rokov v betónových tankoch.  Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 vyrobili z hrozna odrôd Viura (97%) a Malvasia. Dozrelo pred tridsiatimi rokmi na veľmi starých viniciach Finca Ygay, ktorá sa nachádzajú v nadmorskej výške od 320 metrov do 485 metrov.  Vinárstvo naplnilo 8 125 fliaš tohto historického vína, malo by sa podávať pri teplote 14 alebo 15 stupňov a potom spárovať najmä s ibérijskou šunkou, syrom.