Vinár vo višňovom sade

Známy vinár Martin Pomfy, pod značkou Mavín o pár týždňov nafľaškuje svoju novinku - višňové víno.

441834
3.9.2015 / Milan Nemec
Milan Nemec

Bude na medaily? Doplnili višne tohtoročnú nižšiu úrodu hrozna? Alebo sa neposedná vinárska duša rozhodla experimentovať a rozšíriť si portfólio vín? To boli otázky, ktoré ma doslova tlačili do malokarpatských Vinosadov. Mal mi na ne odpovedať známy vinár Martin Pomfy, ktorý pod značkou Mavín o pár týždňov nafľaškuje svoju novinku - višňové víno.

Vinosadský vinár všetko najskôr napravil na pravú mieru. Vína z hrozna, aj keď v minulom roku ho vyrobil menej ako po iné roky a tento rok sa ukazuje podobne,  majú dosť.  „Každý rok pre ľudí prinášame novinku v snahe rozšíriť portfólio našich vín o nejakú zaujímavosť,“ vysvetľoval. „Teraz sme vychádzali z toho, že ľudia idú jednoducho po ovocných vínach. Tie sa robia tak, že do tretiny ovocia sa dávajú dve tretiny vody. My sme naše višňové robili podstate bez vody.“ A po druhé, chcel vyjsť s prvým vínom ročníka 2015 a tým sa od ostatných vinárov zase nejako odlíšiť.

Višňové víno - hrdý konkurent hroznových vín

Najprv nechali višne prezrieť až tak, že v sade v Jasovej padali zo stromov. Odtiaľ berie Martin Pomfy aj väčšinu hrozna.  Višne sú trpké a kyslé ovocie. Nebude nám z vína tŕpnuť jazyk a striasať nás? „Nechali sme ich tri týždne prezrieť, aby mali čo najnižšie kyseliny,“ vysvetľuje vinár. Podľa neho tak vzniklo víno, ktoré sa môže hravo postaviť medzi klasické červené. Charakter višňového vína od Mavínu je prirodzene iný. Ide po prezretých višniach a kôstkach. „ Čo je pri ňom dôležité, je vysoko aromatické, v chuti je stredne plné, cítiť v ňom jemný dotyk dreva, lebo sme ho nechali dozrievať dva mesiace v použitých dubových sudoch.“

etiketa višňové vínoZdroj: Mavín

Do konca septembra by ho chceli mať vo fľašiach. Bude mať takú istú adjustáž ako majú ich ostatné hroznové vína. Obsah alkoholu je 12,5 a zvyškový cukor 60 gramov. Ten, kto má rád červené víno a pije ho toľko, koľko mu chutí, môže tak podľa Martina Pomfyho urobiť aj s jeho višňovým vínom. Netreba mať obavy, ako sa traduje, že ovocného nemožno veľa vypiť bez „ujmy na zdraví“. Hodí sa ako klasické červené víno k tmavému mäsu.“

Vína nebude veľa, o to je vzácnejšie

Na víno spracovali takmer štyri tony višní. Priviezli ich z Jasovej odstopkované a bez kôstok. Pestovatelia majú na to linku. Dali ovocie do vinifikátora na modré odrody hrozna, schladili ho na nula stupňov a takto ho udržiavali týždeň. „Aby sme z višní vytiahli čo najvyššiu ovocnosť, preto potom vínko tak pekne vonia. Následne sme nechali plody skvasiť pri nižšej teplote štyri dni a potom sa to len stočilo. Nič nešlo do lisu,“ popísal tajomstvá výroby mavínskeho višňového vinár.

Aj keď višne veľmi dobre tiekli, zostal vysoký podiel kalovej zložky. V prvom roku preto vína nevyrobia veľa. Odhad je asi 1 500 litrov. „Zatiaľ som neriešil predaj. Určite ho ponúkneme štandardným odberateľom. A možno to budeme predávať len v našej vinotéke v Pezinku,“ načrtol nevyjasnenú stránku obchodu s novinkou Martin Pomfy. „Podľa toho aký bude o višňové záujem. V živote som také niečo nerobil, takže nemôžem vedieť.“

Višňové víno 2

Liečivé víno na mnohé choroby a na peknú pleť

Višne sú mimoriadne zdravé ovocie, platí to aj o víne z nich. Najnovšie štúdie naznačujú, že konzumácia višní a produktov z nich má blahodarný vplyv  na liečbu cukrovky. Farbivo antokyanového zafarbenia totiž podporuje tvorbu inzulínu. Ovocie na seba viaže škodlivé látky, ktoré sa tak môžu vylúčiť z tela. Pomáhajú čistiť krv, pečeň a obličky. Sú jedným z najúčinnejších prostriedkov na liečbu bolestivej choroby, akou je dna.

Plody, višňová šťava, sirup i víno uľahčujú vykašliavanie a používajú sa pri zápaloch horných ciest dýchacích. Pomôžu pri nespavosti, lebo sú jedna z mála potravín, ktoré obsahujú v prirodzenej forme  melatonín, čo je chemická látka regulujúca  biologický denný rytmus tela a spánkový režim.  Višne neutralizujú tuky, ktoré sa potom nedostanú do krvi a tým pomáhajú pri znižovaní nadváhy a na očistné kúry.

Okrem vysokého obsahu jódu, ktorý je dôležitý pre všetkých, ktorí  majú problémy so štítnou žľazou, sú višne a víno z nich bohaté na železo, horčík a draslík. Práve kvôli obsahu draslíku majú odvodňujúci účinok. Draslík pomáha správnej funkcii kardiovaskulárneho systému a krásnej pokožke.

Diskusia (0reakcií)